«Μαύρα» τα μαντάτα από το ΑΕΠ

Shutterstock

Η αλήθεια είναι ότι κάθε χρόνο στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν τα στοιχεία των καλοκαιρινών μηνών, δηλαδή από τον Ιούνιο ως και το Σεπτέμβριο, προκειμένου να σχηματίσουν ασφαλή εικόνα για το πού θα «κάτσουν» τα φορολογικά έσοδα και το ΑΕΠ της χρονιάς. Φέτος, ο πήχης τέθηκε πολύ χαμηλά, μετά το σοκ της πρώτης καραντίνας, αλλά ειδικά μετά τη διάψευση των προσδοκιών για ένα σχετικά «ζωηρό» δίμηνο Αυγούστου- Σεπτεμβρίου, όλοι απεύχονται το χειρότερο.

Παραδοσιακά το «καλό» τρίμηνο για το ΑΕΠ της Ελλάδας είναι το τρίτο, εκεί δηλαδή που «πέφτει» το χρήμα από τους ξένους επισκέπτες αλλά κι από τον εγχώριο τουρισμό. Το φετινό σοκ θα αποτυπωθεί στα προσωρινά στοιχεία, που θα δημοσιοποιήσει το μεσημέρι η ΕΛΣΤΑΤ και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι η «επίδοση» της Ελλάδας θα είναι από τις χειρότερες στην Ευρωζώνη, ακριβώς λόγω της υψηλής εξάρτησης της ελληνικής οικονομίας από τον Τουρισμό.

Τα στοιχεία είναι αμείλικτα, αφού ακόμα και οι εξαγωγές που επέδειξαν αντοχές εν μέσω κρίσης, με τη συμπλήρωση του 9μήνου σημείωσαν πτώση 11,7% κυρίως λόγω της «βουτιάς» των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Η εικόνα αλλάζει αν βγουν από την εξίσωση τα πετρελαιοειδή, ωστόσο η αύξηση κατά 1,5% δεν μπορεί να σταθεί ικανή να ισοσκελίσει την κατάρρευση Τουρισμού κι εστίασης.

Τα δεδομένα, που έπαιρνε το υπουργείο Οικονομικών όλο το προηγούμενο διάστημα, οδήγησαν, άλλωστε, στην αναθεώρηση των αρχικών εκτιμήσεων για το βάθος της φετινής ύφεσης, η οποία πλέον υπολογίζεται σε 10,5%. Τα σημερινά, προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ θα δείξουν αν και αυτή η εκτίμηση είναι ξεπερασμένη, ειδικά από τη στιγμή που το τέταρτο τρίμηνο «στιγματίστηκε» από ένα νέο lockdown. Στα «μείον» της εξίσωσης είναι η υψηλή περσινή βάση σύγκρισης, καθώς το ΑΕΠ του 3ου τριμήνου του 2019 «έτρεξε» με ρυθμούς 2,2%, μια επίδοση που θα πρέπει να ψάξει κανείς στα προ μνημονίων χρόνια για να τη βρει.

Η εικόνα από το μέτωπο του τουρισμού κρίνεται τουλάχιστον απογοητευτική κι αυτό θα αποτυπώνεται στα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το διάστημα Ιουλίου- Σεπτεμβρίου. Ο τζίρος των καταλυμάτων ήταν μειωμένος κατά περίπου 2,5 δις ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, αλλά το πλέον ανησυχητικό είναι ότι οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται σε περιοχές με μεγάλο πολλαπλασιαστή στα φορολογικά έσοδα, δηλαδή στα μεγάλα Κυκλαδονήσια, στα Επτάνησα και στην Κρήτη. Είναι ενδεικτικό ότι Σαντορίνη και Μύκονος σημείωσαν πτώση τζίρου ως και 76%!!! Αντίστοιχη ήταν η εικόνα από την εστίαση- από τα εστιατόρια ως τα μπαρ- όπου τους επίμαχους καλοκαιρινούς μήνες μπήκαν στα ταμεία περίπου 700 εκατ. Ευρώ λιγότερα από πέρσι.

TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ