Δώρα Πάσχα: Ο τρόπος υπολογισμού για όσους είναι σε αναστολή

NEWSROOM
Χαρτονομίσματα του ευρώ
Χαρτονομίσματα του ευρώ/ Φωτογραφία Eurokinissi

Πριν από λίγο καιρό οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας έκαναν γνωστό ότι το κράτος θα δώσει δώρο Πάσχα σε όσους εργαζόμενους βρίσκονται ή έχουν βρεθεί σε αναστολή. Με αυτό τον τρόπο οι εργαζόμενοι εξασφαλίζουν ένα ποσό, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιοι θα λάβουν λιγότερα χρήματα.

Για παράδειγμα αν κάποιος εργαζόμενος έχει ονομαστικό μισθό 1000 ευρώ θα βγει “χαμένος” για όσους μήνες ήταν σε αναστολή και αυτό γιατί θα λάβει χρήματα με βάση τα 534 που είναι η αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Το ποσό που θα δοθεί αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα που οι εργαζόμενοι τέθηκαν σε αναστολή. Θυμίζουμε ότι το δώρο του Πάσχα υπολογίζεται για το διάστημα από την 1/1/2021μέχρι 30/4/2021. Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα χρήματα που θα δοθούν στους δικαιούχους ανέρχονται σε 185 εκατομμύρια ευρώ.

Αναλυτικά η σχετική διάταξη αναφέρει

Στην περίπτωση κατά την οποία η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων τίθεται σε αναστολή εντός του χρονικού διαστήματος από την 1η Ιανουαρίου έως την 30η Απριλίου του τρέχοντος έτους, το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Πάσχα, καθώς και οι ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα αναστολής της σύμβασης εργασίας καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το επίδομα εορτών του έτους 2021 υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και καταβάλλεται απευθείας στους εργαζόμενους», αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική διάταξη.

Για τα ζητήματα που δεν ρυθμίζονται από την παρ. 1, εφαρμόζεται συμπληρωματικά η υπ’ αρ. 19040/7.12.1981 κοινή υπουργική απόφαση (Β’ 742).

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δύναται να καθορίζονται η διαδικασία καταβολής του επιδόματος εορτών Πάσχα για το έτος 2021 και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

ΣΧΕΤΙΚΑ