fbpxΣυναγερμός στο οικονομικό επιτελείο | Economistas.gr
Skip to main content

Συναγερμός στο οικονομικό επιτελείο

Συναγερμός στο οικονομικό επιτελείο
Φωτογραφία: Eurokinissi

“Δεν θα ηρεμήσει η κατάσταση πριν από το Φθινόπωρο” εκτιμούν ευρωπαϊκές πηγές, μιλώντας στο economistas και προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, προβλέπουν για την Ελλάδα “περίπου ίδιο καλοκαίρι με το περσινό” λόγω των επιπτώσεων στον Τουρισμό από το παρατεταμένο σοκ της πανδημίας στην Ευρώπη.

Στο οικονομικό επιτελείο ξορκίζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο δεν κρύβουν το κεφάλι στην άμμο, ειδικά από τη στιγμή που η κατάσταση στο επιδημιολογικό μέτωπο δεν εξελίσσεται σύμφωνα με τις προσδοκίες και οι δείκτες επιβαρύνονται ειδικά στην περιοχή του Λεκανοπεδίου. 

ΥΠΟΙΚ: Μέτρα στήριξης για όσο χρειαστεί

Αυτό που λένε όπου σταθούν κι όπου βρεθούν τα μέλη του οικονομικού επιτελείου είναι ότι επιχειρήσεις κι εργαζόμενοι θα στηριχθούν για όσο χρειαστεί. Επί του παρόντος δεν αλλάζει ο αρχικός σχεδιασμός για 7,5 δισ ευρώ από τον Προϋπολογισμό κι άλλα 1,6 δισ ευρώ από το πρόγραμμα React EU, ωστόσο ήδη στο ΓΛΚ έχουν ξεκινήσει ασκήσεις επί χάρτου για το ενδεχόμενο παράτασης ή ενίσχυσης των μέτρων στήριξης και πέρα από το Μάρτιο, που προβλέπει το βασικό σενάριο. Αναμφίβολα η χθεσινή υπερεπιτυχημένη έκδοση ομολόγου, που προσέλκυσε για μια ακόμα φορά μεγάλα επενδυτικά funds, επενδυτικές και κεντρικές τράπεζες, ακόμα και συνταξιοδοτικά ταμεία, δείχνει το δρόμο για την ανατροφοδότηση των ταμειακών διαθεσίμων, τα οποία με τη σειρά τους θα χρηματοδοτήσουν νέες, έκτακτες παρεμβάσεις στην οικονομία. Ωστόσο, το ζητούμενο δεν είναι μόνο η στήριξη αλλά το πέρασμα στην “επόμενη ημέρα” το συντομότερο δυνατόν κι αυτό μοιάζει να “θολώνει”.

screenshot_20210128-005420.png

Ανατρέχοντας κανείς στις αναλύσεις των τελευταίων ημερών διαπιστώνει ότι παρά τα προβλήματα στο μέτωπο των εμβολίων, οι επενδυτές είναι αισιόδοξοι για τη συνέχεια. Το πρόβλημα είναι ότι λίγο ως πολύ “ψαλιδίζονται” οι αρχικές προβλέψεις για γρήγορη ανάκαμψη το 2021, ο στόχος μετατίθεται στο δεύτερο μισό του έτους και οι εκτιμήσεις για επιστροφή στα επίπεδα του 2019 μεταφέρονται στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ

Ενδεικτικές είναι οι προβλέψεις του ΔΝΤ, που αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις του για το 2021, ειδικά για την Ευρώπη, κατά σχεδόν 1 ποσοστιαία μονάδα,”βλέποντας” μεγαλύτερη δυναμική ανάκαμψης το 2022. Δεν είναι, όμως, μόνο το Ταμείο. Σύμφωνα με τη νέα έρευνα για το Επενδυτικό Κλίμα της UBS, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 4.000 επενδυτές και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων από 14 αγορές παγκοσμίως, η πλειονότητα των ερωτηθέντων της έρευνας (60%) έχει θετικές οικονομικές προοπτικές για τους επόμενους 12 μήνες, σε σύγκριση με το 55% πριν από τρεις μήνες, ωστόσο το 63% των επενδυτών δεν πιστεύει ότι η ζωή θα επανέλθει στην κανονικότητα τους επόμενους έξι μήνες. Μεταξύ αυτών των ερωτηθέντων, μόνο το 48% είναι αισιόδοξο σχετικά με την οικονομία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διασώθηκαν τα έσοδα τον Ιούλιο
Διασώθηκαν τα έσοδα τον Ιούλιο
Ο υποτονικός Τουρισμός λειτούργησε ως σανίδα σωτηρίας- Ετοιμάζεται η ρύθμιση για φόρους και εισφορές της καραντίνας.
Διασώθηκαν τα έσοδα τον Ιούλιο
Τι τρέχει με τον ΦΠΑ του Δεκεμβρίου
Τι τρέχει με τον ΦΠΑ του Δεκεμβρίου
Το υπουργείο Οικονομικών δεν «παγώνει» την πληρωμή του και ποντάρει στην «έκρηξη» των ηλεκτρονικών πωλήσεων- Συντήρηση για το δύσκολο τετράμηνο του 2021- Βαριές απώλειες για τη βιομηχανία οινοπνευματωδών.
Τι τρέχει με τον ΦΠΑ του Δεκεμβρίου
Τρίμηνο για γερά νεύρα
Τρίμηνο για γερά νεύρα
«Ενέσεις» στην αγορά από το υπουργείο Οικονομικών με την προσδοκία της εκτίναξης στο δεύτερο εξάμηνο.
Τρίμηνο για γερά νεύρα