fbpx«Παράθυρο» για νέα έξοδο στις αγορές! | Economistas.gr
Skip to main content

«Παράθυρο» για νέα έξοδο στις αγορές!

«Παράθυρο» για νέα έξοδο στις αγορές!
Φωτο: Shutterstock

Οι αγορές “σπρώχνουν” τα επιτόκια όλο και χαμηλότερα, η ΕΚΤ συνεχίζει να “ψωνίζει” κρατικά ομόλογα διαμηνύοντας πως θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να ενισχύσει τις προοπτικές ανάκαμψης, οι επενδυτές και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί επιβραβεύουν τις επιδόσεις της Ελλάδας- έστω με κάποιους αστερίσκους- σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία. Τι άλλο θα μπορούσε να ζητήσει κανείς για να χτυπήσει ή μάλλον να ξαναχτυπήσει την πόρτα των αγορών;  

Μπαίνοντας στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, οι δανειακές ανάγκες έχουν υπερκαλυφθεί προ πολλού και μάλιστα με εξαιρετικούς όρους, τόσο ως προς τις αποδόσεις όσο κι ως προς τη συμμετοχή μακροπρόθεσμων ξένων επενδυτών. Οι πληροφορίες αναφέρουν, όμως, ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα, που απομένει ως το κλείσιμο του 2020, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο για μια ακόμα έκδοση, καθώς οι συνθήκες είναι ιδανικές. 

Ανάγκη ταμειακή σαφώς και δεν υπάρχει. Αυτήν τη στιγμή, τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε περίπου 37 δισ. ευρώ- συμπεριλαμβανομένου του σκληρού πυρήνα των 15,7 δισ ευρώ που δεν αγγίζονται- και αναμένονται περίπου 3 δισ ευρώ ακόμα. Γύρω στο 1,350 δισ ευρώ είναι τα... χρωστούμενα από το SURE (το σύνολο είναι 2,7 δισ ευρώ αλλά οι καθυστερήσεις στις Βρυξέλλες είναι χαρακτηριστικές), περίπου 1 δισ ευρώ εκτιμώνται οι αναμενόμενες εισροές από τα διαρθρωτικά ταμεία, ενώ περί τα 740 εκατ. Ευρώ είναι οι εκταμιεύσεις από ANFA-SMP, που καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα συνοδεύσουν την 8η Έκθεση Αξιολόγησης.  

Ακόμα κι αν απαιτηθούν πληρωμές 5 δισ ευρώ ως το τέλος της χρονιάς για τα ισχύοντα ή νέα μέτρα στήριξης, τα ταμεία θα παραμένουν γεμάτα. Ωστόσο, μια νέα έξοδος στις αγορές δεν μπορεί να αποκλειστεί, πόσο μάλλον όταν η αγορά... καλεί με αποδόσεις όλο και χαμηλότερες του 1%. Το σχέδιο για δύο εκδόσεις μέσα στο Φθινόπωρο υπήρχε, άλλωστε, από το καλοκαίρι, υπό την αίρεση ότι το κλίμα θα ήταν “φιλικό” κι αυτή η προϋπόθεση υπάρχει και με το παραπάνω.  

10etes_6-10.png

Τα στοιχεία από την ΗΔΑΤ αποδεικνύουν ότι τα ελληνικά χαρτιά είναι, πλέον, κάτι παραπάνω από ελκυστικά. Πέρσι, τέτοιο καιρό είναι ζήτημα αν “έπαιζαν” 50 εκατ. ευρώ σε ημερήσια βάση. Φέτος, ο ημερήσιος τζίρος διαμορφώνεται στα 550 εκατ. Ευρώ κι αυτό από μόνο του λέει πολλά.  

Σε κάθε περίπτωση, οι σημερινές ή αυριανές επιτυχίες δεν επιτρέπουν τον παραμικρό εφησυχασμό, ειδικά αν επιβεβαιωθεί το δυσμενές σενάριο, που στηρίζεται στην παραδοχή ότι ο κορωνοϊός θα συνεχίσει να προκαλεί ισχυρές αναταράξεις και μετά το πρώτο τρίμηνο του 2021. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης και δεν είναι τυχαίο ότι η Κομισιόν κάλεσε την Αθήνα να διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού ένα “γενναίο” ταμειακό απόθεμα, προκειμένου να χρηματοδοτήσει απρόσκοπτα επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η πολιτική κόντρα στην Ιταλία «τρέναρε» την πρώτη ελληνική έξοδο στις αγορές
Η πολιτική κόντρα στην Ιταλία «τρέναρε» την πρώτη ελληνική έξοδο στις αγορές
​​​​​​​Στα 34,6 δισ. τα ταμειακά διαθέσιμα μετά το colpo grosso του ΟΔΔΗΧ- Σήμα στους ξένους επενδυτές η «εσωτερική» ανταλλαγή βραχυπρόθεσμου χρέους με επιτόκιο μόλις 1,375%
Η πολιτική κόντρα στην Ιταλία «τρέναρε» την πρώτη ελληνική έξοδο στις αγορές
Ψήφος εμπιστοσύνης από τους μεγάλες «παίκτες» των αγορών
Ψήφος εμπιστοσύνης από τους μεγάλες «παίκτες» των αγορών
«Δεν έθεσε κανείς θέμα πολιτικής αβεβαιότητας» τονίζει πηγή του υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας στα όσα ακούγονται περί διστακτικότητας των ξένων επενδυτών και των Οίκων Αξιολόγησης και περί πιθανής καθυστέρησης στην πολυπόθητη αναβάθμιση, λόγω των επικείμενων εθνικών εκλογών.  
Ψήφος εμπιστοσύνης από τους μεγάλες «παίκτες» των αγορών