Επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων για 5G

Φώτο: Shutterstock

Στην υλοποίηση επενδύσεων ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον των τηλεπικοινωνιακών ομίλων, μετά από την ολοκλήρωση της δημοπρασίας για την απόδοση φάσματος προκειμένου να αναπτυχθούν δίκτυα 5G.

Εκτός από τα 372 εκατομμύρια ευρώ που θα καταβάλλουν για την κατοχύρωση συχνοτήτων για τα επόμενα 15 έτη, οι τρεις όμιλοι (Cosmote, Vodafone, Wind) θα προχωρήσουν σε επενδύσεις οι οποίες συνολικά θα ανέλθουν σε 3 δισ. ευρώ την επόμενη τετραετία.

Το μεγαλύτερο τμήμα των ποσών που θα επενδυθούν προορίζονται για την ανάπτυξη δικτύων κινητής πέμπτης γενιάς (5G) και οπτικών ινών στο δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας.

Ο όμιλος ΟΤΕ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα καταβάλλει το ποσό των 123 εκατομμυρίων ευρώ για το φάσμα που απέκτησε έως το τέλος του έτους, έχει προγραμματίσει επενδύσεις ύψους 2 δισ. μέχρι το τέλος του 2024.

Η Vodafone, εκτός από τα 130 εκατομμύρια ευρώ που για την απόκτηση φάσματος, θα επενδύσει 500 εκατομμύρια ευρώ την επόμενη τετραετία, ενώ το ίδιο ποσό θα δεσμεύσει και η Wind τα επόμενα πέντε έτη για την υλοποίηση επενδύσεων, με το μεγαλύτερο μέρος να προορίζεται για την ανάπτυξη δικτύων 5G.

Πηγές με γνώση της αγοράς τηλεπικοινωνιών εκτιμούν ότι η χρήση της νέας τεχνολογίας σε επίπεδο κινητής τηλεφωνίας θα διαδοθεί ταχύτερα συγκριτικά με το 4G.

Όπως επισημαίνουν, αρχικά χρειάστηκε μεγάλο χρονικό διάστημα για τη διάδοση του 4G στους καταναλωτές, δεδομένου ότι οι συσκευές κινητών τηλεφώνων που ήταν συμβατές με τα νέα δίκτυα ήταν λίγες και ακριβές.

Η κατάσταση στην αγορά κινητής τηλεφωνίας είναι διαφορετική πλέον, καθώς ήδη πωλείται επαρκής αριθμός τηλεφώνων 5G με προσιτές τιμές οι οποίες ξεκινούν από τα 300 ευρώ.

Η ταχύτητα των νέων δικτύων θα είναι η πρώτη μεγάλη αλλαγή που θα παρατηρήσουν οι πολίτες, με τα δίκτυα πέμπτης γενιάς να προσφέρουν 10 φορές υψηλότερες ταχύτητες από ότι τα υφιστάμενα που λειτουργούν σε περιβάλλον 4G.

Τώρα για να κατέβει σε κινητό τηλέφωνο ένα επεισόδιο διάρκειας περίπου 45 λεπτών από τις πλατφόρμες streaming χρειάζονται κοντά στα 4 λεπτά στο δίκτυο 4G. Το χρονικό διάστημα που θα απαιτείται για την ίδια ενέργεια σε ένα κινητό 5G δε θα υπερβαίνει τα 40 δευτερόλεπτα.

Εκτός από την καθημερινότητα των πολιτών, τα δίκτυα πέμπτης γενιάς θα αλλάξουν ριζικά πολλούς τομείς της οικονομίας, δεδομένου ότι προσφέρουν τρεις βασικές κατηγορίες υπηρεσιών: μεγάλες ταχύτητες, γρήγορη απόκριση και δυνατότητα διασύνδεσης μεγάλου αριθμού συσκευών.

Στους σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων και τους προβλήτες στο λιμάνι του Πειραιά για παράδειγμα, λειτουργεί εδώ και μερικούς μήνες υπερσύγχρονο δίκτυο 4G το οποίο μπορεί να αναβαθμιστεί σε 5G και είναι ήδη ενεργοποιημένο για τη χρήση τεχνολογίας ΝΒ-ΙοΤ, η οποία δίνει τη δυνατότητα διασύνδεσης μεγάλου αριθμού συσκευών μέσω «έξυπνων» εφαρμογών.

Το ιδιωτικό δίκτυο που είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του ΟΛΠ με τη Vodafone, έχει εγγυημένη χωρητικότητα 3Gbps και υποστηρίζει ήδη πολλές λειτουργίες του λιμανιού, όπως φορτοεκφορτώσεις, αποθήκευση και διανομή.

Όταν θα αναβαθμιστεί σε 5G, το δίκτυο θα επιτρέψει την πλήρη αυτοματοποίηση του λιμανιού με την αυτόματη λειτουργία γερανογεφυρών και την τοποθέτηση αισθητήρων για τον εντοπισμό και την οργάνωση της λειτουργίας οχημάτων και μηχανημάτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παραγωγικότητα και το κόστος για τη διαχείριση της εμπορευματικής κίνησης στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ