Παζάρια χωρίς τέλος για την πρώτη κατοικία

Φωτο: Shutterstock

Κάθε άλλο παρά χαλαρή και εορταστική είναι η ατμόσφαιρα στο οικονομικό επιτελείο, καθώς απομένουν 23 ημέρες για την εκπνοή του νόμου Κατσέλη και ουδείς μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά για το τι ξημερώνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από αλλεπάλληλες άκαρπες προσπάθειες συμφωνίας με τους Θεσμούς για παράταση του ισχύοντος πλαισίου, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για μια ακόμα κρούση, τουλάχιστον για μια μικρή, μεταβατική περίοδο λίγων μηνών. Ωστόσο, με δεδομένο ότι έχει πέσει, πλέον, το... ταμπού, του να μην γίνονται δημόσιες αναφορές από τραπεζίτες και Ευρωπαίους στα ζόρια των τραπεζών λόγω “κόκκινων” δανείων, η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά δύσκολη.

Το πράγμα δυσκολεύει κι από τις θέσεις, με τις οποίες προσέρχεται η ελληνική πλευρά στο μεγάλο παζάρι. Οι πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναφέρουν ότι η ελληνική ομάδα κατεβαίνει στον αγώνα με πρόταση για προστασία της πρώτης κατοικίας ως 250.000 ευρώ, δηλαδή 30.000 ευρώ χαμηλότερα από τα σημερινά όρια. Η άλλη πλευρά, όπως προκύπτει από τις δημόσιες τοποθετήσεις και Ελλήνων τραπεζιτών, ξεκινά κάτω από τις 100.000 ευρώ, χωρίς να είναι καν σαφές το αν και πώς θα κλιμακώνεται αυτό το όριο, ανάλογα με τον τύπο του νοικοκυριού, όπως ισχύει τώρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος Κατσέλη - Σταθάκη ξεκινά από τις 180.000 ευρώ, με προσαύξηση 40.000 ευρώ για ζευγάρι και 20.000 ευρώ για κάθε παιδί, με πλαφόν τα τρία. Όπως επισημαίνουν έμπειροι νομικοί, πέρα από τα όρια που θα τεθούν, κρίσιμο είναι το αν αυτά θα αφορούν σε αντικειμενικές ή εμπορικές αξίες, καθώς είναι προφανές ότι στη δεύτερη περίπτωση τα πράγματα αλλάζουν. Συμβολαιογράφοι σημειώνουν, δε, ότι μετά από το μπαράζ των πλειστηριασμών που έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες, υπάρχουν πια αρκετά στοιχεία για τις τιμές αγοράς, οπότε η προσαρμογή των όποιων προστατευτικών ορίων σε αυτά τα δεδομένα, θα είναι πιο εύκολη.

Οι πληροφορίες από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει ανοίξει ακόμα όλα τα διαπραγματευτικά της χαρτιά. Επί του παρόντος έχει αποστείλει κάποιους άξονες των προτάσεων της και μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται σε αδρές γραμμές η υιοθέτηση του Κυπριακού μοντέλου, που ως γνωστόν προβλέπει κρατική επιδότηση μέρους της δόσεις στεγαστικών δανείων κύριας κατοικίας.

Την ίδια ώρα το κύμα των πλειστηριασμών “φουντώνει”. Για την επόμενη εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί 1.052, ενώ ακόμα και για τις δύο εβδομάδες πριν από την Πρωτοχρονιά, έχουν αναρτηθεί 1.481 προγράμματα πλειστηριασμών! Στο... χορό των “σφυριών” θα μπει και η ΑΑΔΕ, αλλά από τη νέα χρονιά, με 14 πλειστηριασμούς να φιγουράρουν ήδη στην ειδική πλατφόρμα της Αρχής. Από αυτούς ξεχωρίζει η πολυτελής παραθαλάσσια βίλα της Βιργινίας Βεντουράκη στην Καρδιανη Τήνου, με τιμή εκκίνησης 1.400.000 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ