Μεγάλα έργα: Γρίφος ποια θα ανατεθούν στη νέα μονάδα του ΤΑΙΠΕΔ

Shutterstock

Άγνωστο παραμένει ποιες επενδύσεις θα ενταχθούν στη νέα ανεξάρτητη μονάδα προετοιμασίας έργων που θα συσταθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και θα εποπτεύεται από την Προεδρία της Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις περασμένες εβδομάδες εξετάστηκε σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο το ενδεχόμενο να αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ την προετοιμασία μεγάλου αριθμού έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Κυβερνητικά στελέχη που υποστηρίζουν την πρόταση, εκτιμούν ότι το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων έχει τη δυνατότητα να ιεραρχήσει και να δημοπρατήσει μεγάλα έργα ταχύτερα σε σχέση με τη δημόσια διοίκηση, λόγω των ευέλικτων διαδικασιών με τις οποίες λειτουργεί.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, εξετάστηκε η ένταξη διατάξεων στο σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση των διαδικασιών που διέπουν τις δημόσιες συμβάσεις (4412/2016), προκειμένου να μπορεί το ΤΑΙΠΕΔ να λειτουργεί και ως αναθέτουσα αρχή.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την ελληνική οικονομία, η τροποποίηση του ιδρυτικού νόμου του ΤΑΙΠΕΔ αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία της νέας μονάδας προετοιμασίας έργων (Project Preparation Facility) που θα συσταθεί εντός του Ταμείου.

Ωστόσο, κατά τις ίδιες πηγές, το ενδεχόμενο να ανατεθεί στο ΤΑΙΠΕΔ η προετοιμασία μεγάλου αριθμού επενδύσεων σε νευραλγικούς τομείς όπως στους κλάδους των υποδομών, των μεταφορών και της ενέργειας μάλλον απομακρύνεται.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως καταλήγει στην απόφαση αυτή δεδομένου ότι το ΤΑΙΠΕΔ διαθέτει εμπειρία στην πώληση και αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου και όχι στην προετοιμασία και δημοπράτηση έργων.

Επιπλέον, ορισμένα κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν ότι η ανάθεση έργων σε έναν οργανισμό που έχει συνδεθεί έντονα με τη λεγόμενη «περίοδο των μνημονίων» ενδέχεται να εκπέμψει λάθος μήνυμα στην κοινή γνώμη.

Πάντως, οι διαδικασίες για τη στελέχωση της νέας μονάδας είναι σε εξέλιξη, δεδομένου ότι εδώ και περίπου ένα μήνα το ΤΑΙΠΕΔ έχει δημοσιεύσει προκηρύξεις με τις οποίες αναζητά νομικούς, οικονομικούς και τεχνικούς συμβούλους.

Ένα από τα έργα που αναμένεται να αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ, είναι η αξιοποίηση της έκτασης των 3.000 στρεμμάτων στην οποία λειτουργεί τώρα το αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης».

Σε περίπου πέντε έτη θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, το οποίο θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο που βρίσκεται στην περιοχή Νέα Αλικαρνασσός, μόλις τέσσερα χιλιόμετρα από το κέντρο του Ηρακλείου.

Λόγω της περίπτωσης του Ελληνικού, το ΤΑΙΠΕΔ είναι ο μοναδικός φορέας που διαθέτει εμπειρία στην αξιοποίηση μεγάλων εκτάσεων, η οποία αποτελεί εξαιρετικά σύνθετο εγχείρημα.

Εκτός από το Ελληνικό, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων έχει ξεκινήσει την προετοιμασία και για την αξιοποίηση της πρώην αμερικάνικης βάσης Ηρακλείου στην περιοχή Γούρνες. Η έκταση των 350 στρεμμάτων που βρίσκεται σε απόσταση 16 χιλιομέτρων από την πόλη του Ηρακλείου, αναμένεται να αξιοποιηθεί στα πρότυπα του Ελληνικού.

ΣΧΕΤΙΚΑ