fbpxΤο λιανεμπόριο μετρά τις αντοχές του | Economistas.gr
Skip to main content

Το λιανεμπόριο μετρά τις αντοχές του

Το λιανεμπόριο μετρά τις αντοχές του
Κλειστά καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας/ Φωτογραφία INTIME NEWS

Αν και το περίμεναν, οι φορείς του εμπορίου δεν κρύβουν την απογοήτευση τους από το γεγονός ότι δεν θα σηκώσουν ρολά, έστω με click away, από σήμερα, με έκδηλη την ανησυχία τους ότι η ημερομηνία πλήρους επαναλειτουργίας μπορεί, πλέον, να μετατεθεί στις αρχές του Απριλίου.

Αν και ο κλάδος έχει επιδείξει ως τώρα αξιοζήλευτες αντοχές, που έχουν εκπλήξει ακόμα και τους πιο αισιόδοξους, κάθε εβδομάδα αναστολής λειτουργίας, που προστίθεται στις προηγούμενες, επιβαρύνει την κατάσταση ειδικά των πιο μικρών. Εν αναμονή των επίσημων μετρήσεων για τις απώλειες τζίρου στην περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων, υπολογίζεται ότι «χάθηκαν» περί τα 2 δις ευρώ ως το τέλος Φεβρουαρίου, ενώ από τη στιγμή που ολόκληρος ο Μάρτιος φαίνεται ότι θα μείνει «κλειστός», οι συνολικές απώλειες θα είναι τουλάχιστον διπλάσιες και μάλιστα χωρίς να συνυπολογιστεί η χασούρα από το αδιάθετο stock εμπορευμάτων.

Περιμένοντας την υπουργική Απόφαση για την ενεργοποίηση του μέτρου επιδότησης των πάγιων δαπανών, από το οποίο οι προσδοκίες έχουν, πλέον, περιοριστεί, καθώς και τον 7ο γύρο Επιστρεπτέας Προκαταβολής που θα ξεπεράσει το 1 δις ευρώ αφού θα ενισχυθεί με τα αδιάθετα της Επιστρεπτέας 6, ο κλάδος περιμένει κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν στις επιταγές του τριμήνου Μαρτίου- Μαίου, καθώς και στις ασφαλιστικές εισφορές των ίδιων των εμπόρων. Σε κάθε περίπτωση, ο κλάδος σημειώνει ότι θα είναι καταστροφικό αν τρωθεί και ο τζίρος του Πάσχα, παρά το ότι είναι μικρότερος από αυτόν των Χριστουγέννων.

Αυτό που επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς είναι ότι αν και ο γενικός δείκτης απασχόλησης στον κλάδο εμφάνισε θετικό πρόσημο την περασμένη χρονιά, αυτό οφείλεται στα καταστήματα τροφίμων- κυρίως τα μεγάλα super markets- όπου ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε κατά 3%. Αντιθέτως στο αμιγώς λιανικό εμπόριο η απασχόληση μειώθηκε κατά 2,9% κι αυτό δείχνει ότι ήδη κάποιες επιχειρήσεις περιόρισαν το προσωπικό τους για να επιβιώσουν. Στην άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, οι ώρες απασχόλησης μειώθηκαν κατά 4,7% κι αυτό μαρτυρά ότι έγινε μεγάλη χρήση των αναστολών συμβάσεων, εξ ου και η μείωση των μισθών στον κλάδο κατά 2,2%.

Το «έφραγμα» στο λιανικό εμπόριο φαίνεται, όμως, ότι προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλη την αλυσίδα παραγωγής. Η βιομηχανία ενδυμάτων υπέστη απώλειες τζίρου 34,6% τον Ιανουάριο, ενώ ακόμα πιο βαριές απώλειες ήταν στη βιομηχανία δερμάτινων ειδών: 39,1%. Το πρόβλημα είναι ότι ακόμα και οι εξωστρεφείς βιομηχανίες αυτών των δύο κλάδων υφίστανται τρομακτικές απώλειες από τα αντίστοιχα περιοριστικά μέτρα στις υπόλοιπες χώρες. Είναι ενδεικτικό ότι βιομηχανίες δέρματος και δερμάτινων ειδών είδαν τις πωλήσεις τους εκτός συνόρων να «βουτάνε» κατά 71,3%!!!!

Ανοίγοντας κανείς την εικόνα, διαπιστώνει ότι το black out σε εστίαση και τουρισμό, προκαλεί σοκ ακόμα και στους βασικούς προμηθευτές. Η ποτοποϊία είχε πτώση τζίρου 11%, ενώ από την πτώση δεν γλίτωσε ούτε η βιομηχανία τροφίμων, με απώλειες 2%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το λιανεμπόριο στην κόψη του “ξυραφιού”
Το λιανεμπόριο στην κόψη του “ξυραφιού”
Σε αχαρτογράφητα νερά ο τομέας που συμβάλλει στο 12% του ΑΕΠ- Κραδασμούς για έναν ακόμα χρόνο “βλέπουν” υψηλόβαθμα στελέχη του εμπορίου.
Το λιανεμπόριο στην κόψη του “ξυραφιού”
Αλλάζει ο χάρτης στο λιανικό εμπόριο
Αλλάζει ο χάρτης στο λιανικό εμπόριο
Πώς ανατρέπει ο κορωνοϊός τις καταναλωτικές συνήθειες- Η τιμή των προϊόντων το “κλειδί” σύμφωνα με έρευνα της McKinsey.
Αλλάζει ο χάρτης στο λιανικό εμπόριο
Σήμα κινδύνου από το λιανεμπόριο
Σήμα κινδύνου από το λιανεμπόριο
Απώλειες 800 εκ ευρώ από το χριστουγεννιάτικο τζίρο. Κρίσιμες οι επόμενες δύο εβδομάδες.
Σήμα κινδύνου από το λιανεμπόριο
Κίνα: Οι πωλήσεις λιανικής κατέρρευσαν, η ανεργία απογειώθηκε τον Απρίλιο
Κίνα: Οι πωλήσεις λιανικής κατέρρευσαν, η ανεργία απογειώθηκε τον Απρίλιο
Οι πωλήσεις λιανικής στην Κίνα υπέστησαν τον Απρίλιο τη μεγαλύτερη πτώση τους εδώ και δυο χρόνια, ενώ η ανεργία αυξήθηκε απότομα, ανακοίνωσαν οι αρχές σήμερα, εν μέσω της έξαρσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.
Κίνα: Οι πωλήσεις λιανικής κατέρρευσαν, η ανεργία απογειώθηκε τον Απρίλιο