fbpxΤο δεύτερο «κύμα» φόβισε τους Ευρωπαίους | Economistas.gr
Skip to main content

Το δεύτερο «κύμα» φόβισε τους Ευρωπαίους

Το δεύτερο «κύμα» φόβισε τους Ευρωπαίους
Φωτογραφία: AP Images

«Από το Σεπτέμβριο και βλέπουμε» είναι η απάντηση ευρωπαϊκής πηγής στο economistas, για το πόσο κοντά είναι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης, μετά τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων για την πανδημία.

Με φόντο τη θερμή πρώτη αντίδραση των αγορών στο εμβόλιο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είτε με επίσημες δηλώσεις είτε ανεπισήμως, προσπαθούν να προσγειώσουν στη σκληρή πραγματικότητα όσους «τρέχουν» πιο γρήγορα απ’ όσο επιτρέπει η εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στο υγειονομικό πεδίο. Εκατομμύρια κρούσματα και χιλιάδες θάνατοι, με αυξητική τάση, έχουν θορυβήσει τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οι οποίες διαπιστώνουν ότι αν και επιβεβαιώνεται το βασικό σενάριο για ανακάλυψη αποτελεσματικού εμβολίου πριν κλείσει η χρονιά, θα μεσολαβήσουν 4-5 μήνες έως ότου «χτιστεί» αποτελεσματικό τείχος ανοσίας. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, οι πολίτες και οι κυβερνήσεις- όπως όλα δείχνουν- θα παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση απέναντι σε έναν αόρατο εχθρό, που δοκιμάζει τις αντοχές των συστημάτων υγείας αλλά και των οικονομιών.

Αντίστροφη μέτρηση για το Ταμείο Ανάκαμψης

Με ορατό το ενδεχόμενο αλλεπάλληλων lockdown τους επόμενους δύσκολους μήνες, δηλαδή του ανοιγοκλεισίματος των οικονομιών ως μέτρο ανάσχεσης της πανδημίας, έγινε κατ’ αρχάς αντιληπτό ότι δεν χωρούν άλλες καθυστερήσεις στην ενεργοποίηση του πολυδιαφημισμένου Ταμείου Ανάκαμψης. Έτσι, με μάλλον συνοπτικές διαδικασίες- αν αναλογιστεί κανείς τα μπρος πίσω των προηγούμενων εβδομάδων- το σχέδιο πέρασε από το Ευρωκοινοβούλιο, παίρνει το δρόμο για τα εθνικά κοινοβούλια κι αν όλα πάνε καλά θα γίνει πραγματικότητα αυτό που φαινόταν απίθανο πριν από μερικές ημέρες: το Ταμείο θα ενεργοποιηθεί στις αρχές του νέου έτους και θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τις πρώτες εκταμιεύσεις.

screenshot_20201111-235232.jpg

Ταμείο Ανάκαμψης: Το νέο χρονοδιάγραμμα

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, η Αθήνα θα υποβάλει στις Βρυξέλλες το προσχέδιο, ενώ το τελικό σχέδιο Ανάκαμψης υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο στις αρχές του νέου έτους, με την προσδοκία να ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις γύρω στο Μάιο. Επί συνόλου 31,3 δις ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι το 2021 μπορούν να φτάσουν στην Αθήνα περί τα 5,5 δις ευρώ. Το πόσο αναγκαίες είναι αυτές οι «ενέσεις» για να ξαναπάρει μπροστά η μηχανή της οικονομίας, είναι περιττό να το επισημάνει κανείς, πόσο μάλλον όταν τους πρώτους 3-4 μήνες του νέου έτους, το οικονομικό επιτελείο θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί προγράμματα και μέτρα στήριξης για εργαζόμενους κι επιχειρήσεις.

screenshot_20201111-235432.jpg

Ετοιμη για νέες πρωτοβουλίες η ΕΚΤ

Η ΕΚΤ ετοιμάζεται, πάντως, να δράσει, γνωρίζοντας ότι η συνεχής παροχή ρευστότητας είναι μονόδρομος, έως ότου ορθοποδήσουν οι οικονομίες της Ευρώπης. Το Δεκέμβριο, η Κ. Λαγκάρντ θα συνυπογράψει την αναθεώρηση επί τα χείρω των προβλέψεων για το βάθος της φετινής ύφεσης και αναμένεται να ανακοινώσει ή να «φωτογραφίσει» δύο ουσιαστικές παρεμβάσεις: 1) την παράταση του έκτακτου QE τουλάχιστον ως το τέλος του 2021 2) την ενίσχυση του με άλλα 500 δις ευρώ, έτσι ώστε να φτάσει στα 1,850 τρις. Το όφελος (και) για την Ελλάδα είναι προφανές, αν στρέψει κανείς το βλέμμα του στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Γερμανία κάνει… «νερά» για το Ταμείο Ανάκαμψης
Η Γερμανία κάνει… «νερά» για το Ταμείο Ανάκαμψης
«Ρουκέτα» από το Βερολίνο που ζητάει να γίνει ως το 2027 η εξόφληση των δανείων- Κόντρα της Κομισιόν με τους Βόρειους για τις μεταρρυθμίσεις- κλειδιά
Η Γερμανία κάνει… «νερά» για το Ταμείο Ανάκαμψης
Στην πιο λεπτή φάση το Σχέδιο Ανάκαμψης - Οι «κρυφοί» κίνδυνοι
Στην πιο λεπτή φάση το Σχέδιο Ανάκαμψης - Οι «κρυφοί» κίνδυνοι
«Πράσινες» επενδύσεις και ψηφιακή μετάβαση τα βασικά φίλτρα για τις μεταρρυθμίσεις- Ανεξάρτητος Σύμβουλος για τους προϋπολογισμούς των προτάσεων.
Στην πιο λεπτή φάση το Σχέδιο Ανάκαμψης - Οι «κρυφοί» κίνδυνοι
Συναγερμός για τα χρέη της πανδημίας!
Συναγερμός για τα χρέη της πανδημίας!
Ο ρόλος «κλειδί» της ΕΚΤ- Σχεδόν 20 τρισ. δολάρια τα μέτρα στήριξης παγκοσμίως- Ο λογαριασμός στην Ελλάδα φτάνει στα 32 δισ. δηλαδή όσα περιμένει από το Ταμείο Ανάκαμψης
Συναγερμός για τα χρέη της πανδημίας!
«Γέφυρες» με τη Silicon Valley
«Γέφυρες» με τη Silicon Valley
Τι προβλέπει το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και τι επισημαίνει το σημείωμα του ελληνικού Προξενείου στο Σαν Φρανσίσκο
«Γέφυρες» με τη Silicon Valley