Από τα χείλη των λοιμωξιολόγων κρέμεται η αγορά, αναμένοντας το “πράσινο φως” για σταδιακό άνοιγμα από τη Δευτέρα, έστω με πολύ αυστηρούς περιορισμούς. Και δεν είναι μόνο το εμπόριο, που αγωνιά, αλλά το σύνολο των μικρομεσαίων, καθώς η όποια αλλαγή στα χρονοδιαγράμματα επανεκκίνησης, θα συμπαρασύρει όλες τις δραστηριότητες.
Πέρα από την ψυχολογική κόπωση, η αγορά αγωνιά για την “επόμενη ημέρα”, οπότε και θα φανεί πόσοι τελικά θα καταφέρουν να επιβιώσουν από αυτήν την πρωτοφανή κρίση. Ειδικό report από το Γραφείο Οικονομικών κι Εμπορικών Υποθέσεων, της ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη, προκαλεί, πάντως, έντονη ανησυχία. Περιγράφοντας μια κατάσταση ανάλογη με αυτήν στην Ελλάδα, όπου η γειτονική Ιταλία χωρίστηκε σε ζώνες ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο και επιβλήθηκαν περιορισμοί στη λειτουργία της αγοράς, το ειδικό report καταλήγει: “προς μόρφωση ενδελεχέστερης εικόνας, σας υπογραμμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια των χρονικών διαστημάτων, που επετράπη η λειτουργία της εστίασης και των εμπορικών καταστημάτων, για σειρά εξ αυτών δεν κατέστη εφικτή η επαναλειτουργία τους, εξέλιξη που συναρτάται άρρηκτα με το δυσθεώρητο κόστος και υποχρεώσεις, ενώ σημαντικό τμήμα εξ αυτών προέβη σε οριστική διακοπή της λειτουργία τους”.

Έρευνα του ΙΝΕ ΓΣΕΒΕΕ αποτυπώνει κατ’ αρχάς τον έντονο προβληματισμό για το χρόνο που θα απαιτηθεί προκειμένου να επουλωθούν οι “πληγές” της πανδημίας. Περισσότεροι από τους μισούς ερωτώμενους του δείγματος (54,15%) θεωρούν ότι η οικονομική κρίση που προκλήθηκε λόγω της πανδημίας θα διαρκέσει για περισσότερο από 2 χρόνια. Το 25,76% θεωρεί πως θα διαρκέσει 2 χρόνια, ενώ το 13,46% θεωρεί πως θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2021. Περισσότερο απαισιόδοξοι είναι οι άνεργοι καθώς το 65,2% πιστεύει πως η πανδημία θα διαρκέσει για περισσότερο από 2 χρόνια, ενώ από την άλλη μεριά οι εργοδότες-ελεύθεροι επαγγελματίες παρουσιάζουν το χαμηλότερο ποσοστό (47%) στην απάντηση αυτή. Γενικότερα από τα ευρήματα της έρευνας φαίνεται ότι 8 στους 10 ερωτώμενους θεωρούν ότι η κρίση θα διαρκέσει για τουλάχιστον 2 χρόνια. Με άλλα λόγια αυτό είναι το διάστημα που θα χρειαστεί σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας για να επανέλθει η οικονομία σε κάποιας μορφής κανονικότητα.

Σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να υιοθετηθούν για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία το μεγαλύτερο ποσοστό (42,2%) του δείγματος θεωρεί ότι η καταλληλότερη πολιτική είναι η λήψη μέτρων τόνωσης της κατανάλωσης, ακολουθούν τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων (27,5%) και τα μέτρα αναπτυξιακής πολιτικής (17,4%).
Σχετικά με την επάρκεια των μέτρων στήριξης της οικονομίας που έχει, ήδη, λάβει η κυβέρνηση, το 55,77% θεωρεί πως είναι ανεπαρκή, το 20,35% μάλλον ανεπαρκή, ενώ από την άλλη μεριά το 16,28% θεωρεί πως τα μέτρα είναι μάλλον επαρκή και το 5,99% επαρκή. Όσον αφορά την ιδιότητα, οι άνεργοι είναι περισσότερο αρνητικοί καθώς το 83,9% θεωρεί τα μέτρα ως ανεπαρκή ή μάλλον ανεπαρκή κι αυτό πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο επεξεργασίας από το οικονομικό επιτελείο.