fbpxΤι τρέχει με τον ΦΠΑ του Δεκεμβρίου | Economistas.gr
Skip to main content

Τι τρέχει με τον ΦΠΑ του Δεκεμβρίου

Τι τρέχει με τον ΦΠΑ του Δεκεμβρίου
Φωτογραφία: Shutterstock

Δεν ήταν ο... δαίμων του τυπογραφείου, ούτε παράλειψη στις ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης του Δεκεμβρίου, αλλά συνειδητή η επιλογή του υπουργείου Οικονομικών να μην αναστείλει τις πληρωμές ΦΠΑ- όπως έπραξε το Νοέμβριο και κατά τη διάρκεια των μηνών της πρώτης καραντίνας- καθώς είναι πεποίθηση ότι θα πρέπει να μπουν στα κρατικά ταμεία κάποια έσοδα.

Η επιλογή αυτή βασίζεται σε δύο γεγονότα. Από τη μια, οι κλειστές επιχειρήσεις ούτως ή άλλως δεν έχουν να αποδώσουν κάτι, αφού ο τζίρος τους είναι μηδενικός, ενώ από τη στιγμή που δεν έχουν έσοδα, δεν υπάρχει ο αναλογών ΦΠΑ που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως “κεφάλαιο κίνησης” γι’ αυτές τις δύσκολες ημέρες, άρα δεν τίθεται και ζήτημα “στέρησης της ρευστότητας”. Από την άλλη, η “έκρηξη” των ηλεκτρονικών πωλήσεων, ειδικά την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου λόγω Black Friday, δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητο το υπουργείο Οικονομικών, που βλέπει ότι τα ταμεία του το Δεκέμβριο θα ζοριστούν υπέρμετρα αφού δεν περιμένει καν τα Τέλη Κυκλοφορίας του 1,1 δισ ευρώ.

Εντυπωσιακή άνοδος στις online αγορές

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GR.EC.A), κατέγραψε εντυπωσιακή άνοδο 154,9% στην αξία των online αγορών για την εβδομάδα Σάββατο 21 έως Παρασκευή 27 Νοεμβρίου σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων 8 εβδομάδων του 2020 (μέσα Σεπτέμβρη- μέσα Νοέμβρη 2020). Μάλιστα, υπήρξε έντονη αγοραστική τάση των καταναλωτών η οποία οδήγησε στο να καταγραφεί 43,6% μεγαλύτερος τζίρος στην φετινή Black Friday σε σχέση με την περσινή και 73,5% μεγαλύτερος τζίρος σε επίπεδο εβδομάδας, γεγονός που δικαιολογείται απόλυτα με το ότι τα φυσικά καταστήματα ήταν κλειστά τον Νοέμβριο λόγω του lockdown. Σε αυτόν ακριβώς το τεράστιο ηλεκτρονικό τζίρο, το υπουργείο Οικονομικών θέλει τον αναλογούντα ΦΠΑ.

Η αλλαγή πλεύσης ως προς τις πληρωμές του ΦΠΑ, ουσιαστικά σηματοδοτεί τη στροφή του υπουργείου Οικονομικών προς το ρεαλισμό. Στην πραγματικότητα στην οδό Νίκης συνειδητοποιούν ότι οι ταμειακές ροές στο επόμενο τετράμηνο θα παραμείνουν προβληματικές κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα πρέπει να διατηρηθούν ανοικτές κάποιες ελάχιστες πηγές έσοδων, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή ροή.

Κι όλα αυτά την ώρα που πληθαίνουν τα αιτήματα από την αγορά για πιο τολμηρά μέτρα στήριξης, με πιο χαρακτηριστικό αυτό του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας, που πρότεινε έκτακτη εισφορά 1% στις επιχειρήσεις που αύξησαν τον τζίρο τους εν μέσω πανδημίας, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι παρεμβάσεις για τους υπόλοιπους που γονάτισαν χωρίς δική τους υπαιτιότητα. Αυτό που λένε στο υπουργείο Οικονομικών είναι ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στο πρώτο δίμηνο του νέου έτους, όταν θα γίνει ο συνολικός απολογισμός της πανδημίας και μετρηθούν οι ζημιές και οι απώλειες ανά κλάδο.

Βαριές απώλειες για τον κλάδο των αλκοολούχων ποτών

Ένας από τους κλάδους με τις βαρύτερες απώλειες είναι αυτός των αλκοολούχων ποτών, καθώς πέρα από τη μείωση της κατανάλωσης που έχει προκαλέσει η αύξηση της φορολογίας, η σύνδεση του με την εστίαση πολλαπλασιάζει τις αρνητικές επιπτώσεις. Χαμένος και ο Κρατικός Προϋπολογισμός, καθώς μόνο από τα οινοπνευματώδη υπολογίζεται ότι θα απωλέσει περί τα 380 εκατ. Ευρώ.

screenshot_20201208-232211.jpg

Σύμφωνα με σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ, η συνολική συνεισφορά του κλάδου των αλκοολούχων ποτών είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ο κλάδος συνεισέφερε 2,3 δισ. Ευρώ στο ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας για το 2019, ενώ υποστηρίζει 66 χιλ. θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης. Οι υψηλοί φόροι στα αλκοολούχα ποτά τα χρόνια της κρίσης συνέβαλαν στην υποκατάσταση της νόμιμης αγοράς με παράνομα ποτά. Η μείωση της δαπάνης κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών μέχρι το 2019, οδήγησε σε μείωση του ΑΕΠ κατά 1,2 δισ. Ευρώ και μείωση της απασχόλησης κατά 34 χιλ. άτομα σε σχέση με το 2009.

Η Ελλάδα έχει τον 3ο υψηλότερο συντελεστή ΕΦΚ (σε μονάδες αγοραστικής δύναμης) στην Ευρώπη, και τον 1ο υψηλότερο εντός ΕΕ-27, ενώ ταυτόχρονα είναι κατά 1.500 ευρώ υψηλότερος από το μέσο όρο γειτονικών και τουριστικά ανταγωνιστικών χωρών. Με τη σταδιακή σύγκλιση του ΕΦΚ στο μ.ό. της ΕΕ για την τριετία 2021-2023, εκτιμάται:

  • Ενίσχυση ΑΕΠ κατά €400 εκ. κυρίως στην εστίαση (HORECA), με επίδραση στο ΑΕΠ κατά €276 εκατ. στην 3ετία.
  • Τα έσοδα του Κράτους θα είναι συνολικά αυξημένα κατά €65,9 εκατ.
  • Αύξηση των εσόδων από φόρο εισοδήματος φυσικών (+€31,5 εκατ.) και νομικών (+ €11,4 εκατ.) προσώπων. 
  • Αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ κατά €87,6 εκατ.
  • Ενίσχυση απασχόλησης με περισσότερες από 8.000 θέσεις εργασίας, κυρίως στον τομέα HORECA.n

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διασώθηκαν τα έσοδα τον Ιούλιο
Διασώθηκαν τα έσοδα τον Ιούλιο
Ο υποτονικός Τουρισμός λειτούργησε ως σανίδα σωτηρίας- Ετοιμάζεται η ρύθμιση για φόρους και εισφορές της καραντίνας.
Διασώθηκαν τα έσοδα τον Ιούλιο
Τρίμηνο για γερά νεύρα
Τρίμηνο για γερά νεύρα
«Ενέσεις» στην αγορά από το υπουργείο Οικονομικών με την προσδοκία της εκτίναξης στο δεύτερο εξάμηνο.
Τρίμηνο για γερά νεύρα
Συναγερμός στο οικονομικό επιτελείο
Συναγερμός στο οικονομικό επιτελείο
Ανησυχία για το ενδεχόμενο νέου lockdown- «Μαύρα» σύννεφα πάνω από την Ευρώπη σχετικά με τις προβλέψεις για την ανάκαμψη.
Συναγερμός στο οικονομικό επιτελείο