fbpxΑλλαγές στο επίδομα θέρμανσης: Νέο σύστημα υπολογισμού | Economistas.gr
Skip to main content

Αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης: Νέο σύστημα υπολογισμού

Αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης: Νέο σύστημα υπολογισμού
Φωτό: Shutterstock

Ριζικές αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να διορθώσει τις αδικίες όλων των προηγούμενων ετών, όπου ορεινά χωριά σε περιοχές όπως η Κρήτη είχαν μικρότερη επιδότηση από παραθαλάσσιες ζώνες π.χ. σε νομούς της Βόρειας Ελλάδας.

Αυτό θα το επιχειρήσει «ξηλώνοντας» το παλιό σύστημα των Ζωνών και εισάγοντας σύστημα όπου έχουν υπολογιστεί οι θερμοκρασίες και οι ανάγκες θέρμανσης σε 200.000 σημεία όλης της Ελλάδας.

Θεσπίζονται οι βαθμοημέρες

Η μελέτη έγινε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και το αποτέλεσμα έδωσε διαφορετικά σημεία «θερμαντικών αναγκών» σε περίπου 13.500 οικισμούς της Ελλάδας. Με αυτόν τον τρόπο, τα ορεινά χωριά, ανεξαρτήτως αν βρίσκονται στην Κρήτη, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο ή στη Μακεδονία, θα έχουν υψηλότερη επιδότηση, αφού και οι ανάγκες θέρμανσης είναι πολύ μεγαλύτερες. Το ελάχιστο επίδομα παραμένει στα 80 ευρώ κι από εκεί και πέρα, θα υπάρχει πολλαπλασιασμός με ειδικούς συντελεστές, έτσι ώστε να προκύπτει το τελικό επίδομα. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκη, με αυτό το σύστημα οι περιοχές που βρίσκονται σε ορεινούς όγκους, θα φτάσουν σε επίδομα 600- 700 ευρώ, έναντι μάξιμουμ 350 ευρώ σήμερα.

Σύμφωνα με την παρουσίαση, που έκανε ο μετεωρολόγος και επικεφαλής της ομάδας, Μ. Αναδρανιστάκης, ως βάση του νέου συστήματος ελήφθη υπόψιν η μέση ημερήσια θερμοκρασία των 15,5 βαθμών και η όποια χαμηλότερη θερμοκρασία ανά ημέρα και ανά περιοχή, όπου έγινε η μελέτη, βγάζει τη «βαθμοημέρα». Αυτές οι βαθμοημέρες δίνουν και τον αλγόριθμο για την επιδότηση ανά περιοχή, όπου όπως όλα δείχνουν θα υπάρχουν αποκλίσεις ανάμεσα σε χωριά των ίδιων Νομών, ανάλογα με το υψόμετρο και τις κλιματικές συνθήκες. Με αυτά τα δεδομένα, είναι, βέβαια, προφανές ότι πολλοί θα λάβουν μικρότερο επίδομα και το ερώτημα που μένει να απαντηθεί με την Υπουργική Απόφαση- αναμένεται το Νοέμβριο- είναι αν θα είναι χαμηλότερο το επίδομα στην Αττική των 5 εκατομμυρίων κατοίκων.

Επιδότηση για φυσικό αέριο, υγραέριο, ξύλα και πέλετ

Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή είναι ότι πέρα από το πετρέλαιο θέρμανσης, θα επιδοτηθεί το φυσικό αέριο και το υγραέριο, ενώ ξύλα και πέλετ θα πάρουν επιδότηση αλλά μόνο σε περιοχές με λίγους κατοίκους, ενδεχομένως κάτω από 2.000, λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλούν. Όσον αφορά στα ηλεκτρικά θερμαντικά μέσα, ξεκαθαρίστηκε ότι τα ευάλωτα νοικοκυριά καλύπτονται από το Κοινωνικό Τιμολόγιο.

Η καταβολή του επιδόματος θα γίνει το Δεκέμβριο και δεν αποκλείεται το κονδύλι να φτάσει στα 90 εκατ. ευρώ, ενώ οι δικαιούχοι, εφόσον ζητούν επιδότηση για άλλη πηγή ενέργειας πλην πετρελαίου, θα πρέπει να ανεβάσουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, τα τιμολόγια αγοράς, τον ΑΦΜ του προμηθευτή ή τους λογαριασμούς εφόσον πρόκειται για φυσικό αέριο. Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια παραμένουν τα ίδια με πέρσι, όπως επίσης η υποχρέωση των δικαιούχων να προμηθευτούν διπλάσιας αξίας καύσιμο από το επίδομα που θα λάβουν.

ΥΠΟΙΚ: Πως θα λειτουργεί το νέο σύστημα

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών εξηγεί τον μηχανισμό βάση του οποίου θα λειτουργεί το νέο σύστημα:

"Βάσει του υπάρχοντος σχεδιασμού και ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα, η νέα μεθοδολογία εκτίμησης των αναγκών θέρμανσης στηρίζεται στη χρήση των βαθμοημερών (Heating Degree-days). Σύμφωνα με τα πρότυπα, ένα κτήριο χρειάζεται θέρμανση όταν η μέση θερμοκρασία είναι κάτω από τη θερμοκρασία βάσης, που ορίζεται στους 15.5˚. Για κάθε βαθμό μέσης ημερήσιας θερμοκρασίας κάτω των 15.5˚ έχουμε μία βαθμοημέρα. Επομένως, αν η μέση θερμοκρασία μίας περιοχής είναι 10˚, χρειάζονται 5.5 βαθμοημέρες θέρμανσης.

Χρησιμοποιώντας τις μετρήσεις θερμοκρασίας αέρα για 60 μετεωρολογικούς σταθμούς της ΕΜΥ σε χρονικό διάστημα 30 ετών, υπολογίστηκε ο μέσος αριθμός βαθμοημερών ανά έτος και στη συνέχεια, με ψηφιακό μοντέλο εδάφους, μελετήθηκε η συσχέτιση των βαθμοημερών με σειρά γεωφυσικών παραμέτρων (π.χ. γεωγραφικό πλάτος, υψόμετρο, ακτινοβολία, προσανατολισμό, κλίση του εδάφους, απόσταση από την θάλασσα). Η συσχέτιση ήταν ικανοποιητικά υψηλή (>90%), επιτρέποντας έτσι την εκτίμηση των αναγκών θέρμανσης ανά περιοχή.

Στη συγκεκριμένη ανάλυση η ελληνική επικράτεια χωρίστηκε σε 200.000 τετράγωνα 750 μ. x 750 μ., στα οποία εκτιμήθηκαν οι βαθμοημέρες θέρμανσης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μεθοδολογίας αυτής, στις νότιες παραθαλάσσιες περιοχές οι βαθμοημέρες ξεκινούν από περίπου 210 ετησίως, στις βόρειες ορεινές περιοχές φτάνουν τις 2.600 για υψόμετρο 1.500 μ. και ξεπερνούν τις 3.000 για πολύ ορεινές περιοχές.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, το επίδομα θα είναι διαφορετικό σε κάθε πόλη, χωριό και οικισμό (θα υπάρχουν, δηλαδή, διαφορετικοί συντελεστές με βάση τις βαθμοημέρες, με συντελεστές που θα είναι τελείως διαφορετικοί ακόμα και μέσα στον ίδιο Δήμο. Παράδειγμα: στην Κάρπαθο, σε οικισμό στη θάλασσα είναι 257 και στο βουνό 1401, ενώ στην Πιερία υπάρχει στον ίδιο Δήμο οικισμός με 1220 βαθμοημέρες και οικισμός με 3873 βαθμοημέρες).

Το ελάχιστο επίδομα, ανεξαρτήτως βαθμοημερών, θα παραμείνει το ίδιο, ενώ το μέγιστο θα προσαρμόζεται αναλογικά, ξεπερνώντας στους ορεινούς οικισμούς με μεγάλες θερμαντικές ανάγκες κατά πολύ το παλαιό μέγιστο επίδομα.

Η συνολική δημοσιονομική δαπάνη, ανάλογα με τη συμμετοχή, θα είναι μεγαλύτερη από το 2019 και θα κυμανθεί μεταξύ των 85 και 94 εκατ. ευρώ.

Τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια του επιδόματος θα μείνουν τα ίδια, ενώ για να δικαιούνται επίδομα θέρμανσης όσοι χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα (φυσικό αέριο, υγραέριο και ξύλο και πέλετ στους μικρούς ορεινούς οικισμούς), θα πρέπει να προσκομίσουν αριθμούς τιμολογίων και ΑΦΜ προμηθευτή για διπλάσιας, τουλάχιστον, αξίας τιμολόγια των σχετικών καυσίμων που θα έχουν πληρωθεί ηλεκτρονικά (περιλαμβάνεται εδώ και η τραπεζική κατάθεση και ο αγροτικός ταχυδρόμος, για να διευκολύνονται και οι κάτοικοι των μικρών χωριών). Η περίπτωση του φυσικού αερίου που γίνεται με λογαριασμούς θα αντιμετωπιστεί διαφορετικά. Το επίδομα θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο και προηγουμένως θα έχει εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση τον Νοέμβριο.

Η μελέτη της ΕΜΥ έγινε χωρίς καμία επιβάρυνση του Δημοσίου και θα αξιοποιηθεί και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο επόμενο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», καθώς και για πολεοδομικούς σκοπούς".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο ΦΕΚ το επίδομα θέρμανσης - Πώς υπολογίζεται
Στο ΦΕΚ το επίδομα θέρμανσης - Πώς υπολογίζεται
Στο ΦΕΚ δημοσιεύθηκε η απόφαση για το επίδομα θέρμανσης, όπως και τα σχετικά παραδείγματα ανά περιοχές, το οποίο θα κυμαίνεται από 80 έως 650 ευρώ.
Στο ΦΕΚ το επίδομα θέρμανσης - Πώς υπολογίζεται
Πρεμιέρα σήμερα για το πετρέλαιο θέρμανσης-Περισσότεροι από 1 εκατ. οι δικαιούχοι του επιδόματος
Πρεμιέρα σήμερα για το πετρέλαιο θέρμανσης-Περισσότεροι από 1 εκατ. οι δικαιούχοι του επιδόματος
Μέσα στον Νοέμβριο θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης το οποίο εκτιμάται ότι εφέτος θα το λάβουν πάνω από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά.
Πρεμιέρα σήμερα για το πετρέλαιο θέρμανσης-Περισσότεροι από 1 εκατ. οι δικαιούχοι του επιδόματος
Σκυλακάκης: Μέχρι τις 10 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης
Σκυλακάκης: Μέχρι τις 10 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης
Η αντίστροφη μέτρηση για να ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης έχει ξεκινήσει και όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, αυτό θα έχει συμβεί μέχρι τις 10 Νοεμβρίου.
Σκυλακάκης: Μέχρι τις 10 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης
Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι δικαιούνται έως 750 ευρώ -Πότε θα δοθούν
Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι δικαιούνται έως 750 ευρώ -Πότε θα δοθούν
H αύξηση του επιδόματος κυμαίνεται από 36% για τα νοικοκυριά χωρίς τέκνα, μέχρι 68% για νοικοκυριά με 3 τέκνα, ενώ για μια μέση οικογένεια με δύο παιδιά αυξάνεται κατά 59%.
Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι δικαιούνται έως 750 ευρώ -Πότε θα δοθούν
Ως τη 10η Δεκεμβρίου οι πρώτες πληρωμές για το επίδομα θέρμανσης - Τι προβλέπει η ΚΥΑ
Ως τη 10η Δεκεμβρίου οι πρώτες πληρωμές για το επίδομα θέρμανσης - Τι προβλέπει η ΚΥΑ
Ως τη 10η Δεκεμβρίου θα έχουν πληρωθεί το επίδομα θέρμανσης όσοι υποβάλουν αίτηση έως το τέλος του μήνα και ήταν επίσης δικαιούχοι του κατά τη χειμερινή περίοδο 2020/2021.
Ως τη 10η Δεκεμβρίου οι πρώτες πληρωμές για το επίδομα θέρμανσης - Τι προβλέπει η ΚΥΑ