fbpxΗ ομολογία Τσακαλώτου για τα υπερπλεονάσματα | Economistas.gr
Skip to main content

Η ομολογία Τσακαλώτου για τα υπερπλεονάσματα

Η ομολογία Τσακαλώτου για τα υπερπλεονάσματα
Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ενώπιον διεθνούς ακροατηρίου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ομολόγησε ότι τα υπερβολικά πλεονάσματα που έχει επιτύχει η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια βλάπτουν την οικονομία.

«Δεν είναι πολύ σπουδαία στρατηγική να έχεις υπερπλεόνασμα (over performance) κάθε χρόνο, έχει επιπτώσεις στην οικονομία», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Νέα Υόρκη, αμέσως μετά την ομιλία του στο 20o επενδυτικό φόρουμ της Capital Link.

Δικαιολόγησε, όμως, τη στρατηγική των υπερπλεονασμάτων, λέγοντας ότι βοηθά στην αξιοπιστία της κυβέρνησης, επειδή γίνεται κατανοητό ότι, όταν θέτει στόχους, τους επιτυγχάνει.

Πάντως, ακρογωνιαίος λίθος της οικονομικής πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ήταν συνεχής επισήμανση της ανάγκης να ξεφύγει η οικονομική πολιτική από την παραγωγή μεγάλων πλεονασμάτων, που επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα.

Ο κ. Τσακαλώτος, εξάλλου, διαφώνησε με τον χαρακτηρισμό «παροχολογία» που αποδίδεται στα κοινωνικά αντίμετρα που έχει εξαγγέλλει η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός κοινωνικού κράτους σε στέρεες βάσεις, κάτι που η Ελλάδα δεν διέθετε έως σήμερα.

«Δεν καταλαβαίνω τι εννοούν με τον όρο 'παροχολογία'. Να υπόσχεσαι κάτι και να μην το κάνεις; Να υπόσχεσαι με δανεικά; Να δημιουργήσεις ένα κοινωνικό κράτος; …Δαπανούμε σε τομείς κοινωνικούς το περιθώριο που έχουμε δημιουργήσει στον προϋπολογισμό. Σε τομείς κοινωνικούς, όπου η Ελλάδα έχει χαμηλότερη δαπάνη σε ποσοστό ΑΕΠ έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών».

Φορολογικό σύστημα

«Αν παρέμενα υπουργός Οικονομικών για τα επόμενα 3-4 χρόνια, εκτός της συνέχισης της σταθερότητας, θα έθετα ως προσωπικό στόχο ένα νέο φορολογικό σύστημα το οποίο θα ήταν πολύ πιο απλό, πολύ πιο σταθερό και δίκαιο», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος στην ίδια συνέντευξη Τύπου.

Στο ίδιο θέμα ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε και κατά την ομιλία του στο φόρουμ, σημειώνοντας παράλληλα ότι η βασική αποστολή του υπουργείου Οικονομικών στα τελευταία τρία χρόνια ήταν να υπάρχει το πλαίσιο, ούτως ώστε όταν βγούμε από το πρόγραμμα να αντιμετωπίσουμε με ακόμη καλύτερο τρόπο τις βασικές προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας, στα θέματα της ανάπτυξης, της δημόσιας υγείας και της παιδείας.

Στο ερώτημα αν το νέο φορολογικό σύστημα θα περιλαμβάνει μεγαλύτερη μείωση φορολογίας των επιχειρήσεων, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως ο πρωθυπουργός ήδη έχει ανακοινώσει από τη Θεσσαλονίκη ότι ο φόρος επί των κερδών των επιχειρήσεων θα μειώνεται κατά 1% ετησίως για τα επόμενα 4 χρόνια.

«Εγώ σκεφτόμουν περισσότερο όταν μιλούσα για τον προσωπικό μου στόχο, τον φόρο εισοδήματος παρά τα κέρδη των επιχειρήσεων. Όμως ο αγώνας κατά της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, όπως και σ' όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, δεν τελειώνει ποτέ. Είναι μια μάχη πολλές φορές άνιση, γιατί οι μεγάλες εταιρείες και οι τράπεζες έχουν πολλά εργαλεία και πολλούς δικηγόρους και λογιστές για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε ρυθμιστική πρωτοβουλία μιας κυβέρνησης».

Πάντως, παραδέχθηκε ότι, καθώς δεν ήταν όλοι οι φόροι που η Ελλάδα υποχρεώθηκε να επιβάλει στη διάρκεια της κρίσης δίκαιοι και σωστοί, χρειάζεται σταδιακά, με τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται, να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι για το 2018 θα αντιμετωπιστεί το θέμα του επιδόματος θέρμανσης, καθώς λόγω του υπερπλεονάσματος και του αποθεματικού υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος.

Νόμος Κατσέλη

Για τον νόμο Κατσέλη είπε πως το υπουργείο επεξεργάζεται διάφορες πολιτικές και σύντομα θα είναι έτοιμες οι ανακοινώσεις. «Θέλουμε μία ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της λαϊκής κατοικίας, χωρίς όμως να προστατεύονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Η ισορροπία αυτή είναι δύσκολη γι' χρειάζεται ακόμη λίγη δουλειά» σημείωσε.

Δάνεια ΔΝΤ και ΕΚΤ

Για το θέμα της εξαγοράς των δανείων του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, είπε πως θα υπάρξουν εξελίξεις. Στην ομιλία του στο συνέδριο, ο κ. Τσακαλώτος είχε αναφέρει πως ο ΟΔΔΗΧ θα καταστρώσει ένα σχέδιο εξόδου στις αγορές για το 2019 που θα περιλαμβάνει τα ποσά θα χρειαστούν και πόσες φορές θα λάβει χώρα και στο πλαίσιο αυτό θα περιλαμβάνεται και σχέδιο για αποπληρωμή δανείων που έχουν υψηλότερο επιτόκιο.

Σε άλλο ερώτημα για το πότε αναμένει την έλευση των θεσμών στην Ελλάδα, υπολόγισε περί τα τέλη Ιανουαρίου.

Ο κ. Τσακαλώτος είχε χθες σειρά συναντήσεων με επενδυτές στο πλαίσιο του συνεδρίου και θα συνεχίσει και σήμερα τις συναντήσεις.

«Δεν με ρωτούν πλέον για τα πράγματα που γράφουν οι εφημερίδες. Έχουν προεξοφλήσει πλήρως ότι η σχέση μας με τους Ευρωπαίους πάει καλά και γνωρίζουν πως θα πάει η επιτήρηση. Έχουν κάποιες ανησυχίες για τις τράπεζες και συζητούν για τις πρωτοβουλίες που θα λάβει η κυβέρνηση και παίρνει ο ιδιωτικός τομέας. Το ότι έχουν μεγάλο ενδιαφέρον το αντιλαμβάνομαι από το γεγονός ότι με ρωτούν περισσότερο για την Ιταλία και το Brexit, παρά για την Ελλάδα».

Οι επενδυτές

Ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε πως δεν διαπίστωσε από τους επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί και να τηρούν στάση αναμονής μέχρι τις εκλογές.

«Δεν έχω διαπιστώσει καμία τέτοια τάση. Καταλαβαίνουν ακόμη και πως το χρηματιστήριο που δεν πάει τόσο καλά, έχει να κάνει με το ότι η αγορά είναι μικρή και 1-2 παίκτες μπορούν να το αλλάξουν. Αλλά αυτοί που ανησυχούν για τις τράπεζες βλέπουν ότι συνεχώς πιάνουν τους στόχους, μειώνουν τον ELA και υπάρχει επιστροφή καταθέσεων. Επίσης μας ρωτούν για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τα κόκκινα δάνεια και τι στρατηγική θα ακολουθήσουμε».

Ιδιωτικοποιήσεις

Για τις ιδιωτικοποιήσεις, είπε πως θα ολοκληρωθούν αυτές που είναι στο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ ανέφερε ότι το «υπερταμείο» έχει ένα σχέδιο αύξησης της αξίας των ΔΕΚΟ και της περιουσίας του Δημοσίου όπου δεν είναι υποχρεωμένο να κάνει ιδιωτικοποιήσεις, αλλά μπορεί να προχωρήσει με άλλους τρόπους για να αυξήσει την αξία και για το καλό του ελληνικού δημοσίου, της αναπτυξιακής πολιτικής αλλά και τους πιστωτές (παραχωρήσεις, joint ventures κλπ). Διαβεβαίωσε επίσης για την επένδυση του Ελληνικού ότι σύντομα θα βγει η προκήρυξη, αφού το τελευταίο εμπόδιο ήταν η άδεια για το Καζίνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Μαγική εικόνα» στο υπερπλεόνασμα των 6,46 δισ.
«Μαγική εικόνα» στο υπερπλεόνασμα των 6,46 δισ.
Η μη επιστροφή φόρων 770 εκατ. και ο «στραγγαλισμός» των δημοσίων επενδύσεων δημιουργούν τη μαγική εικόνα του υπερπλεονάσματος των 6,46 δισ. ευρώ.
«Μαγική εικόνα» στο υπερπλεόνασμα των 6,46 δισ.
Στην Ελλάδα η απόφαση για τη διάθεση του υπερπλεονάσματος
Στην Ελλάδα η απόφαση για τη διάθεση του υπερπλεονάσματος
Την άποψη ότι όσο η Ελλάδα επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3,5% τόσο περισσότερο χώρο θα έχει για ενεργές πολιτικές. διατύπωσε ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα, Γενς Πλέτνερ.
Στην Ελλάδα η απόφαση για τη διάθεση του υπερπλεονάσματος
Τσακαλώτος: Ο προϋπολογισμός της ΝΔ, ούτε κοινωνικός είναι, ούτε αναπτυξιακός
Τσακαλώτος: Ο προϋπολογισμός της ΝΔ, ούτε κοινωνικός είναι, ούτε αναπτυξιακός
Για "ιδεοληπτικό, νεοφιλελεύθερο" προϋπολογισμό που δεν είναι ούτε κοινωνικός ούτε αναπτυξιακός, έναν προϋπολογισμό "για τους λίγους, με μια δοκιμασμένη συνταγή, τη συνταγή που μας οδήγησε στην κρίση", κάνει λόγο ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος
Τσακαλώτος: Ο προϋπολογισμός της ΝΔ, ούτε κοινωνικός είναι, ούτε αναπτυξιακός
Τσακαλώτος για στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ: «Η κυβέρνηση εθελοτυφλεί»
Τσακαλώτος για στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ: «Η κυβέρνηση εθελοτυφλεί»
«Καταρρέουν όλοι οι βασικοί δείκτες, η κατανάλωση, οι επενδύσεις», επισημαίνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας ότι «είχαμε προειδοποιήσει από νωρίς».
Τσακαλώτος για στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ: «Η κυβέρνηση εθελοτυφλεί»
Τσακαλώτος: Οι υπουργοί θα έπρεπε να αγχωθούν για τον αποπληθωρισμό
Τσακαλώτος: Οι υπουργοί θα έπρεπε να αγχωθούν για τον αποπληθωρισμό
Για υπερβολική χαλαρότητα κατηγορεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με αφορμή τόσο τα στοιχεία για την ύφεση, όσο και τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για αρνητικό πληθωρισμό.
Τσακαλώτος: Οι υπουργοί θα έπρεπε να αγχωθούν για τον αποπληθωρισμό