Σε μέγγενη το λιανικό εμπόριο

Φωτογραφία: Eurokinissi

Αμηχανία, κούραση, απογοήτευση, αγωνία, φόβος είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα στο χώρο του εμπορίου εν αναμονή των νέων περιοριστικών μέτρων και η μόνο αχτίδα φωτός έρχεται από το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα επιδότησης των ζημιογόνων επιχειρήσεων, το οποίο όπως άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Οικονομικών, θα έχει πολλά “παραθυράκια”.

Τα συγκριτικά στοιχεία από το μέτωπο του εμπορίου, που δημοσίευσε η Eurostat, άφησαν μια γλυκόπικρη γεύση, καθώς σε πολλές ή μάλλον στις περισσότερες χώρες, οι επιχειρήσεις- μικρές και μεγάλες- που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο, βίωσαν και βιώνουν ένα πρωτοφανές σοκ στον κύκλο εργασιών τους. Παρά ταύτα, ο Δεκέμβριος λειτούργησε σωτήρια για όσους έμειναν “ανοικτά”- σε αντίθεση με την ελληνική αγορά- αφού μπόρεσαν να εκμεταλλευθούν τη χριστουγεννιάτικη αγορά. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των γαλλικών εμπορικών καταστημάτων, που είδαν το τζίρου του Δεκεμβρίου να αυξάνεται κατά 22,3% σε σύγκριση με το Νοέμβριο. Συνολικά στην Ευρωζώνη, ο δείκτης των λιανικών πωλήσεων πήρε “ανάσα” 2%, με τον τομέα της ένδυσης και υπόδησης να βλέπει αύξηση τζίρου 12,4%.

Η σύγκριση σε σχέση με τα δεδομένα του 2019, ρίχνει φως στις πληγές της πανδημίας. Η ελληνική αγορά υπέφερε στη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, αλλά και στη συνέχεια ουδέποτε συνήλθε με μοναδική εξαίρεση τον Οκτώβριο, όταν δημιουργήθηκαν οι προσδοκίες ότι η κρίση “σβήνει”. Και μετά ήρθε το δεύτερο lockdown. Τα συγκριτικά στοιχεία δείχνουν ανάλογη εικόνα και σε άλλες αγορές π.χ. στην ιταλική και στην ισπανική, ωστόσο σε άλλες χώρες, που ακολούθησαν διαφορετική πολιτική περιορισμών, όπως στη Γαλλία ή στη Γερμανία, η εικόνα είναι παντελώς διαφορετική, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις ίδιες τις επιχειρήσεις αλλά και τις οικονομίες αυτές στο σύνολο τους.

Έχοντας ολοκληρωθεί η καταστροφική χρονιά του 2020, οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου περιμένουν το κάτι παραπάνω για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους και να κάνουν το επόμενο βήμα. Μετά από 5 κύκλους Επιστρεπτέας Προκαταβολής κι έχοντας πάρει “ανάσες” από το μερικό “κούρεμα” των ενοικίων τους (η πλήρης απαλλαγή ισχύει για Ιανουάριο και Φεβρουάριο), τις αναστολές συμβάσεων, το “πάγωμα” οφειλών και δανειακών υποχρεώσεων, ο κλάδος κάνει τον απολογισμό του και επισημαίνει ότι στη διάρκεια αυτών των μηνών άνοιξαν “τρύπες”. Αυτές οι “τρύπες” πρέπει να καλυφθούν, έτσι ώστε να μην επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για “λουκέτο” στο 25% των επιχειρήσεων άμεσα.

Το “εργαλείο” της επιδότησης των πάγιων δαπανών, που στην πραγματικότητα θα καλύψει τη χασούρα του 2020, φαντάζει ως μονόδρομος για το λιανικό εμπόριο και οι πρώτες λεπτομέρειες, που αποκάλυψε στη Βουλή ο Χ. Σταϊκούρας, καλλιέργησαν την προσδοκία ότι η περίμετρος θα διευρυμένη, με την εισαγωγή πιο “ελαστικών” όρων. Ιδού και η επίμαχη φράση του υπουργού Οικονομικών: “αξιοποιώντας την ευχέρεια που δίνεται και από άλλα καθεστώτα ενίσχυσης, εξετάζεται η δυνατότητα πιο στοχευμένων συνδυασμών των παραπάνω παραμέτρων, ώστε η περίμετρος της ενίσχυσης να περιλαμβάνει και περιπτώσεις επιχειρήσεων με ιδιαιτερότητες ως προς την αποτύπωση του προβλήματος στον κύκλο εργασιών τους ή στα αποτελέσματα χρήσης”.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης θα είναι, κυρίως- άρα όχι αποκλειστικά- επιχειρήσεις που:

  • ανήκουν στους άμεσα πληττόμενους κλάδους της ελληνικής οικονομίας
  • παρουσιάζουν μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά
  • καταγράφουν σημαντική ζημιά κατά το προηγούμενο έτος, λαμβάνοντας υπόψη και τη στήριξη που έχουν λάβει μέχρι τώρα
  • απασχολούν εργαζόμενους.
ΣΧΕΤΙΚΑ