Τουλάχιστον για 1 δισ. η Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο 5

Φωτο: Shutterstock

Μετά τον... σεισμό, που προκάλεσε η επιστρεπτέα Νο 4, στο υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζονται πυρετωδώς για τον επόμενο γύρο, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα ξεπεράσει τον αρχικό σχεδιασμό των 700 εκατ. Ευρώ και φτάσει ή θα υπερβεί το 1 δισ ευρώ!

Το μόνο σίγουρο αυτήν τη στιγμή είναι ότι και ο νέος γύρος επιστρεπτέας θα έχει τα δύο βασικά χαρακτηριστικά του 4ου: 1) το 50% των ποσών θα είναι επιχορηγήσεις και όχι δάνεια 2) προϋπόθεση άντλησης ρευστού θα είναι η διατήρηση του ίδιου αριθμού εργαζομένων και συγκεκριμένα ως τον Ιούνιο του 2021. Αυτό που δεν έχει “κλειδώσει” ακόμα και θα αποφασιστεί μέσα στο μήνα, είναι η στόχευση της ρευστότητας, εάν δηλαδή θα κατευθυνθεί και πάλι σε πολύ μικρές επιχειρήσεις- ελεύθερους επαγγελματίες ή αν θα πρέπει να πέσει το βάρος σε συγκεκριμένους κλάδους, με ειδικά χαρακτηριστικά.

“Θα δούμε ποιός θα είναι ο τζίρος του lockdown και ποιες ανάγκες έχει η οικονομία και τότε θα κινηθούμε αναλόγως” σημείωσε αρμόδιος κυβερνητικός αξιωματούχος στο economistas, συμπληρώνοντας ότι στον 5ο γύρο το βασικό κριτήριο θα είναι ο τζίρος της περιόδου Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου, καλύπτοντας έτσι και το διάστημα της “καραντίνας”. Ήδη, οι επαγγελματίες της εστίασης ζητάνε μια ειδική επιστρεπτέα για τον κλάδο, ενώ και οι παράγοντες του τουρισμού ζητάνε διορθώσεις στον τρόπο με τον οποίο υπολογίζονται τα ποσά ανά δικαιούχο.

Σε μια πρώτη “ακτινογραφία” της 4ης επιστρεπτέας, θα μπορούσε να πει κανείς με βεβαιότητα ότι εκπλήρωσε το σκοπό της, δηλαδή την ενίσχυση των “μικρών”, που έχουν δυσκολία ή αδυναμία πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό. Εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ, ψητοπωλεία, ουζερί, δικηγορικά και λογιστικά γραφεία, κομμωτήρια, ταξί, μικρά καταστήματα λιανικής πήραν τη μερίδα του λεόντος από τα περίπου 2,1 δισ ευρώ, ενώ παρήγορο είναι ότι υπήρξε σχετική διάχυση στην Περιφέρεια.

Πέρα από την επιστρεπτέα, που θα επαναληφθεί τουλάχιστον 2 φορές ακόμα τους επόμενους μήνες, στο οικονομικό επιτελείο πονοκεφαλιάζουν για το πώς θα μπορούσε να στηριχθεί η εστίαση, η οποία όπως όλα δείχνουν θα παραμείνει “κλειστή” ως τις αρχές του νέου έτους. Αυτήν τη στιγμή είναι αποφασισμένη η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ 13% ως τον Απρίλιο, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες κερδίζει έδαφος η επέκταση της παράτασης ως το τέλος του έτους. Με αυτήν την κίνηση θα ενισχυθεί ευθέως η εστίαση, αλλά και το τουριστικό “πακέτο” σε μια κρίσιμη συγκυρία. Το κόστος δεν είναι αμελητέο- από τα προϋπολογισμένα 99 εκατ. Ευρώ θα ξεπεράσει τα 180 εκατ. Ευρώ- ωστόσο από τη στιγμή που το μέτρο θεωρείται υποστηρικτικό της ανάκαμψης και προσωρινού χαρακτήρα, δεν φαίνεται να “κολλάει” στους Θεσμούς.

Εν τω μεταξύ, οι τεχνικές δυσκολίες για την προσαρμογή του Taxis στην απόφαση αναβίωσης των 100 και 120 δόσεων, βγήκε σε καλό. Όσοι φορολογούμενοι είχαν χάσει δόσεις στη διάρκεια του καλοκαιριού και τέθηκαν εκτός ρύθμισης, έπρεπε να καταβάλουν τη δόση Νοεμβρίου για να ξαναμπούν. Αυτό δεν κατέστη δυνατό για τεχνικούς λόγους κι έτσι πήραν “αβάντα” για έναν ακόμα μήνα, καθώς μπορούν να αναβιώσουν αυτές τις ευνοϊκές ρυθμίσεις πληρώνοντας τη δόση του Δεκεμβρίου. Οι “χαμένες” δόσεις θα προστεθούν στην “ουρά” της ρύθμισης, οι “κουρεμένες” προσαυξήσεις θα επανέλθουν, ενώ θα “παγώσουν” εκ νέου και τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ