fbpxΔραματική έκκληση για ενιαίους κανόνες στα αεροπορικά ταξίδια | Economistas.gr
Skip to main content

Δραματική έκκληση για ενιαίους κανόνες στα αεροπορικά ταξίδια

Δραματική έκκληση για ενιαίους κανόνες στα αεροπορικά ταξίδια
Φωτογραφία: Shutterstock

Έκκληση στις κυβερνήσεις να συμφωνήσουν σε κοινούς κανόνες για τα αεροπορικά ταξίδια προκειμένου να ανοίξουν τα σύνορα και να ξεκινήσουν ξανά οι μετακινήσεις μεταξύ κρατών δίχως την επιβολή του μέτρου της καραντίνας, απευθύνουν για πολλοστή φορά ορισμένοι από τους σημαντικότερους φορείς του κλάδου των αερομεταφορών.

Την Τετάρτη ο επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA), Αλεξάντρ Ντε Ζουνιάκ, περιέγραψε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αεροπορική αγορά με μελανά χρώματα, κάνοντας λόγο για επικείμενη οικονομική καταστροφή.

Όπως είπε, περισσότερες από 50 εκατομμύρια θέσεις εργασίας οι οποίες συνδέονται άμεσα και έμμεσα με τις αερομεταφορές κινδυνεύουν να χαθούν, εάν τα κράτη δεν καταλήξουν σε συμφωνία που θα επιτρέπει τα αεροπορικά ταξίδια με τον έλεγχο των επιβατών για Covid - 19 πριν από την πτήση τους.

Την ίδια έκκληση με την ΙΑΤΑ απευθύνουν και άλλοι σημαντικοί φορείς του κλάδου των αερομεταφορών, όπως το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων για την Ευρώπη (ACI Europe) και ο οργανισμός Airlines For Europe, στον οποίο συμμετέχουν ορισμένες από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης, όπως οι όμιλοι Lufthansa και Air France KLM, η Ryanair και η Aegean. 

Τα τελευταία στοιχεία για την αεροπορική κίνηση αποτυπώνουν τη ζοφερή πραγματικότητα που επικρατεί στον κλάδο, ο οποίος μετά από την περασμένη άνοιξη έχει υποστεί ένα ακόμα πλήγμα τις τελευταίες εβδομάδες με την αναζωπύρωση της πανδημίας.

Είναι ενδεικτικό ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο η ζήτηση των επιβατών για αεροπορικά ταξίδια μειώθηκε κατά 72,8% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα το 2019, ενώ η συνολική χωρητικότητα των αεροπορικών εταιρειών παρουσίασε πτώση 63% σε σχέση το Σεπτέμβριο του 2019.

Μόνο στα αεροδρόμια της Ευρώπης, η επιβατική κίνηση μειώθηκε το Σεπτέμβριο κατά 73%, με 172,5 εκατομμύρια λιγότερους επιβάτες συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο το περασμένο έτος.

ΣΕΤΕ: Συντονισμένη δράση για τα ταξίδια

Την ανάγκη θέσπισης ενιαίων κανόνων για τα ταξίδια, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους το πρωί της Τετάρτης.

Όπως τόνισε, θα πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις σε κεντρικό επίπεδο προκειμένου να σταματήσει ο κατακερματισμός με την κάθε χώρα να επιβάλλει τους δικούς της κανόνες.

«Να υπάρχει ένας κανόνας, ο οποίος μπορεί να είναι και αυστηρός», ανέφερε ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ. Πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να θεσπιστεί το μέτρο του υποχρεωτικού τεστ πριν από το ταξίδι ακόμα και στο αεροδρόμιο.

Ο κ. Ρέτσος εκτίμησε ότι θα είναι επιτυχία εάν τα έσοδα του τουριστικού κλάδου το 2021 φτάσουν το 50% του 2019, δεδομένου ότι η χωρητικότητα των αεροπορικών εταιρειών δεν πρόκειται να υπερβεί το 60% το επόμενο έτος ακόμα και εάν λειτουργήσουν υπό κανονικές συνθήκες και δεν επηρεαστούν ιδιαίτερα από την πανδημία.

Η αεροπορική αγορά είναι καθοριστική για τον ελληνικό τουρισμό, δεδομένου ότι τα 2/3 των ξένων επισκεπτών έρχονται στη χώρα αεροπορικώς.

Κρίσιμες για την ανάκαμψη του τουρισμού είναι και οι αποφάσεις που θα ληφθούν αναφορικά με το άνοιγμα των ευρωπαϊκών συνόρων σε πολίτες τρίτων χωρών.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ αποκάλυψε επίσης ότι σύντομα η Marketing Greece αναμένεται να ξεκινήσει εκστρατεία με βασικό στόχο την τάση που αναπτύσσεται τους τελευταίους μήνες, η οποία αφορά σε ανθρώπους από άλλες χώρες που επιλέγουν να εργάζονται διαδικτυακά από την Ελλάδα.

Όπως είπε, ένα από τα βασικά μηνύματα που πρέπει να εκπέμψει η Ελλάδα είναι ότι πρόκειται για προορισμό ο οποίος ξέρει να διαχειρίζεται πρωτόκολλα για τη λειτουργία του τουρισμού εν μέσω της πανδημίας.   

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σκέψεις για προσωρινό «λουκέτο» σε ξενοδοχεία-«Κλειδί» οι πτήσεις
Σκέψεις για προσωρινό «λουκέτο» σε ξενοδοχεία-«Κλειδί» οι πτήσεις
H λειτουργία των ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας την πρώτη Ιουνίου θα αποτελέσει την πρώτη μεγάλη δοκιμασία για τον τουριστικό κλάδο.
Σκέψεις για προσωρινό «λουκέτο» σε ξενοδοχεία-«Κλειδί» οι πτήσεις
Νέα στοιχεία σοκ για τις επιπτώσεις σε αερομεταφορές- τουρισμό
Νέα στοιχεία σοκ για τις επιπτώσεις σε αερομεταφορές- τουρισμό
​​​​​​​Αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια ζητούν ανοικτά σύνορα και προληπτικά τεστ για να μη χαθούν 46 εκατ. θέσεις εργασίας- «Σε αχαρτογράφητα νερά ως το Μάρτιο» λένε οι Έλληνες ξενοδόχοι
Νέα στοιχεία σοκ για τις επιπτώσεις σε αερομεταφορές- τουρισμό
Ηχηρό SOS από Τουρισμό- Αερομεταφορές
Ηχηρό SOS από Τουρισμό- Αερομεταφορές
​​​​​​​Πανευρωπαϊκός συναγερμός για τον κίνδυνο κατάρρευσης μετά την έξαρση των κρουσμάτων και τα νέα lockdown- Οι αεροπορικές εταιρείες «καίνε» ρευστότητα 300 χιλ. δολάρια το λεπτό!!!
Ηχηρό SOS από Τουρισμό- Αερομεταφορές