Με 1.825 πλειστηριασμούς «φεύγει» το 2018

Μπορεί το Χριστουγεννιάτικο πνεύμα να πλανάται στην ατμόσφαιρα, ωστόσο αυτό ουδόλως φάνηκε να επηρεάζει τους πλειστηριασμούς, που συνεχίζουν κανονικά και με το νόμο ως τις παραμονές του νέου έτους, θυμίζοντας έτσι ότι εκπνέει και ο νόμος Κατσέλη.

Μετά από τους 982 χθεσινούς πλειστηριασμούς, θα πίστευε κανείς οι ρυθμοί θα «πέσουν» λόγω των ημερών. Ωστόσο, ο προγραμματισμός δείχνει ότι μόνο για την επόμενη εβδομάδα, δηλαδή πριν από τα Χριστούγεννα, έχουν αναρτηθεί 1.440 πλειστηριασμοί, ενώ έπεται συνέχεια μετά από την αργία της 26ης Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα, δύο ημέρες πριν φύγει η χρονιά θα χτυπήσουν άλλα 112 «σφυριά», προαναγγέλλοντας ανάλογη συνέχεια για το 2019.

Με τα έως τώρα δεδομένα, που αλλάζουν μέρα με τη μέρα, ήδη έχουν προγραμματιστεί 3.365 πλειστηριασμοί για τους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς, ενώ αναμφίβολα ξεχωρίζει το πρώτο «σφυρί» για οικόπεδο και κτίσματα του ζεύγους Εμφιετζόγλου, όπου στεγάζονται γραφεία, πολιτιστικά κτίρια, καθώς και μονοκατοικία- βίλα, με τιμή εκκίνησης τα 6,820 εκατ. ευρώ.

Αυτό που «καίει» είναι αναμφίβολα η διάδοχη κατάσταση του νόμου Κατσέλη και το μόνο που φαίνεται ότι υπάρχει επί του παρόντος στο τραπέζι είναι αφενός η διάθεση της κυβέρνησης να παζαρέψει μια οριακή μείωση της «οροφής» κατά 30.000 ευρώ αφετέρου ο προβληματισμός των ξένων επενδυτών- κι αυτό το βίωσε από πρώτο χέρι και ο Ε. Τσακαλώτος στη Ν. Υόρκη- για την «επιμόλυνση» της οικονομίας από τα «κόκκινα» δάνεια.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός για την τελική πρόταση της κυβέρνησης γίνεται μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και υπουργείου Οικονομίας, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ενημέρωση προς την Τράπεζα της Ελλάδας. Πηγές από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο, που έχουν ενημερωθεί για τους βασικούς άξονες του κυβερνητικού σχεδιασμού- ο οποίος συμπεριλαμβάνει και σενάριο εφαρμογής του Κυπριακού μοντέλου- σημειώνουν ότι στην παρούσα φάση η αφετηρία των δύο πλευρών απέχει πολύ, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι η συζήτηση εκ μέρους τους ξεκινά από τη ζώνη των 100.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα, νομικοί κύκλοι παρατηρούν ότι ενισχύεται το κύμα αιτήσεων υπαγωγής στο ισχύον προστατευτικό πλαίσιο του ν. Κατσέλη, βαίνοντας προς το τέλος του χρόνου. Στο τελευταίο τρίμηνο του 2017 είχαν υποβληθεί 12.453 αιτήσεις, στο πρώτο τρίμηνο του 2018 οι νέες αιτήσεις περιορίστηκαν σε 6.470, στο δεύτερο τρίμηνο σε 6.435, ενώ στο διάστημα Ιουλίου- Σεπτεμβρίου καταγράφηκε ο μικρότερος αριθμός αιτήσεων: μόλις 5.364. Συνολικά, το απόθεμα των εκκρεμών αιτήσεων ανέρχεται σε 135.639.

ΣΧΕΤΙΚΑ