fbpxΟ κορωνοϊός «ροκανίζει» το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου | Economistas.gr
Skip to main content

Ο κορωνοϊός «ροκανίζει» το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου

Ο κορωνοϊός «ροκανίζει» το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου
Μια νέα πραγματικότητα για το Airbnb / Φωτογραφία: SOOC

Προς επικαιροποίηση πάει το βασικό σενάριο εργασίας του υπουργείο Οικονομικών, πριν καλά- καλά στεγνώσει το μελάνι στην αναθεώρηση, που επέβαλε το παρατεταμένο κλείσιμο το λιανικού εμπορίου.

Μόλις τη Δευτέρα ο Χ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι ο αναθεωρημένος σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου γίνεται με την παραδοχή ότι τα εμπορικά καταστήματα θα ανοίξουν στις 22 Μαρτίου και ήρθε η “έκρηξη” των κρουσμάτων της Τρίτης για να θέσει εν αμφιβόλω αυτήν την ημερομηνία και να “σπρώξει” την επανεκκίνηση μια εβδομάδα αργότερα, δηλαδή στις 29 του μήνα.

Η ζημιά δεν είναι αμελητέα. Κάθε άλλο. Κατ’ αρχάς, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που κάνει το υπουργείο Οικονομικών, αν μια εβδομάδα κοστίζει 600- 700 εκατ. Ευρώ, αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ο λογαριασμός των τεσσάρων εβδομάδων ανεβάζει το κόστος κοντά στα 3 δισ ευρώ. Προφανές είναι ότι ο αντίκτυπος από τον περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας θα “χτυπήσει” και στα φορολογικά έσοδα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις προσδοκώμενες ταμειακές ροές που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης αλλά και των μηνιαίων ανελαστικών δαπανών για μισθούς- συντάξεις (περί τα 2,2 δισ ευρώ), χωρίς να γίνεται χρήση των αποθεμάτων από το “μαξιλάρι”.

Πρόβλημα γεννάται ή μάλλον επιτείνεται και στο λιανεμπόριο, που δεν πρέπει να λησμονεί κανείς ότι συμβάλλει με το περίπου 12% στο ΑΕΠ. Η διαφαινόμενη παράταση του lockdown ως το τέλος του μήνα αχρηστεύει τις χειμερινές εκπτώσεις, καθώς ειδικά στην ένδυση και στην υπόδηση, μεγάλο μέρος του stock θα μείνει αδιάθετο, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα ταμεία των εμπορικών καταστημάτων, τη δυνατότητα τους να γεμίσουν τα ράφια τους με ανοιξιάτικο και καλοκαιρινό εμπόρευμα προκειμένου να μείνουν στον ανταγωνισμό αλλά και τους προμηθευτές τους, οι οποίοι κινδυνεύουν να μείνουν με ακάλυπτες επιταγές στα χέρια τους.

eurostat.jpg

Φυσικά μια τέτοια αρνητική εξέλιξη θα επισφραγίσει το “ροκάνισμα” του ΑΕΠ σε όλο το πρώτο τρίμηνο από τον κορωνοϊό, κάτι που επ’ ουδενί ήταν στο σχεδιασμό αυτής της χρονιάς. Αναμφίβολα η πιο “ρηχή” ύφεση του 2020 περιόρισε το αρνητικό carry over, που φοβούνταν στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά δεν θα ήταν υπερβολή αν υποστήριζε κανείς ότι αυτή η θετική εξέλιξη “απορροφήθηκε” ήδη από την καραντίνα ως το τέλος Μαρτίου.

Πέρα από τον πονοκέφαλο που προκαλεί αυτό το “χαμένο” τρίμηνο και το άγχος που δημιουργεί για επιβεβαίωση του “καλού” σεναρίου στον Τουρισμό (εισπράξεις τουλάχιστον 9 δισ ευρώ) έτσι ώστε να μην στραβώσει ακόμα περισσότερο το πράγμα, το οικονομικό επιτελείο είναι, πλέον, υποχρεωμένο να παρατείνει για ακόμα περισσότερο την “ομπρέλα” σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό των αναστολών συμβάσεων εργασίας, που πήγαινε για.... απόσυρση από το Φεβρουάριο, αλλά όπως όλα δείχνουν θα παραμείνει σε ισχύ και τον Απρίλιο και πιθανότατα το Μάιο. Τα στοιχεία της Εurostat δείχνουν ότι το μέτρο αυτό αξιοποιήθηκε στο έπακρο στην Ελλάδα, προκειμένου να ανακοπεί το κύμα ανεργίας που φοβούνταν πολλοί. Είναι ενδεικτικό ότι στο τέταρτο τρίμηνο, δηλαδή κατά την έναρξη του χειμωνιάτικου lockdown, οι δεδουλευμένες ώρες εργασίας μειώθηκαν κατά 4,3% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο, όταν η μέση μείωση στην Ευρωζώνη ήταν μόλις 1,6%

20210310_012021.jpg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σενάρια μνημονιακής καταστροφής για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού
Σενάρια μνημονιακής καταστροφής για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού
“Μαύρες” προβλέψεις για την κατανάλωση των νοικοκυριών, τις ξένες επενδύσεις, τις εξαγωγές, την απασχόληση- Στο υπουργείο Οικονομικών χαρτογραφούν τις επιπτώσεις σε ημερήσια βάση- Πώς θα λειτουργήσει η επιστρεπτέα προκαταβολή
Σενάρια μνημονιακής καταστροφής για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού
Στα 2 δισ. η «ζημιά» από το lockdown στην Ελλάδα
Στα 2 δισ. η «ζημιά» από το lockdown στην Ελλάδα
Οπως ήταν αναμενόμενο, οι μεγαλύτερες απώλειες που προκάλεσε η πανδημία και το lockdown καταγράφονται στο ΦΠΑ, καθώς ο περιορισμός των συναλλαγών ήταν καταλυτικός.
Στα 2 δισ. η «ζημιά» από το lockdown στην Ελλάδα
Ανησυχητική έρευνα του ΔΝΤ για τα μέτρα στήριξης
Ανησυχητική έρευνα του ΔΝΤ για τα μέτρα στήριξης
Από την έρευνα που πραγματοποίησαν τεχνοκράτες προκύπτει πως οικονομίες και χώρες με γηρασμένο πληθυσμό και αυξημένο Χρέος θα ωφεληθούν λίγο από τα μέτρα για τον κορωνοϊό.
Ανησυχητική έρευνα του ΔΝΤ για τα μέτρα στήριξης