fbpxSOS από τις τουριστικές επιχειρήσεις | Economistas.gr
Skip to main content

SOS από τις τουριστικές επιχειρήσεις

SOS από τις τουριστικές επιχειρήσεις
Φωτογραφία: Shutterstock

Όταν φτάνουμε αισίως στον Οκτώβριο της πιο δραματικής μεταπολεμικά χρονιάς και οι Ευρωπαίοι δεν έχουν καταφέρει ακόμα να βρουν κοινούς κανόνες για να αποφευχθεί το πιο ηχηρό «κανόνι», είναι προφανές ότι κάτι δεν πάει καλά.

Στους δύσκολους μήνες της πανευρωπαϊκής καραντίνας, οι κυβερνήσεις προέταξαν ως όφειλαν το υγειονομικό σκέλος της κρίσης. Βλέποντας σιγά- σιγά την έξοδο από το πρωτοφανές κι επώδυνο lock down, επιχείρησαν να συμφωνήσουν σε κοινούς κανόνες διακρατικής συμπεριφοράς έτσι ώστε να μην «σκάσει» ο Τουρισμός, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις εταιρίες αερομεταφορών, για χιλιάδες καταλύματα κι επιχειρήσεις εστίασης, για εκατομμύρια εργαζόμενους. Η προσπάθεια στέφθηκε από απόλυτη αποτυχία και πλέον, με το δεύτερο κύμα να χτυπάει την Ευρώπη, η έκκληση- πρόσκληση του Έλληνα υπουργού Τουρισμού προς τους συναδέλφους, για συντονισμένες κινήσεις έτσι ώστε να μη χαθεί και η επόμενη χρονιά, ακούγεται δραματική, συνάμα τρομακτική.

Τα νούμερα είναι ασύλληπτα. Πριν φύγει το καλοκαίρι είχαν χαθεί περί τα 1,2 τρισ. δολάρια από τις τουριστικές δραστηριότητες παγκοσμίως, ενώ πάνω από 120 εκατομμύρια θέσεις εργασίας βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού. Σύμφωνα, δε, με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία είναι μειωμένες κατά 58%, ενώ οι κρατήσεις για διεθνείς αεροπορικές πτήσεις είναι πεσμένες κατά 93%!

Στα καθ’ ημάς, μετά από ένα κατάχλωμο καλοκαίρι και τη διάψευση των προσδοκιών για παρατεταμένη σεζόν, οι επαγγελματίες του κλάδου ετοιμάζονται για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα. Κοινή είναι, δε, η διαπίστωση ότι το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να ενισχύσει τη φαρέτρα του και να καλύψει όχι μόνο τις εποχικές επιχειρήσεις αλλά και τα καταλύματα 12μηνης λειτουργίας, που βιώνουν συνθήκες κατάρρευσης του τζίρου τους. Ενδεικτικά, στη Θεσσαλονίκη, στο σύνολο των αλλοδαπών επισκεπτών παρουσιάστηκε πτώση της τάξης του 78,78% με το κλείσιμο της θερινής περιόδου ενώ και στις διανυκτερεύσεις των Ελλήνων καταγράφηκε πτώση 50,66%. Μόνο τυχαία δεν είναι, ως εκ τούτου, η δεύτερη επιστολή μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, από το ΣΕΤΕ προς τα συναρμόδια υπουργεία.

Τα νέα αιτήματα του ΣΕΤΕ

Στην προηγούμενη επιστολή, είχε τεθεί επί τάπητος το αίτημα για επέκταση της επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών σε όλα τα καταλύματα- όχι μόνο τα εποχικά- ως το τέλος του έτους, με προοπτική παράτασης ως το τέλος Μαρτίου, όπως επίσης η διατήρηση της έκπτωσης 40% στις μισθώσεις. Η νέα επιστολή πάει πολλά βήματα παραπέρα:

  •        Ζήτημα πρώτης προτεραιότητας είναι να ενισχυθεί η ρευστότητα των τουριστικών επιχειρήσεων που, για λόγους πέραν του ελέγχου τους, στερούνται των απαραίτητων εσόδων για να μπορέσουν ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Σχετικά, προτείνεται:

α. για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν απωλέσει μέχρι σήμερα τις ρυθμίσεις των 100 δόσεων να  προβλεφθεί η δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας πληρωμής των δόσεων, αρχής γενομένης από τη δόση του μηνός Σεπτεμβρίου, κατά έξι (6) μήνες, με ισόχρονη παράταση της διάρκειας της ρυθμίσεως και

 β. να προβλεφθούν νέες ρυθμίσεις των οφειλών προς το Δημόσιο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τους ΟΤΑ, διάρκειας έως 100 δόσεων (καθώς οι υφιστάμενες ρυθμίσεις των 12-24 δόσεων δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι μεγάλες υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευθεί), ενδεχομένως με ένα χαμηλό επιτόκιο για οφειλές από ένα ποσό και πάνω, στις οποίες θα μπορούν οι επιχειρήσεις να εντάξουν όλες τις οφειλές τους έως την 31-12-2020 (συσσωρευμένες δόσεις προς τον ΕΦΚΑ, δόσεις ΕΝΦΙΑ, κ.λπ.), ακόμα και τις οφειλές εκείνες τις οποίες είχαν υπαγάγει σε προηγούμενες ρυθμίσεις.

  • ·Καθώς η δανειοδότηση μέσω του ΤΕΠΙΧ γίνεται με τραπεζικά κριτήρια, οι περισσότερες μικρές επιχειρήσεις δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσουν και να λάβουν την απαραίτητη για την επιβίωσή τους χρηματοδότηση. Αν, λόγω ευρωπαϊκής νομοθεσίας, δεν υπάρχει περιθώριο χαλάρωσης των κριτηρίων ένταξης στο νέο ΤΕΠΙΧ ΙΙ, θα πρέπει στη νέα επιστρεπτέα προκαταβολή που αναμένεται το προσεχές χρονικό διάστημα, να υπάρξει ειδική μέριμνα και επιπλέον ενίσχυση για τις  μικρές τουριστικές επιχειρήσεις.  
  • ·Με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση δόθηκε, ανάλογα με τη μείωση του κύκλου εργασιών της κάθε επιχείρησης κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους 2020 σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019, παράταση στην προθεσμία λήξης, εμφάνισης και πληρωμής των αξιογράφων, έως και τις 30 Σεπτεμβρίου ή τις 30 Οκτωβρίου 2020. Η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων, όχι από πρόθεση να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά επειδή, για λόγους μη οφειλόμενους σε υπαιτιότητά τους, δεν είχαν ούτε αναμένεται να έχουν τα απαραίτητα έσοδα, δεν θα είναι σε θέση ούτε τους προσεχείς μήνες να καλύψουν τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις τους. Προτείνεται, λοιπόν, από το ΣΕΤΕ, να επεκταθεί η ανωτέρω ρύθμιση σε πρώτη φάση μέχρι 31/12/2020.
  • ·Οι συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης είχαν αρχικώς υπαχθεί και αυτές στις ρυθμίσεις για τη μείωση ενοικίου. Με το άρθρο 4 του νόμου 4690/2020 «απεντάχθηκαν» από την ανωτέρω ρύθμιση. Παράλληλα όμως, δεν εντάσσονται ούτε στις ρυθμίσεις για την επιδότηση των τόκων. Είτε οι συγκεκριμένες συμβάσεις θα αντιμετωπίζονται ως συμβάσεις μίσθωσης και θα τύχουν της έκπτωσης του -40%, είτε ως συμβάσεις δανείου, θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση για την επιδότηση των τόκων. Σύμφωνα με το ΣΕΤΕ, σε καμία περίπτωση δεν είναι ούτε νομικά ορθό και προπάντων δίκαιο, να εξαιρούνται και από τις δύο ρυθμίσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε κατάσταση σοκ ο παγκόσμιος Τουρισμός
Σε κατάσταση σοκ ο παγκόσμιος Τουρισμός
Βυθίζονται οι μετοχές ταξιδιωτικών πρακτορείων και αεροπορικών εταιριών- “Γκρίζες” οι πρώτες εκτιμήσεις και στην Ελλάδα.
Σε κατάσταση σοκ ο παγκόσμιος Τουρισμός
Ύφεση- εφιάλτης και για την Ελλάδα
Ύφεση- εφιάλτης και για την Ελλάδα
Αναζητείται αντίδοτο στην αύξηση των δημόσιων δαπανών- Από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένονται οι «ενέσεις» για να μην «κολλήσει» το ΑΕΠ βαδίζοντας για το 2021.
Ύφεση- εφιάλτης και για την Ελλάδα
«Μαύρος» ο Ιούλιος για τα έσοδα
«Μαύρος» ο Ιούλιος για τα έσοδα
Οι χαμηλές «πτήσεις» στον Τουρισμό δυσκολεύουν και το υπουργείο Οικονομικών- Στο οικονομικό επιτελείο, ωστόσο, δεν ανησυχούν για τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους.
«Μαύρος» ο Ιούλιος για τα έσοδα
Κραυγή αγωνίας από τα ξενοδοχεία εν μέσω έξαρσης της πανδημίας
Κραυγή αγωνίας από τα ξενοδοχεία εν μέσω έξαρσης της πανδημίας
​​​​​​​«Βροχή» αιτημάτων για «ενέσεις» ρευστότητας- Ανησυχητικά τα στοιχεία έρευνας για τις ταξιδιωτικές τάσεις των επόμενων μηνών
Κραυγή αγωνίας από τα ξενοδοχεία εν μέσω έξαρσης της πανδημίας
«Χρυσές» business με το Ισραήλ
«Χρυσές» business με το Ισραήλ
Επενδυτικό φλερτ και σύσφιξη εμπορικών σχέσεων στο real estate, στον Τουρισμό, στην άμυνα, στην κυβερνοασφάλεια.
«Χρυσές» business με το Ισραήλ