Η αναβάθμιση από την S&P δίνει “φτερά” στην επόμενη έκδοση

Ελληνική Οικονομία/ Φωτογραφία shutterstock

“Αφήνουμε τον κόσμο να “χωνέψει” τις έως τώρα εκδόσεις ελληνικών ομολόγων κι όταν έρθει η ώρα θα ξαναβγούμε στις αγορές”, αναφέρει στο economistas αρμόδια πηγή, συμπληρώνοντας με νόημα ότι εντός του δεύτερου τριμήνου η Ελλάδα προφανώς θα προχωρήσει σε νέα έκδοση τίτλου.

Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η επόμενη κίνηση δεν θα γίνει άμεσα, παρά την εξαιρετική συγκυρία, ωστόσο δεν θα καθυστερήσει. Η ανακοίνωση του οδικού χάρτη των φοροελαφρύνσεων για τη διετία 2021- 2022, η άκρως επιτυχημένη- όπως παρατηρούν άνθρωποι της αγοράς- διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς και η θετική έκπληξη της αναβάθμισης από την S&P, πυροδότησε μέσα στο Σαββατοκύριακο έντονη φημολογία για έξοδο στις αγορές ακόμα κι εντός της Μεγάλης Εβδομάδας, ενώ η κινητικότητα που παρατηρήθηκε στο 10ετές ομολόγο φούντωσε τη σεναριολογία για reopening. Όπως αναφέρει, όμως, αρμόδια πηγή, η έξοδος θα γίνει όταν πρέπει.

“Ο κόσμος καίγεται για ελληνικό χαρτί” , σημειώνει η ίδια πηγή, επιβεβαιώνοντας ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα για την Ελλάδα είναι άκρως θετική, όπως άλλωστε αποτυπώνεται και στο σκεπτικό της αναβάθμισης από την S&P. Πέρα από την εκτίμηση για δυναμική ανάκαμψη- πέρα ακόμα κι από το βασικό σενάριο του υπουργείου Οικονομικών- δύο είναι τα στοιχεία που παρουσιάζουν ενδιαφέρον στο σκεπτικό της αναβάθμισης και βαραίνουν ιδιαιτέρως στις αγορές. Το πρώτο είναι η εκτίμηση ότι το “βουνό” των “κόκκινων” δανείων μπορεί να περιοριστεί στα μέσα επίπεδα της υπόλοιπης Ευρώπης και το δεύτερο ότι τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης μπορούν να αλλάξουν δομικά την ελληνική οικονομία και να τη «σπρώξουν» σε ρυθμούς ανάπτυξης πολύ υψηλότερους του μέσου ευρωπαϊκού όρου για την επόμενη τριετία.

Το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης πρόκειται να υποβληθεί στις Βρυξέλλες την Τρίτη και σύμφωνα με πληροφορίες τις προηγούμενες 72 ώρες ενσωματώνονταν στο κείμενο οι τελευταίες παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η πεποίθηση της ελληνικής πλευράς είναι ότι οι καθυστερήσεις σε άλλα σχέδια π.χ. της Ιταλίας ή η προσπάθεια κάποιων να τροποποιήσουν τη φιλοσοφία του Ταμείου π.χ. οι Ισπανοί, δεν θα προκαλέσουν καθυστερήσεις στη διαδικασία της έγκρισης του ελληνικού Σχεδίου, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για εκταμιεύσεις 4 δις το αργότερο ως το Σεπτέμβριο.

Αυτήν τη στιγμή, η Ελλάδα απέχει δύο σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα (Fitch, S&P, DBRS, ενώ η Moodys κρατά την αξιολόγηση της στα 3 σκαλοπάτια) και η εκτίμηση είναι ότι το αργότερο σε 18 μήνες, δηλαδή ως το τέλος του 2022, θα έχει επανέλθει πλήρως στην κανονικότητα των αγορών.

ΣΧΕΤΙΚΑ