Eurostat: Κατάρρευση του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα

NEWSROOM
Eurostat: Κατάρρευση του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα
Φωτο: Eurokinissi

Στην καταβολή των συντάξεων εξαντλούνται οι κοινωνικές παροχές στην Ελλάδα, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Παρότι ο ελληνικός μέσος όρος είναι λίγο πιο κάτω από τον κοινοτικό μέσο όρο και πάνω από την την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και άλλες χώρες, η ποιοτική ανάλυση των στοιχείων καταδεικνύει ότι τα κονδύλια είναι ανεπαρκή για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως οι άνεργοι, οι ανάπηροι και όσους έχουν ανάγκη περίθαλψης ή βρίσκονται στη ζώνη του κοινωνικού αποκλεισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2016, οι κοινωνικές δαπάνες στην Ελλάδα αντιστοιχούν στο 26,6% του ΑΕΠ.

Από αυτές, το 65,1% δαπανάται στην καταβολή των συντάξεων, ενώ τα κονδύλια για την στήριξη της οικογένειας ανέρχονται σε μόλις στο 4% του συνόλου έναντι 8,7% του μέσου κοινοτικού όρου, παρότι στα στοιχεία δεν έχουν ενσωματωθεί οι παρεμβάσεις στα οικογενειακά επιδόματα.

Επιπλέον, υπάρχουν τρεις κατηγορίες που η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω.

Κατ’ αρχάς στις δαπάνες για τη στέγαση και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Στην Ελλάδα αντιστοιχούν μόλις στο 0,9% του συνόλου των κοινωνικών δαπανών, όταν ακόμα και στη Βουλγαρία ανέρχονται στο 1,6%, ενώ η σύγκριση με τον κοινοτικό μέσο όρο του 4,2% είναι σαφώς απογοητευτική.

Στην κατηγορία της υγείας και των αναπήρων, οι δαπάνες περιορίζονται στο 26,4% έναντι κοινοτικού μέσου όρου 36,9%, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρίσκεται στον «πάτο» της σχετικής κατηγορίας, με μόνη χειρότερη την Κύπρο. Τα στοιχεία αυτά αναμφίβολα δίνουν και άλλη υπόσταση στις παραστάσεις διαμαρτυρίας των ανθρώπων με αναπηρία στο υπουργείο Οικονομικών, που εξακολουθεί να κωφεύει στα αυτονόητα, δηλαδή στην εξαίρεση των αναπηρικών επιδομάτων από τα εισοδηματικά κριτήρια για άλλες κοινωνικές ενισχύσεις.

Σε ότι αφορά τους ανέργους, η Ελλάδα δίνει μόνο το 3,7% των κοινωνικών δαπανών για τη στήριξή τους, όταν η Ισπανία, που βρέθηκε κι αυτή με εκρηκτικά ποσοστά ανεργίας, δίνει το 8,1%.

Η εικόνα γίνεται ακόμα πιο τραγική, αν ανατρέξει κανείς στους απόλυτους αριθμούς, δηλαδή στο πόσα ευρώ κατά κεφαλήν δίνει το ελληνικό Κράτος, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κράτη- μέλη. Μετρημένα σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης, δηλαδή στην πραγματική τους αξία, το ελληνικό Κράτος δίνει το αστρονομικό ποσό των… 190,77 ευρώ ανά άτομο, κατατάσσοντας έτσι τη χώρα μας στην 3η κατηγορία της Ευρωζώνης…

ΣΧΕΤΙΚΑ