Νέα μέτρα στήριξης αλλά όχι και τελευταία

Φωτογραφία: Eurokinissi

“Είναι νωρίς να συζητάμε για αναθεώρηση του Προϋπολογισμού”, τονίζει στο economistas κυβερνητικός αξιωματούχος, συμπληρώνοντας, όμως, ότι το βασικό σενάριο έστω οριακά- επί του παρόντος- έχει ξεπεραστεί.

“Δεν είχαμε υπολογίσει ότι το λιανεμπόριο θα είναι κλειστό, ενώ υπάρχει αβεβαιότητα για τον Τουρισμό, η οποία δεν συνδέεται με εμάς αλλά με τις επιδημιολογικές εξελίξεις στις χώρες- πελάτες της Ελλάδας”, επισημαίνει ο ίδιος, με φόντο το νέο “πακέτο” μέτρων στήριξης, το οποίο δεν θα είναι το τελευταίο. “Όσο παρατείνεται αυτή η κατάσταση, τόσο θα απαιτείται και μεγαλύτερη στόχευση των μέτρων στήριξης”, σημειώνει ο ίδιος αξιωματούχος, χωρίς να κρύψει τον προβληματισμό του για τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, οι οποίες σε ποσοστό 70% βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, παρά το ότι έχουν πάρει “γενναίες” χρηματοδοτικές ανάσες. Αντιθέτως, κατασκευαστικές και μεταποίηση στάθηκαν καλά στη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, επιτρέποντας αισιοδοξία για την “επόμενη ημέρα”.

“Έχουμε καλύτερη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, σε σχέση με άλλες χώρες”, εκτιμά ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι “αν τελείωνε αύριο η κρίση, δεν θα είχαμε πρόβλημα για τη διάσωση των βιώσιμων επιχειρήσεων”. Αυτός ακριβώς είναι, όμως, ο πιο δύσκολος γρίφος, που θα λυθεί τον Απρίλιο, όταν με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και πλαίσιο κινήτρων, το ξεκαθάρισμα των βιώσιμων επιχειρήσεων θα γίνει εκ των έσω, δηλαδή από τις ίδιες τις επιχειρήσεις.

Μέχρι τον Απρίλιο ο δρόμος έχει, πάντως, πολλές στροφές, ανηφοριές και πιθανότατα δυσάρεστες εκπλήξεις. Άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος αποκαλύπτει ότι ήδη έχει ξεκινήσει η εκπόνηση νέου, δυσμενέστερου σεναρίου, με βάση την παραδοχή ότι θα βιώσουμε μια παρατεταμένη υγειονομική κρίση κι ως εκ τούτου οι παρεμβάσεις για τη στήριξη επιχειρήσεων- εργαζομένων θα γίνονται προσεκτικά και πάντα με φόντο τις ταμειακές αντοχές, που δεν είναι ανεξάντλητες. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι η ζημιά που προκαλεί ο νέος γύρος περιορισμών στην οικονομία, υπολογίζεται σε 2,4 δισ ευρώ σε μηνιαία βάση, δηλαδή ελαφρώς χαμηλότερα από τα 3 δισ ευρώ του πλήρους lockdown.

Οι κλάδοι που γονάτισαν, θα απαλλαγούν πλήρως και το Μάρτιο από την καταβολή ενοικίου, με "ορθάνοικτο" το ενδεχόμενο να ισχύσει το ίδιο και τον Απρίλιο. Οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων θα πάρουν αφορολόγητη αποζημίωση στο 80%, από το Κράτος.

Επιπλέον, ο ΦΠΑ 13% στο σερβιριζόμενο καφέ και στα μη αλκοολούχα, θα διατηρηθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ μεταφορές, θέατρα, σινεμά και το τουριστικό πακέτο, θα καλυφθούν ως τις 31 Δεκεμβρίου.

Μέσα στο Μάρτιο έρχεται μια ακόμα Επιστρεπτέα, που θα "μοιράσει" 1,5 δισ ευρώ. Εξετάζεται, ωστόσο. και το σενάριο να "σπάσει" στα δύο, μοιράζοντας 750 εκ το Μάρτιο και τον Απρίλιο, δηλαδή να “τρέξει” και Επιστρεπτέα 7.

Μεγάλες προσδοκίες έχει η αγορά από την επιδότηση πάγιων δαπανών. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορά σε μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν μπόρεσαν να καλυφθούν πλήρως από τα έως τώρα χρηματοδοτικά “εργαλεία”, σε αντίθεση με τις ατομικές επιχειρήσεις. Πέρα από τις τεχνικές διαβουλεύσεις με την Κομισιόν, για το ποιες δαπάνες θα χαρακτηριστούν “πάγιες”, άρα θα είναι επιδοτούμενες, οι αποφάσεις θα ληφθούν και με γνώμονα τα δημοσιονομικά- ταμειακά περιθώρια.

Ως το τέλος του μήνα ανοίγει νέο πρόγραμμα 460 εκ ευρώ για εγγυημένα δάνεια, σε περίπου 8.000 πολύ μικρές επιχειρήσεις, για κεφάλαιο κίνησης ως 50.000 ευρώ και διάρκεια 5 ετών.

Το "εργαλείο" των αναστολών συμβάσεων, θα διατηρηθεί τουλάχιστον για το επόμενο δίμηνο, έστω με κριτήριο την πτώση τζίρου, ενώ παρατείνεται και η επιδότηση μισθών- εισφορών με το “ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ”. Με αυτό ακριβώς το σκεπτικό, το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει από τις Βρυξέλλες να πάρει συμπληρωματικά κονδύλια από τα αδιάθετα του SURE.

Νομικοί, γιατροί, οικονομολόγοι και άλλοι επιστήμονες ενισχύονται συνολικά με 40 εκατ. Ευρώ και θα πάρουν 400 ευρώ το Μάρτιο.

Με άλλα 14 εκ ενισχύονται θέατρα, σινεμά, συναυλιακοί χώροι. Θα επιδοτηθούν με 10 ευρώ ανά θέση για τις παραστάσεις που ματαιώθηκαν στο διάστημα Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ