Όλο το παρασκήνιο για την παράταση του Εξωδικαστικού

Φωτο: Shutterstock

Ήταν η πρώτη φορά, που οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες εξέπληξαν ευχάριστα την ελληνική πλευρά, βάζοντας στην άκρη ενστάσεις, επιφυλάξεις και δεύτερες σκέψεις.

Χθες το απόγευμα η ομάδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους προσήλθε στην προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη με τους ξένους, με τη βεβαιότητα ότι θα γίνει μια ακόμα συζήτηση και εξέταση των στοιχείων πορείας των ρυθμίσεων κι ότι το ραντεβού θα ανανεωθεί για την επόμενη εβδομάδα, που είχε χαρακτηριστεί ως εβδομάδα- κρίσης για την πολυπόθητη παράταση του Εξωδικαστικού. Η τοποθέτηση των ξένων τούς αιφνιδίασε, ευτυχώς ευχάριστα.

«Παρακολουθούμε τα στοιχεία εδώ και δυόμιση μήνες. Πάνε καλά. Δεν νομίζουμε ότι θα αλλάξει κάτι μέσα σε μια εβδομάδα. Είναι προφανές ότι ο Μηχανισμός πέρασε από την πιλοτική του φάση και άφησε πίσω τις παιδικές ασθένειες, όπως συνέβη και σε άλλες χώρες» ήταν η ατάκα των Ευρωπαίων τεχνοκρατών και κάπως έτσι άναψε το πράσινο φως για τη νομοθετική ρύθμιση, η οποία αναμένεται στις 20 του μήνα και θα παρατείνει κατά ένα ακόμα έτος τη λειτουργία του Εξωδικαστικού.

Το επόμενο στοίχημα είναι, ωστόσο, πολύ πιο δύσκολο. Πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι να διευρύνει την «ομπρέλα» του Εξωδικαστικού και σε κατηγορίες που σήμερα δεν καλύπτονται, όπως για παράδειγμα οι μισθωτοί, οι οποίοι υπό προϋποθέσεις θα έχουν τη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών ως και σε 120 δόσεις, με γενναία «κουρέματα». Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήσεις έχουν γίνει πολλές αλλά η ελληνική πλευρά έχει διαπιστώσει ότι η «άλλη» πλευρά δείχνει να κωλυσιεργεί, πετώντας την μπάλα στην εξέδρα, παρά το ότι τα ελληνικά επιχειρήματα και ο σχεδιασμός για τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του Μηχανισμού είναι συμβατά με τα «θέλω» των δανειστών.

Ποιο είναι το μυστικό; Ποιο είναι το «κλειδί», που θα ξεκλειδώσει τις συζητήσεις και πιθανότατα θα καταλήξει στην προσδοκώμενη λύση; Η ψήφιση της Κοινοτικής Οδηγίας, με την οποία από το 2020 θα ισχύουν κοινοί κανόνες για τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας διακανονισμού χρεών στα κράτη- μέλη.

Η Οδηγία είναι στο προπαρασκευαστικό στάδιο και οι τελικές ρυθμίσεις αναμένεται να «κλειδώσουν» τον Ιανουάριο. Τότε θα ξεκινήσει και ο πυρετός διεργασιών στην Αθήνα, έτσι ώστε όταν ψηφιστεί η Οδηγία τον Απρίλιο ή το Μάιο, οι συζητήσεις να έχουν ωριμάσει. Ωστόσο, ακόμα και τότε δεν θα έχει τελειώσει η δουλειά.

Αν και εκτιμάται ότι με την ψήφιση της Οδηγίας, οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες θα ανάψουν το πράσινο φως στη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του Εξωδικαστικού, θα πρέπει πρώτα να ενσωματωθεί στο Εθνικό δίκαιο και να υπογραφούν όλες οι αναγκαίες Υπουργικές Αποφάσεις και Εγκύκλιοι. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι εάν όλα πάνε καλά και ο οργασμός προπαρασκευής των απαιτούμενων πρωτογενών και δευτερογενών νομοθετικών διατάξεων δεν «κολλήσει» λόγω εκλογών, οι 120 δόσεις «για όλους» θα μπορούν να πάρουν σάρκα και οστά έως το τέλος του καλοκαιριού…

ΣΧΕΤΙΚΑ