Ψήφος εμπιστοσύνης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης

Φωτό: AP Images

Από το 2015 ως σήμερα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης κι Ανάπτυξης έχει επενδύσει πάνω από 4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, χρηματοδοτώντας πάνω από 65 projects και αυτή η σχέση θα ενισχυθεί μέσα στην επόμενη 5ετία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της EBRD ενέκρινε μια νέα στρατηγική για την Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντας μέτρα για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης κρίσης του κορωνοϊού και τις προσπάθειες για την υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης. Συγκεκριμένα, έως το 2025, οι επιχειρησιακές και στρατηγικές προτεραιότητες της EBRD στην Ελλάδα θα βασίζονται στους εξής τρεις πυλώνες:

  • ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, διευκολύνοντας την επέκταση του ιδιωτικού τομέα
  • υποστήριξη της βιώσιμης ενέργειας και των υποδομών, μεταξύ άλλων μέσω περαιτέρω περιφερειακών δεσμών
  • περαιτέρω ενίσχυση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Σύμφωνα με το στρατηγικό πλάνο, που πήρε το τελικό «ok», η ΕΤΑΑ στοχεύει να υποστηρίξει ιδιωτικές εταιρείες που έχουν ισχυρό εξαγωγικό δυναμικό και υγιή επιχειρηματικά μοντέλα μέσω άμεσης και έμμεσης χρηματοδότησης, με ιδιαίτερη έμφαση στη διευκόλυνση των διασυνοριακών συναλλαγών και στην προώθηση της στρατηγικής ενοποίησης για να επιταχυνθεί η ανάκαμψη των εταιρειών. Θα επικεντρωθεί επίσης σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σε πρωτοβουλίες αστικής αναγέννησης, που προωθούν τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα του κλίματος.

Η πολιτική δέσμευση της Τράπεζας αναμένεται να συμπληρώσει τις επενδύσεις και να βελτιώσει το επιχειρηματικό κλίμα και να προωθήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και να ενισχύσει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, μεταξύ άλλων μέσω ιδιωτικοποιήσεων και έργων εταιρικής σχέσης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα. Με βάση το ιστορικό της ενίσχυσης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα, η Τράπεζα θα συνεχίσει να στηρίζει τον τραπεζικό τομέα, ιδίως όσον αφορά την εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την ανάπτυξη των κεφαλαιαγορών.

Βλέπει κινδύνους και αβεβαιότητες η ΕΤΑΑ; Φυσικά. Πρώτη στη σχετική λίστα είναι η αβεβαιότητα που δημιουργεί ο κορωνοϊός, ειδικά ως προς τις προοπτικές ανάκαμψης και την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων, ειδικά αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για βαρύ πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία. Υπαρκτούς αλλά όχι ισχυρούς βλέπει η EBRD τους κινδύνους από ενδεχόμενη χαλάρωση του μεταρρυθμιστικού momentum, ειδικά στο πεδίο των ΣΔΙΤ και των αποκρατικοποιήσεων, τα υψηλά επίπεδα εξυπηρέτησης Χρέους, την «ευαισθησία» των χρηματοδοτήσεων προς τον ιδιωτικό τομέα απέναντι στις πιέσεις από τα υψηλά ποσοστά «κόκκινων» δανείων, την περιορισμένη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, την επίπτωση από την προσφυγική κρίση.

ΣΧΕΤΙΚΑ