Έξοδος στις αγορές: Νέο μασάζ σε επενδυτές

Φωτο: Shutterstock

«Κολλημένο» πάνω από το 4,2% είναι το 10ετές και ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι αυτό οφείλεται στην ιταλική κρίση, αν λάβει υπόψιν ότι τα ιταλικά χαρτιά ακολουθούν αντιστρόφως ανάλογη πορεία.

Με αυτή τη σκιά να βαραίνει πάνω από το πρόγραμμα χρηματοδότησης των δανειακών αναγκών της χώρας για το 2019, το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει επί αμερικανικού εδάφους να πείσει ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται, πλέον, στο μονοπάτι της… αρετής. Ωστόσο, όπως λένε κάποιες κακές γλώσσες, δεν αρκούν τα αμφιβόλου περιεχομένου, προέλευσης και βιωσιμότητας πλεονάσματα για να αλλάξει το κλίμα, ούτε οι εκτιμήσεις ότι η Ελλάδα μπορεί να καταγράψει ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 2% φέτος και την επόμενη χρονιά, καθώς σε όσες επαφές έχουν γίνει ως τώρα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού αλλά και στην Άπω Ανατολή, αυτά που βαραίνουν στη ζυγαριά είναι ότι τα βαρίδια των «κόκκινων» δανείων απειλούν να συμπαρασύρουν όλο το «καράβι», ότι η Ελλάδα παραμένει ο αδύναμος κρίκος κι ότι τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν στην κατηγορία «σκουπίδια».

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες του economistas, παρά τις προσδοκίες της Αθήνας για μπαράζ αναβαθμίσεων, οι Οίκοι Αξιολόγησης παραμένουν επιφυλακτικοί. Είναι, δε, ενδεικτικό ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται πάνω από 1 βαθμίδα αναβάθμιση από τη Moody’s ως τις εκλογές, ενώ ανάλογα βήματα θα κάνει και μετά τις κάλπες, περνώντας από «κόσκινο» όλες τις κινήσεις στην ελληνική πλευρά.

Αυτό που αναμένεται να σκιαγραφήσει η ελληνική αποστολή στις συναντήσεις στη Νέα Υόρκη- επ’ ευκαιρία του συνεδρίου της Capital Link- είναι ο προγραμματισμός των επόμενων, κρίσιμων εκδόσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες του economistas, είναι ειλημμένη η απόφαση για ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα, δηλαδή για τουλάχιστον 2 εκδόσεις μέσα στο πρώτο 3μηνο- 4μηνο του 2019, με στόχο να αντληθεί το 50- 60% των περίπου 7 δις που είναι οι «καθαρές» χρηματοδοτικές ανάγκες της χρονιάς.

Όσον αφορά στην ερώτηση του… ενός εκατομμυρίου, δηλαδή με τι θα χτυπήσει την πόρτα των αγορών η Ελλάδα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση θα ληφθεί κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή κι αφού οι Primary Dealers ζυγίσουν την κατάσταση. Αν και οι Αμερικανοί δείχνουν να προτιμούν μια έκδοση 10ετούς, η έκδοση ενός 5ετούς- που είχε προγραμματιστεί για Σεπτέμβριο- θεωρείται πιο «ασφαλής» επιλογή….

ΣΧΕΤΙΚΑ