Αναμορφώνεται η Μαρίνα Αλίμου - Τα σχέδια της Άκτωρ

Σημαντικά αναμένεται να αναβαθμιστούν τα επόμενα πέντε έτη οι εγκαταστάσεις της μαρίνας Αλίμου, η οποία από την πρώτη Ιανουαρίου περνά στον έλεγχο της Άκτωρ Παραχωρήσεις για 40 έτη.

Η συναλλαγή θα οριστικοποιηθεί έως το τέλος του έτους με την καταβολή στο ΤΑΙΠΕΔ της πρώτης δόσης ύψους 27,8 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία αντιστοιχεί στο 50% του συνολικού τιμήματος για την παραχώρηση της μεγαλύτερης μαρίνας της χώρας στην εταιρεία του ομίλου Ελλάκτωρ.

Η συνολική αξία της συμφωνίας θα ανέλθει σε 177 εκατομμύρια ευρώ και εκτός από το εφάπαξ καταβλητέο ποσό, προβλέπεται η καταβολή ετήσιας αμοιβής παραχώρησης ύψους 400.000 ευρώ – σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού – και ποσοστό επί του κύκλου εργασιών.

Η Άκτωρ Παραχωρήσεις σκοπεύει να αναβαθμίσει τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις της μαρίνας επενδύοντας 50 εκατομμύρια ευρώ την επόμενη πενταετία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών της εταιρείας, μέσα σε 28 μήνες από την έναρξη της περιόδου παραχώρησης αναμένεται να έχει εγκριθεί το σύνολο των αδειοδοτήσεων για τις παρεμβάσεις που σχεδιάζει ο παραχωρησιούχος.

Μεταξύ αυτών, είναι η ανέγερση boutique ξενοδοχείου με θέα στη θάλασσα, το οποίο θα κατασκευαστεί δίπλα στο εστιατόριο Skipper’s, ενώ θα δημιουργηθούν και χώροι στάθμευσης για περίπου 850 αυτοκίνητα.

Τα σχέδια της Άκτωρ Παραχωρήσεις προβλέπουν επίσης ότι στη χερσαία έκταση των 210.000 τμ θα κατασκευαστούν τα επόμενα έτη καταστήματα εστίασης και ναυτικών ειδών, σούπερ μάρκετ, γραφεία ενοικίασης οχημάτων και σκαφών αναψυχής, χώροι με υποστηρικτικές υπηρεσίες (πλυντήρια, WC, κλπ) και χώροι αναψυχής.

Στόχος του παραχωρησιούχου είναι η αξιοποίηση των πολεοδομικών δυνατοτήτων που δίνει το Προεδρικό Διάταγμα της περιοχής, μέσω της κατασκευής πρόσθετων χώρων με έκταση έως και 18.500 τμ.

Εδώ και λίγες ημέρες έχουν ξεκινήσει εργασίες για την κατεδάφιση κτηρίων που δεν διαθέτουν νόμιμες άδειες στη μαρίνα και για την απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων οχημάτων, ενώ από κοινού η ΕΤΑΔ και ο δήμος Αλίμου αναβαθμίζουν το δίκτυο ηλεκτρισμού.

Στο πλαίσιο της αναβάθμισης των εγκαταστάσεων, θα κατασκευαστούν νέες υποδομές ύδρευσης, δικτύων ηλεκτρισμού και WiFi.

Η ανάπλαση της μαρίνας Αλίμου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2025, καθώς εκτός από το χρονικό διάστημα των 28 μηνών για την έκδοση των απαιτούμενων αδειών, θα χρειαστούν και άλλοι 20 μήνες για την ολοκλήρωση των εργασιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ