Σκληρά τα παζάρια για το «Γέφυρα 2»

Φωτο: Shutterstock

“Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου”. Αυτή είναι η κατάσταση που βιώνουν όσοι έχουν εμπλακεί σε μια ακόμα “μάχη” με τους Θεσμούς για το αυτονόητο, δηλαδή τη στήριξη των επιχειρήσεων, με “εργαλείο” τη στοχευμένη επιδότηση δανείων.

Σε μια επανάληψη της ιστορίας των διαπραγματεύσεων για το “Γέφυρα 1”, που αφορούσε στην επιδότηση κορωνοϊόπληκτων νοικοκυριών και μικρομεσαίων για δάνεια με υποθήκη α΄ κατοικίας, οι ελληνικές Αρχές πέρασαν από... σαράντα κύματα προκειμένου να πείσουν τους Ευρωπαίους τεχνοκράτες ότι σε μια ταλαιπωρημένη από τη δεκαετή οικονομική κρίση αγορά, απαιτείται να ληφθούν μέτρα πέρα από τα συμβατικά και σε συνδυασμό με όσα “τρέχουν” από τον περασμένο Μάρτιο. Μετά κόπων και βασάνων, το πρώτο βήμα έγινε.

“Ενέκριναν το σχέδιο επί της αρχής” αναφέρουν στο economistas αρμόδιες πηγές, σπεύδοντας, όμως, να συμπληρώσουν ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα ήτοι η συμφωνία για την περίμετρο προστασίας. Η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να επιδοτηθούν ενήμερα και “κόκκινα” δάνεια επιχειρήσεων που έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία, δηλαδή το αυτονόητο. Η PwC, που ανέλαβε για λογαριασμό των τραπεζών να “περιγράψει” το πλαίσιο, έβαλε στο τραπέζι δύο εναλλακτικά σχέδια, με την περίμετρο προστασίας του πρώτου να διαμορφώνεται στους περίπου 222 χιλιάδες δανειολήπτες με δάνεια σχεδόν 31 δισ ευρώ και του δεύτερου να περιορίζει τους δυνάμενους επιδότησης σε περίπου 177 χιλιάδες αλλά με δάνεια σχεδόν 58 δισ, αφού συμπεριλαμβάνονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Αυτό που σημειώνουν, όμως, οι ίδιες πηγές είναι ότι το σκεπτικό των Ευρωπαίων τεχνοκρατών είναι πολύ διαφορετικό και κάπως έτσι προετοιμάζεται για σκληρά παζάρια.

Ο πρώτος “κόφτης”, που βάζουν οι Ευρωπαίοι, είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις. “Δεν πρέπει να επιδοτηθούν οι μεγάλες εταιρίες”, επιμένουν, αφήνοντας έτσι εκτός πλαισίου περίπου 3.000 ΑΦΜ με τζίρο άνω των 50 εκατ. Ευρώ και εργαζομένους άνω των 250 ατόμων. Όπως διευκρινίζουν, μάλιστα, αρμόδιες πηγές, με το σκεπτικό των ξένων τεχνοκρατών, θα πρέπει να εξαιρεθούν ακόμα και θυγατρικές μικρού μεγέθους αν η “μαμά” εταιρία χαρακτηρίζεται “μεγάλη”, με βάση τα παραπάνω κριτήρια.

Δεύτερος “κόφτης” είναι το πλήγμα που έχουν υποστεί, όσοι πρόκειται να επιδοτηθούν. “ Δεν πρέπει να ενισχυθούν όσοι δεν έχουν ανάγκη” είναι η θέση των Ευρωπαίων και κάπως έτσι ξεκινάει η αναζήτηση του ποιος έχει πληγεί, με βάση συνδυασμό στοιχείων και κριτηρίων (πτώση τζίρου, σύνολο ενισχύσεων στη διάρκεια αυτών των μηνών, σύνολο υποχρεώσεων προς τράπεζες και δημόσιο κ.λ.π.). Η διαδικασία αναζήτησης αυτών των στοιχείων απαιτεί χρόνο και κόπο, με το ευνοϊκότερο σενάριο να προβλέπει ότι όλα θα είναι έτοιμα προς το τέλος Απριλίου, όταν θεωρητικά το οικονομικό επιτελείο θα έχει ενεργοποιήσει τη δεύτερη φάση των μέτρων στήριξης, δηλαδή των μέτρων που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να κάνουν τη μετάβαση στην “επόμενη ημέρα”.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, αναφορικά με τη διάρθρωση των χρηματοδοτήσεων στους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη συγκέντρωση αφορά εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του εμπορίου (19% των συνολικών χρηματοδοτήσεων προς επιχειρήσεις). Ο δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων για τον εν λόγω κλάδο κυμαίνεται σε επίπεδο υψηλότερο του μέσου όρου του αντίστοιχου δείκτη των επιχειρηματικών δανείων (37,3% έναντι 26,8%). Πολύ υψηλά ποσοστά ΜΕΔ καταγράφονται στους κλάδους της εστίασης (54,3%), των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και ενημέρωσης (35,4%), των κατασκευών (38,1%), των αγροτικών δραστηριοτήτων (39,4%) και της μεταποίησης (29%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται ενδεικτικά στους κλάδους της ενέργειας (2,3%) και των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (12,6%).

ΣΧΕΤΙΚΑ