Η πολιτική κόντρα στην Ιταλία «τρέναρε» την πρώτη ελληνική έξοδο στις αγορές

Φωτογραφία: Shutterstock

Ο καυγάς στη γειτονική Ιταλία καθυστερεί- αλλά όχι για πολύ- την πρώτη έκδοση της Ελληνικής Δημοκρατίας για το 2021, καθώς στον ΟΔΔΗΧ ούτως ή άλλως δεν έχουν λόγο να βιάζονται, για να θέλουν να ρισκάρουν σε μια συγκυρία, όπου μόνο η ΕΚΤ λειτουργεί ως αμορτισέρ και απορροφά τους ισχυρούς κραδασμούς της πανδημίας.

Αγγίζοντας αγορές ομολόγων 800 δις στη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, η ΕΚΤ έσπευσε να ηρεμήσει τις αγορές που ταρακουνήθηκαν μετά τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και δικαίωσε την Αθήνα που έκρινε σκόπιμο να περιμένει να κάτσει ο κουρνιαχτός. Όπως έχει γράψει το economistas, η πρώτη φετινή έξοδος στις αγορές είχε σχεδιαστεί για τις τελευταίες εβδομάδες του Ιανουαρίου ή το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου, με το δεύτερο σενάριο να κερδίζει, πλέον, έδαφος.

Αν και στρατηγικός στόχος του ΟΔΔΗΧ είναι μια έκδοση 20ετούς ή 30ετούς, αυτό θα γίνει στους μήνες που ακολουθούν κι αφού πρώτα ενισχυθούν τα σήματα που ήδη φτάνουν στην Αθήνα ότι οι επενδυτές είναι έτοιμοι για μια τέτοια έκδοση, η οποία ουσιαστικά θα «σημαδέψει» την κρίσιμη περίοδο για το Χρέος, όταν δηλαδή θα εκπνεύσουν τα moratoria πληρωμών με τον Ευρωμηχανισμό. Με κινήσεις που έγιναν, ωστόσο, στο εσωτερικό της χώρας, όχι μόνο αυξήθηκαν σημαντικά τα ταμειακά διαθέσιμα χωρίς να χρειαστεί έκδοση ομολόγου αλλά ο ΟΔΔΗΧ έστειλε μήνυμα στις αγορές για το fair price ενός 30ετούς ομολόγου, όταν αυτό εκδοθεί.

Ξεκινώντας από το Δεκέμβριο, ο ΟΔΔΗΧ λειτούργησε ως… broker, μεταφέροντας και ανταλλάσσοντας βραχυπρόθεσμα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου μεταξύ των συστημικών τραπεζών, με reopening του 10ετούς που είχε εκδοθεί τον περσινό Ιανουάριο. Από αυτόν τον κύκλο ανταλλαγής χρέους, ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 2 δις ευρώ, τα οποία προστίθενται στα 32,6 δις των ταμειακών διαθεσίμων, ανεβάζοντας έτσι τον «κουμπαρά» στα 34,6 δις, χωρίς να… ανοίξει ρουθούνι.

Αυτό είναι το ένα κέρδος για το Ελληνικό Δημόσιο. Το δεύτερο και σημαντικότερο είναι ότι αυτά τα 2 δις ευρώ κόστισαν μόλις 1,375%, στέλνοντας έτσι κατ’ αρχάς ένα ισχυρό μήνυμα στους ξένους επενδυτές, που έχουν προετοιμαστεί για μια τέτοια μακροπρόθεσμη έκδοση. Το μήνυμα έφτασε, όμως και στους Ευρωπαίους τεχνοκράτες, οι οποίοι βρίσκονται σε μια διαρκή διαδικασία αναθεώρησης- διστακτικά ομολογουμένως- των παραμέτρων Βιωσιμότητας του ελληνικού Χρέους. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το μήνυμα συνίσταται στο ότι ενώ οι Ευρωπαίοι στο τελευταίο DSA έχουν υπολογίσει στο 3% μεσοσταθμικά το κόστος δανεισμού ως το 2060, όσο η Ελληνική Δημοκρατία εκδίδει μακροπρόθεσμο Χρέος με επιτόκια της τάξης του 1,5%, τόσο θα ενισχύεται το προφίλ της βιωσιμότητας του.

ΣΧΕΤΙΚΑ