Οι επιχειρήσεις εστίασης στην κόψη του ξυραφιού

Φωτογραφία: Eurokinissi

“Καλό Πάσχα και βλέπουμε” εύχονται με πικρία μεταξύ τους οι επαγγελματίες της εστίασης, διαπιστώνοντας μετά από αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις με κυβερνητικούς παράγοντες, ότι δεν προβλέπεται άνοιγμα του κλάδου ούτε το Μάρτιο, ούτε τον Απρίλιο.

Έχοντας χάσει, πλέον, το λογαριασμό για το πόσους μήνες συμπληρώνουν με κατεβασμένα ρολά από τον περασμένο Μάρτιο, οι φορείς του κλάδου σημειώνουν ότι τα μόνιμα “λουκέτα” πληθαίνουν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Στο κέντρο της Αθήνας, σε περιοχές όπως το Κολωνάκι, ήδη μετράνε 40-50 “λουκέτα”, στο Γκάζι τουλάχιστον άλλα 10, στην Πλάκα 13-15, όλα κυρίως λόγω των πολύ υψηλών μισθωμάτων, που έπρεπε να καταβάλλονται το προηγούμενο διάστημα, πριν ανασταλεί πλήρως η πληρωμή τους για το τρίμηνο Ιανουαρίου- Μαρτίου. Τουλάχιστον 50 εμφανή “λουκέτα” καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη, ενώ πληθαίνουν τα κατεβασμένα ρολά στην παλιά πόλη της Ρόδου, στα Χανιά, στο Ηράκλειο, στην Κέρκυρα.

Η κυλιόμενη έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, που είναι σε εξέλιξη, θα δείξει ότι οι 6 στις 10 επιχειρήσεις στην εστίαση κινδυνεύουν, πλέον, να βάλουν οριστικά και αμετάκλητα “λουκέτο”, καθώς όσο παρατείνεται αυτό το “νεκρό” διάστημα, τόσο δυσκολεύει το άνοιγμα τους, το οποίο κοστίζει 2.000- 3.000 ευρώ για πρώτες ύλες κλπ. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι οι 4 στις 10 επιχειρήσεις του κλάδου είναι “στεγνές”, δηλαδή δεν έχουν ταμειακά διαθέσιμα!

Εν όψει της αυριανής εκδήλωσης, όπου οι επιχειρήσεις εστίασης θα παραδώσουν συμβολικά τα κλειδιά τους στην κυβέρνηση, έγινε χθες μια ακόμα τηλεδιάσκεψη με το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να αναλυθούν τα νέα μέτρα στήριξης, κυρίως η στόχευση των δύο επόμενων γύρων Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών, στην πρώτη φάση των πληρωμών, οι επιχειρήσεις εστίασης θα πάρουν τουλάχιστον 1.000- 8.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούν.

Αυτό που αποκόμισαν οι επαγγελματίες του κλάδου είναι ότι η Επιστρεπτέα, το νέο πλαίσιο επιδότησης πάγιων δαπανών, η απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων (πιθανότατα και τον Απρίλιο), οι αναστολές συμβάσεων, θα είναι τα “εργαλεία” με τα οποία στηριχθούν οι επιχειρήσεις τους. “Δυστυχώς δεν μας καλύπτουν αυτά”, επισημαίνουν, αναγνωρίζοντας, πάντως, ότι οι ταμειακές αντοχές, δηλαδή τα περιθώρια του Προϋπολογισμού, αρχίζουν να δοκιμάζονται, σύμφωνα με την εικόνα που τους μετέφεραν τα μέλη του οικονομικού επιτελείου.

Από τα στοιχεία, που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές αλλά και τους τζίρους που δηλώθηκαν ειδικά στον τελευταίο γύρο Επιστρεπτέας Προκαταβολής, προκύπτει ότι το 30% του κλάδου της εστίασης είχε αύξηση κύκλου εργασιών, η οποία αποδίδεται κυρίως στο delivery. Φυσικά η ανάγνωση των ίδιων στοιχείων από την... ανάποδη, δείχνει ότι το 70% βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο κι αυτή είναι η εικόνα που περιγράφει την κατάσταση του κλάδου σε όλη την Ευρώπη.

Από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ξέσπασε το δεύτερο κύμα της πανδημίας κι άρχισε να σαρώνει την Ευρώπη, τα εστιατόρια, τα καφέ, τα μπαρ είτε ανοιγόκλειναν είτε κατέβασαν ρολά μέχρι νεωτέρας, από το Βορρά ως το Νότο κι από την Ανατολή ως την Ανατολή. Σε επίπεδο Συνομοσπονδίας, οι συνδικαλιστικοί φορείς των Μικρομεσαίων στην Ευρώπη, κινητοποιήθηκαν και “κέρδισαν” αφενός την παράταση του Προσωρινού Πλαισίου για τις Κρατικές Ενισχύσεις αφετέρου το νέο “εργαλείο” της επιδότησης πάγιων δαπανών. Ωστόσο, με νέα κατεπείγουσα επιστολή τους στην Αντιπρόεδρο της Κομισιόν και αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού, Μ. Βεστάγκερ, οι Μικρομεσαίοι- της εστίασης συμπεριλαμβανομένης- ζητούν το “φιλί της ζωής”: τη διαγραφή των χρεών της πανδημίας...

ΣΧΕΤΙΚΑ