Τρίμηνο για γερά νεύρα

Φωτογραφία: Eurokinissi

Δεν ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις η νέα χρονιά, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι η αγορά μπαίνει στη 10η εβδομάδα καραντίνας, με ό,τι σημαίνει αυτό τόσο για τις προοπτικές ανάκαμψης όσο και για τα δημόσια ταμεία.

Αυτό που προβληματίζει περισσότερο είναι ότι με τα σημερινά δεδομένα εντός και εκτός Ελλάδας, η σταδιακή επιστροφή σε μια κανονικότητα δεν μοιάζει εφικτή μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, όπου είναι πολύ πιθανόν η αγορά να ανοιγοκλείνει σαν ακορντεόν, ανάλογα με τους επιδημιολογικούς δείκτες. Ο Τουρισμός παραμένει σε χειμερία νάρκη, η εστίαση βρίσκεται στην εντατική και ουδείς μπορεί να προβλέψει πότε θα αποσωληνωθεί, το λιανεμπόριο που “έγραψε” απώλειες περί τα 2,5 δισ ευρώ την περίοδο των Χριστουγέννων βλέπει να κινδυνεύει και τζίρος 3-4 δισ ευρώ από την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων.

Ο προβληματισμός για οικονομικό επιτελείο είναι διπλός, καθώς πέρα από τη διαχείριση των άμεσων επιπτώσεων της παρατεταμένης κρίσης, πρέπει να προετοιμάσει το έδαφος έτσι ώστε να μη χαθεί ούτε δευτερόλεπτο από την αποκαλούμενη “επόμενη ημέρα”.

Στο πρώτο πεδίο, το “πάγωμα” των επιταγών του Ιανουαρίου για 75 ημέρες είναι μονόδρομος, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι και για τις ήδη “παγωμένες” επιταγές του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου είναι πολύ πιθανόν να δοθεί νέα παράταση, αν όχι οριζόντια, τουλάχιστον κλαδικά. Ζήτημα ζωής και θανάτου χαρακτηρίζεται, επίσης, η άμεση εκταμίευση των 1,5 δισ ευρώ από την Επιστρεπτέα 5 και γι΄αυτό στο υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται λίαν διστακτικοί στο να δώσουν παράταση στη φάση των αιτήσεων, που λήγει την Παρασκευή. Στην περίπτωση, που τελικά δοθεί παράταση, θα είναι για 2 ή 3 ημέρες, καθώς πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι να πέσει “ζεστό” χρήμα πριν τελειώσει ο μήνας.

Από αύριο, που ξεκινάει η 9η αξιολόγηση σε τεχνικό επίπεδο, θα αρχίσει να σχηματοποιείται και το σχέδιο για την επιδότηση τόκων επιχειρηματικών δανείων, στα πρότυπα του προγράμματος “Γέφυρα” για τους κορωνοϊόπληκτους. Ειδικά για εστίαση, τουρισμό και λιανεμπόριο, που κινούνται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, αυτό το πρόγραμμα είναι μονόδρομος, αν και θα πρέπει να ξεπεραστούν σοβαρά νομικά προβλήματα, που σχετίζονται με το πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων.

Στο δεύτερο πεδίο, της προετοιμασίας για την “επόμενη ημέρα”, οι αγορές δίνουν τον τόνο. “Η Ελλάδα έχει όλες τις προδιαγραφές να γίνει το next big thing”, λένε χαρακτηριστικά, τονίζοντας όμως ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις:

  • Το πλάνο των εμβολιασμών- εντός κι εκτός συνόρων- να πάει σύμφωνα με το σχεδιασμό, έτσι ώστε οι “μηχανές” της οικονομίας να πάρουν μπροστά από το τέλος της Άνοιξης  
  • Η αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των πόρων, που αναμένονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, να φτάσει σε επίπεδα που δεν συνηθίζει η Ελλάδα 

Ποια θα είναι η... ανταμοιβή για την Ελλάδα; Τα μηνύματα που φτάνουν στην Αθήνα από μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, funds και Οίκους Αξιολόγησης είναι ότι η χώρα μας συγκεντρώνει όλα τα ειδικά χαρακτηριστικά για τις επενδυτικές επιλογές στη μετά Covid εποχή. Αναμφίβολα η Καινοτομία αναδεικνύεται ως το Νο1 πεδίο, την ώρα που η ψηφιοποίηση των οικονομιών και των κοινωνιών τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα, με καταλύτη την πανδημία. Οι επενδύσεις σε τεχνολογίες, που επιτρέπουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 6,8 τρισ. δολάρια παγκοσμίως, έως το 2023, με μέσο ετήσιο ρυθμό 15,5% μεταξύ 2020 και 2023. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IDC, έως το 2022 το 65% του παγκόσμιου ΑΕΠ θα παράγεται ψηφιακά!

ΣΧΕΤΙΚΑ