Πρόσκληση δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους Έλληνες κατασκευαστές στη Σαουδική Αραβία!

Σε μια συγκυρία όπου διεθνείς Οργανισμοί προβλέπουν ισχνή ανάκαμψη των ξένων επενδύσεων, οι Σαουδάραβες τινάζουν τη... μπάνκα στον αέρα και καλούν και τις ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες να πάρουν μέρος σε ένα τρελό πάρτι δισεκατομμυρίων ή μάλλον τρισεκατομμυρίων ευρώ!

Το προσκλητήριο δεν είναι λόγια του αέρα. Πρόκειται για επίσημη επιστολή του επικεφαλής της Αρχής Κατασκευαστών της Σαουδικής Αραβίας (SCA), με την οποία απευθύνεται πρόσκληση συμμετοχής ελληνικών κατασκευαστικών και τεχνικών εταιρειών στις εργασίες διαδικτυακού φόρουμ  για την παρουσίαση μεγάλων υπό εκτέλεση έργων της Σαουδικής Αραβίας (Future Projects Forum), περιόδου 2021-2023, στους τομείς των υποδομών, κατασκευών και  ενέργειας, στο πλαίσιο υλοποίησης του μεγαλεπήβολου επενδυτικού σχεδίου «Οραμα 2030/Vision 2030».

Όπως αποκαλύπτεται στην επιστολή, που σήμανε... συναγερμό στο Γραφείο Οικονομικών κι Εμπορικών Υποθέσεων του ελληνικού Προξενείου στην Τζέντα, το αντικείμενο του Forum είναι εντυπωσιακό. Θα παρουσιασθούν περίπου 1.000 επενδυτικά σχέδια για εκτέλεση έργων της Σαουδικής Αραβίας, εκτιμώμενου συνολικού ύψους 160 δις δολ., με συμμετοχή στις εργασίες του φόρουμ άνω των 10.000 εργοληπτών από διάφορες χώρες!

Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι οι Σαουδάραβες δεν προσκαλούν απλώς τις ελληνικές εταιρίες, αλλά επιδιώκουν την παρουσία τους, προκειμένου- όπως τονίζει η επιστολή- “να διερευνηθεί η προοπτική συμμετοχής ελληνικών εταιρειών σε διεθνείς διαγωνισμούς και  επενδυτικά κοινοπρακτικά σχήματα (consortium) για ανάληψη υπεργολαβιών σε έργα Σαουδικής Αραβίας, χώρα στην οποία η παρουσία της Ελλάδας υπήρξε διαχρονικά ισχυρή στον κατασκευαστικό τομέα”.

Αυτά τα 160 δισ δολάρια είναι μόνο η αρχή. Κατά τη συμμετοχή του στις εργασίες στρατηγικού διαλόγου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο Πρίγκηπας Διάδοχος της Mohamad Bin Salman αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της οικονομίας και στην επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οποίες υλοποιούνται στην Σαουδική Αραβία, στο πλαίσιο του προγράμματος ¨Οραμα 2030/Vision2030¨, υπογραμμίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα διπλασιασθούν κατά την προσεχή δεκαετία, στο πλαίσιο της προσπάθειας διαφοροποίησης της οικονομίας και προοδευτικής απεξάρτησής της από τις πετρελαϊκές εισροές.

Ο Πρίγκηπας Διάδοχος, αναφερόμενος στην ιδιαίτερη έμφαση, την οποία αποδίδει η χώρα του σε επενδύσεις στους τομείς της έρευνας, καινοτομίας και τεχνητής νοημοσύνης, παρουσίασε προς τους συμμετέχοντες ηγέτες νέο μεγαλεπήβολο mega-project για την ίδρυση μίας νέας γραμμικής πόλης, υπό την ονομασίας «The Line», απαλλαγμένης από εκπομπές διοξειδίου του ανθρακα, οχήματα και οδικές αρτηρίες, με ιδιαίτερες προδιαγραφές ισχυρής περιβαλλοντικής προστασίας. Η νέα πόλη, η κατασκευή της οποίας αναμένεται να εκκινήσει εντός πρώτου τριμήνου 2021, θα εκτείνεται, ως αστική λωρίδα, σε μήκος 170 χιλιομέτρων, από τις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας έως τη Βορειοδυτική Επαρχία Τabuk και θα ενταχθεί στο ευρύτερο οικιστικό σχέδιο της φουτουριστικής πόλης “Neom”, προβλεπόμενου κόστους 500 δισ. δολαρίων, η κατασκευή της οποίας έχει ήδη ανακοινωθεί από το 2017.

Ως προς το θέμα των καθημερινών μετακινήσεων των κατοίκων, ελλείψει οδικών αρτηριών και οχημάτων, ο MBS ανέφερε ότι «για τη μεταφορά εντός των διασυνδεδεμένων κοινοτήτων της πόλης, θα προσφέρονται υπηρεσίες συγκοινωνίας εξαιρετικά υψηλής ταχύτητας, οι οποίες θα καλύπτουν απόσταση 170 χλμ σε μόνο 20 λεπτά, μέσω ταχύτατου υπόγειου συρμού». Επιδιώκοντας να καταστεί η ΣΑ ηγέτιδα δύναμη της ευρύτερης περιοχής στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο MBS επισήμανε ότι, το 2025, η νεόδμητη πόλη “The Line” θα τροφοδοτείται από ηλιακή και αιολική ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών της. Εξάλλου, όπως επισημάνθηκε από πλευράς ΣΑ στην Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΙRΕΝΑ), βασική επιδίωξη της χώρας είναι, μέχρι το 2030, η κάλυψη του 50% των ενεργειακών της αναγκών από ΑΠΕ και το 50% από φυσικό αέριο. Προς την κατεύθυνση αυτή είναι η υλοποίηση των υπό εκτέλεση έργων παραγωγής πράσινου υδρογόνου, μπλέ αμμωνίας κ.α στην πόλη ΝΕΟΜ.

Ως προς τη συμβολή της υπό ίδρυση νέα πόλης στην ενίσχυση της απασχόλησης, αναφέρθηκε ότι η «The Line» θα φιλοξενήσει περίπου 1 εκατ. κατοίκους, οι οποίοι θα διαβιούν σε επιμέρους μικρές κοινότητες, για τις δραστηριότητες των οποίων προβλέπεται η δημιουργία 380.000 νέων θέσεων εργασίας έως το 2030. Από πλευράς προσέλκυσης επενδύσεων, το κατασκευαστικό σχέδιο της νέας πόλης θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία 16 νέων Οικονομικών Ζωνών, οι οποίες, μέσω παροχής ευνοϊκών κινήτρων και απαλλαγών, θα καταστούν κόμβος εμπορίου, μεταφορών, τεχνολογίας και επιχειρήσεων. Ως προς το προβλεπόμενο κόστος, υπολογίζεται να επενδυθούν 411 δις ευρώ από την Κυβέρνηση, το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (PIF) , εγχώριους και διεθνείς επενδυτές.

Το... κερασάκι στην τούρτα; Ο Πρίγκηπας Διάδοχος MBS, αναφερόμενος συνολικά στα επιτεύγματα της χώρας του κατά την τελευταία τριετία για στην υλοποίηση των φιλόδοξων στόχων του προγράμματος «Οραμα 2030», υπογράμμισε ότι, για την προσεχή δεκαετία, η Σαουδική Αραβία προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες ύψους 6 τρις δολαρίων! Όπως επεσήμανε, το 85% του τεράστιου αυτού αναπτυξιακού προγράμματος θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων και τον ιδιωτικό τομέα της ΣΑ, ενώ οι λοιποί απαιτούμενοι πόροι αναμένεται να εισρεύσουν από τις χώρες του Κόλπου και άλλους διεθνείς ομίλους, με επενδύσεις στον τομέα των μεταφορών, τουριστικών υποδομών, υπηρεσιών αναψυχής, αθλητισμού και μεταφοράς τεχνογνωσίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ