Ηχηρό «καμπανάκι» ΟΟΣΑ για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ

Shutterstock

Το σοκ είναι διπλό. Από τη μια η Eurostat, σε μια ακόμα συγκριτική έρευνα, αποκαλύπτει ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ- δηλαδή ο βασικός δείκτης ευμάρειας- στην Ελλάδα παραμένει κολλημένο στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης. Από την άλλη, μελέτη του ΟΟΣΑ για την απασχόληση αποτυπώνει τον… κατήφορο μέσα στα επόμενα 30 χρόνια.

Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης του ΟΟΣΑ είναι ότι ως το 2050 περισσότεροι από 4 στους 10 στις πλέον αναπτυγμένες οικονομίες, θα είναι άνω των 50 ετών, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι το εργατικό δυναμικό θα γερνάει όλο και περισσότερο, ειδικά αν συνυπολογίσει κανείς ότι αφενός οι νεώτεροι μπαίνουν αργότερα στην αγορά εργασίας αφετέρου οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εργάζονται περισσότερο. Το πρόβλημα είναι ότι πέρα από το δημογραφικό, οι οικονομίες είναι έτσι δομημένες, που οι +50 ετών δεν αξιοποιούνται σύμφωνα με τα προσόντα τους, με αποτέλεσμα ο συνδυασμός όλων αυτών των δεδομένων να οδηγεί στη «βουτιά» του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, δηλαδή του επιπέδου διαβίωσης.

Φυσικά η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Το ακριβώς αντίθετο. Διατηρώντας πολύ χαμηλά απασχόλησης και κουβαλώντας όλες τις χρόνιες… παθήσεις, η Ελλάδα έχει από τις χειρότερες προοπτικές, καθώς σύμφωνα με το βασικό σενάριο το κατά κεφαλήν ΑΕΠ θα έχει υποχωρήσει κατά 7% ως το 2030, κατά 12,8% ως το 2040 και κατά 16,4% ως το 2050. Σε χειρότερη μοίρα είναι η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Ισπανία, με τη διαφορά ότι ξεκινούν την… κατηφόρα από υψηλότερη ως πολύ υψηλότερη αφετηρία σε σύγκριση με την Ελλάδα.

Υπάρχει… γιατρειά; Αυτό ουσιαστικά είναι το αντικείμενο της μελέτης του ΟΟΣΑ, καθώς ερευνά τις επιπτώσεις τριών παραμέτρων στις προοπτικές του κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 1) την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας 2) την παράταση του εργασιακού βίου 3) την αύξηση της απασχόλησης στις ηλικίες άνω των 50 ετών. Κι ενώ η επίπτωση των δύο πρώτων παραμέτρων είναι σχεδόν αμελητέα, οι πολιτικές απασχόλησης στους +50 έχουν θεαματικά αποτελέσματα. Είναι ενδεικτικό ότι στην Ελλάδα, στο τέλος της δεκαετίας το κατά κεφαλήν ΑΕΠ θα έχει αυξηθεί κατά 7%, για να καταγράψει αύξηση 13,7% ως το 2050!!!

Επιστρέφοντας στην σκληρή πραγματικότητα του σήμερα και μάλιστα πριν αποτιμηθεί η ζημιά της πανδημίας, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα βρίσκεται «κολλημένο» στο 67% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ αν η σύγκριση γίνει με το μέσο όρο της Ευρωζώνης, η απόσταση ανοίγει στις 19 ποσοστιαίες μονάδες. Το απογοητευτικό είναι ότι οι αποκαλούμενες «νέες χώρες» συνεχίζουν να ανεβαίνουν ξεπερνώντας μας, όπως για παράδειγμα η Πολωνία και η Ουγγαρία, ενώ αίσθηση προκαλεί ότι ακόμα και η Ρουμανία βρίσκεται, πλέον, σε υψηλότερο σκαλοπάτι, ακόμα και σε σχέση με την πραγματική κατά κεφαλήν κατανάλωση!

ΣΧΕΤΙΚΑ