fbpx«Κόφτης» στις ενισχύσεις μέσω Επιστρεπτέας 5 | Economistas.gr
Skip to main content

«Κόφτης» στις ενισχύσεις μέσω Επιστρεπτέας 5

«Κόφτης» στις ενισχύσεις μέσω Επιστρεπτέας 5
Φωτογραφία: Shutterstock

Δύο 24ωρα απομένουν έως ότου «κλείσει» η πλατφόρμα για την Επιστρεπτέα 5 και ο ρυθμός υποβολής αιτήσεων είναι τέτοιος, που γεννά εύλογες αμφιβολίες για το κατά πόσο τελικά ο αριθμός των δικαιούχων θα περιοριστεί στις 400 χιλιάδες, όπως εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών. Κι επειδή των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα μπει «κόφτης» στην ενίσχυση ανά επιχείρηση, καθώς είναι ειλημμένη η απόφαση να μην υπερβεί το 1,5 δις ευρώ αυτός ο γύρος Επιστρεπτέας.

Οι σκέψεις για «κόφτη»

Ως χθες το βράδυ είχαν «πέσει» στην πλατφόρμα myBusinessSuport 652.516 αιτήσεις και με αυτούς τους ρυθμούς δεν αποκλείεται να φτάσουν στις 700 χιλιάδες ως αύριο το βράδυ που εκπνέει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων. Αν και στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι πολλοί θα «κοπούν» είτε γιατί δεν θα πληρούν το κριτήριο της πτώσης του τζίρου είτε γιατί θα έχουν συμπληρώσει το ανώτατο όριο ενισχύσεων από την Άνοιξη ως τώρα, φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος η σκέψη να μπει ένας «κόφτης» έτσι ώστε το διαθέσιμο χρήμα να μοιραστεί δίκαια, αν οι τελικοί δικαιούχοι ξεπεράσουν κατά πολύ τις 400 χιλιάδες που υπολογίζει το οικονομικό επιτελείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σκέψη είναι κάθε επιχείρηση να μην μπορεί να πάρει πάνω από 100.000 ευρώ κι αν λάβει κανείς υπόψιν ότι στους προηγούμενους γύρους υπήρξαν επιχειρήσεις που πήραν 300 ή και 400 χιλιάδες ευρώ, αντιλαμβάνεται ότι το χρήμα θα μοιραστεί πιο «δίκαια», καθώς και σε αυτόν το γύρο πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι να ενισχυθούν με «ζεστό» χρήμα οι μικρές επιχειρήσεις. Το γεγονός, δε, ότι προβλέπεται ελάχιστο ποσό 1.000 ευρώ, δείχνει ότι χιλιάδες επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις θα πάρουν ανάσα.

«Κούρεμα» στους 3 πρώτους κύκλους

Την ίδια ώρα, φαίνεται να «κλειδώνει» το «κούρεμα» και στους 3 πρώτους γύρους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, μέσω των οποίων είχαν αντληθεί περίπου 3,3 δις ευρώ υπό τη μορφή χαμηλότοκων κρατικών δανείων. Η φετινή χρονιά είναι περίοδος χάριτος, αλλά από τον Ιανουάριο του 2022 οι επιχειρήσεις- μικρές και μεγάλες- θα πρέπει να ξεκινήσουν τις πληρωμές σε βάθος 40 μηνών. Από την αρχή του Φθινοπώρου και πολύ πιο έντονα από το δεύτερο lockdown και μετά, ένα από τα βασικά αιτήματα της αγοράς ήταν και παραμένει η μετατροπή μέρους των πρώτων ενισχύσεων σε μη επιστρεπτέα επιχορήγηση και αυτό φαίνεται ότι θα αποτελέσει ένα από τα μέτρα στήριξης, τα οποία θα ανακοινωθούν ως τις αρχές της Άνοιξης.

Το υπουργείο Οικονομικών είχε αφήσει ανοικτό το «παράθυρο» για «κούρεμα» στις επιστροφές αυτών των 3,3 δις ευρώ, ωστόσο με τις δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή ουσιαστικά «κλείδωσε» την απόφαση και το μόνο που απομένει είναι να οριστεί ποιους θα αφορά το «κούρεμα» και πόσο μεγάλο θα είναι. Κι όλα αυτά, φυσικά, κατόπιν συνεννόησης με τους Θεσμούς, καθώς από το 2022 θα ξεκινήσει η επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία, άρα ό,τι έχει δημοσιονομική επίπτωση θα πρέπει να έχει και τη σύμφωνη γνώμη των Ευρωπαίων.

«Κλειδί» οι όροι χρηματοδότησης

Το «κλειδί» φαίνεται ότι βρίσκεται, πάντως, στους όρους χορήγησης των τριών πρώτων γύρων Επιστρεπτέας. Στις εν λόγω αποφάσεις προβλέπεται ότι τα ποσά θα «κουρεύονται» κατά 30% στις περιπτώσεις που ο τζίρος των επιχειρήσεων είναι μειωμένος κατά 70%, ενώ το «κούρεμα» φτάνει στο 40% εφόσον οι επιχειρήσεις διατηρούν τον ίδιο αριθμό προσωπικού ως το φετινό Ιούνιο. Είναι προφανές ότι χωρίς να χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση, το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να τροποποιήσει τους παραπάνω όρους (π.χ. πτώση τζίρου) και να ορίσει διαφορετικό «κούρεμα» κατά περίπτωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιστρεπτέα: Πιστώνονται σήμερα 161,6 εκατ. σε 11.707 δικαιούχους
Επιστρεπτέα: Πιστώνονται σήμερα 161,6 εκατ. σε 11.707 δικαιούχους
O συνολικός αριθμός των δικαιούχων που έχουν λάβει τη χρηματοδότηση ανέρχεται σε 359.691, στους οποίους έχει καταβληθεί άμεση ενίσχυση ύψους 1,23 δισ. ευρώ.
Επιστρεπτέα: Πιστώνονται σήμερα 161,6 εκατ. σε 11.707 δικαιούχους