fbpxΓεωργιάδης: Τη Δευτέρα η διάταξη για τις επιταγές | Economistas.gr
Skip to main content

Γεωργιάδης: Τη Δευτέρα η διάταξη για τις επιταγές

Γεωργιάδης: Τη Δευτέρα η διάταξη για τις επιταγές
Ο Αδ. Γεωργιάδης / Eurokinissi

Τροπολογία για το θέμα της αδικαιολόγητης αύξησης των τιμών που παρατηρήθηκε σε ορισμένα σούπερ μάρκετ θα φέρει τη Δευτέρα στη Βουλή το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του σήμερα, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Όπως εξήγησε ο υπουργός πρόκειται για τη ρύθμιση που είχε αποφασιστεί και τον περασμένο Μάρτιο.

Σχολιάζοντας την επικαιρότητα ο υπουργός σε ερώτηση για το ενδεχόμενο παράτασης των μέτρων είπε: «Το πότε θα τελειώσει ακριβώς το lockdown κανείς μας δεν μπορεί να το πει σήμερα μετά βεβαιότητος διότι αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας. Εάν τηρήσουμε όλοι τα μέτρα με πειθαρχία και αρχίσει η πανδημία να υποχωρεί, αυξάνονται οι πιθανότητες να αρθεί έστω και μερικώς. Έχουμε πει από την αρχή ότι η προστασία της δημόσιας υγείας είναι η πρώτη μας προτεραιότητα».

«Αντέχει η οικονομία»

«Είμαστε σήμερα ως κράτος πανέτοιμοι να αντέξουμε και μία πιο παρατεταμένη αναγκαστική καραντίνα και να διατηρήσουμε ζωντανή την οικονομία» υπογράμμισε ο υπουργός απαντώντας σε ερώτημα, για το αν αντέχει η οικονομία. Συγκεκριμένα είπε: «Ο λόγος που έχουμε τόσο χαμηλά επιτόκια και ο λόγος που έχουμε βγει με τόσο μεγάλη επιτυχία αρκετές φορές στις αγορές και θα ξαναβγούμε αν χρειαστεί, είναι ότι οι αγορές διαπίστωσαν πως τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση και στην υγεία και στην οικονομία ήταν συνετά και αρκετά σοβαρά για να ελέγξουν την πανδημία από τη μία και να κρατήσουν ζωντανή την οικονομία από την άλλη. Εάν θεωρούσαν οι αγορές ότι αυτά που κάνουμε είναι λάθος, τώρα δεν θα είχαμε 0,8% επιτόκιο, θα είχαμε 8%. Με τη λελογισμένη χρήση των δημόσιων οικονομικών που μας έχει εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός είμαστε σήμερα ως κράτος πανέτοιμοι να αντέξουμε και μία πιο παρατεταμένη αναγκαστική καραντίνα και να διατηρήσουμε ζωντανή την οικονομία».

Στο νομοσχέδιο για τις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου η διάταξη για τις επιταγές

Για τη ρύθμιση σχετικά με τις επιταγές ο υπουργός γνωστοποίησε ότι: «Τη Δευτέρα, στη Βουλή, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου θα έχουμε και τη διάταξη για τις επιταγές που είναι κάτι που αφορά πάρα πολύ κόσμο. Όλες οι επιταγές των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020 θα πάρουν 75 μέρες παράταση. Όλες οι επιταγές των επιχειρήσεων που έχουν μείωση τζίρου άνω του 50% θα πάρουν 75 μέρες παράταση. Όσοι κάτοχοι επιταγών που πρέπει να τις εισπράξουν έχουν άνω του 20% του τζίρου τους ανείσπρακτες επιταγές που είναι προστατευμένες λόγω των κρατικών μέτρων, αυτοί αυτομάτως θα λαμβάνουν, παρότι λειτουργεί η επιχείρησή τους, αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μέχρι τον Απρίλιο».

Επανέρχεται η ρύθμιση για τις αδικαιολόγητες αυξήσεις στην αγορά

Τέλος σχετικά με την αύξηση των τιμών στα σούπερ μάρκετ ανακοίνωσε: «Τη Δευτέρα θα φέρουμε τροπολογία για το θέμα της αδικαιολόγητης αύξησης των τιμών που παρατηρήθηκε σε ορισμένα σούπερ μάρκετ. Είμαι υπέρ της ελευθέρας αγοράς αλλά όταν είσαι σε καθεστώς καραντίνας δεν έχεις ελεύθερη αγορά, έχεις ρυθμισμένη αγορά. Θα επαναφέρουμε τη ρύθμιση που είχαμε φέρει, τον περασμένο Μάρτιο, και όποιος έχει κάνει παράλογη αύξηση πάνω από αυτό που θα επιτρέψουμε, θα λάβει τεράστιο πρόστιμο. Καλώ τους επικεφαλής που το έκαναν να μην το συνεχίσουν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργιάδης: Είμαστε πλέον μία χώρα που σέβεται τους επενδυτές
Γεωργιάδης: Είμαστε πλέον μία χώρα που σέβεται τους επενδυτές
H μεταρρυθμιστική διάθεση συνεχίζεται ακάθεκτη έτσι ώστε η χώρα μας να καταστεί περισσότερο φιλική προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.
Γεωργιάδης: Είμαστε πλέον μία χώρα που σέβεται τους επενδυτές
Γεωργιάδης: Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώσεις για τις ταχυμεταφορές
Γεωργιάδης: Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώσεις για τις ταχυμεταφορές
Εως το τέλος του έτους θα υπάρξει πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την χρηματοδότηση μικρών επιχειρήσεων ώστε να δημιουργήσουν σοβαρές και δυνατές ιστοσελίδες.
Γεωργιάδης: Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώσεις για τις ταχυμεταφορές