fbpxΟικονόμου: Υπεραπιζόμαστε τα ελληνικά προϊόντα απέναντι σε σχήματα επισήμανσης | Economistas.gr
Skip to main content

Οικονόμου: Υπεραπιζόμαστε τα ελληνικά προϊόντα απέναντι σε σχήματα επισήμανσης

Οικονόμου: Υπεραπιζόμαστε τα ελληνικά προϊόντα απέναντι σε σχήματα επισήμανσης
Φωτο: Eurokinissi

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του πρωτογενή τομέα της χώρας μας είναι η ξεχωριστή ταυτότητα των προϊόντων της. Τα ελληνικά προϊόντα διαθέτουν μια σειρά από συγκριτικά πλεονεκτήματα, που μπορούν να τα μετατρέψουν σε σταθερούς πρωταγωνιστές στο αγροδιατροφικό σκηνικό.

Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή την εκτενή συζήτηση που έχει ανοίξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ των Κρατών-Μελών, προκειμένου να βρεθούν αξιόλογοι τρόποι εμπρόσθιας διατροφικής σήμανσης στα τρόφιμα με σκοπό η παρουσίαση των απαραίτητων πληροφοριών να γίνεται με τρόπο άμεσα κατανοητό από τους καταναλωτές, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συγκεκριμένα ο υπουργός, Σπήλιος Λιβανός έχει αναλάβει πρωτοβουλίες προβολής των παγίων ελληνικών θέσεων υπέρ της προστασίας των προϊόντων ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ, τόσο σε εγχώριο, όσο και σε ενωσιακό επίπεδο.

Κάτι, που ανέφερε και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή αναφορικά με τα σχήματα εμπρόσθιας επισήμανσης προϊόντων διατροφής και συγκεκριμένα για το σύστημα Nutri-score, αναλύοντας την υφιστάμενη κατάσταση και τις ξεκάθαρες επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς.

Nutriscore και traffic lights

Το σχήμα Nutriscore και traffic lights βασίζει τη διατροφική επισήμανση σε ένα σύστημα 5 χρωμάτων και 5 γραμμάτων. Στόχος του είναι η απεικόνιση και ο προσδιορισμός της διατροφικής αξίας των τροφίμων μέσα από έναν αλγόριθμο 7 διατροφικών παραμέτρων, από τις οποίες 4 έχουν αρνητικό φορτίο και 3 θετική επίδραση.

Σχολιάζοντας το εν λόγω μοντέλο, ο κ. Οικονόμου δήλωσε στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι αυτό εκπέμπει μηνύματα που είναι εύκολα αντιληπτά από τον καταναλωτή, αλλά ο σκοπός της επισήμανσης τροφίμων δεν είναι η επικοινωνία, αλλά η ουσιαστική ενημέρωση για την διατροφική αξία, ενώ εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το αν το Nutri-score επιδιώκει τους σκοπούς του.

«Με βάση το Nutri-Score ένα αναψυκτικό χωρίς ζάχαρη είναι πιο υγιεινό σε σχέση με το ελαιόλαδο» επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

«Σε κάθε περίπτωση η εν λόγω σχηματοποιημένη απεικόνιση εκ το πραγμάτων δεν αποτελεί μία κοινή παραδοχή, αλλά είναι υπό αξιολόγηση και διαμόρφωση» πρόσθεσε και συνέχισε: «Επομένως, σε καμιά περίπτωση, δεν θα πρέπει να θεωρούμε ότι υπάρχει κάτι δεδομένο ή κάποια προειλημμένη απόφαση αυτή τη στιγμή, ως προς την επιλογή συγκεκριμένου σχήματος επισήμανσης. Υπενθυμίζω ότι, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της, στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να υιοθετηθεί ο σχετικός κανονισμός το τελευταίο τρίμηνο του 2022».

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «πρωταρχική προτεραιότητα είναι προστασία των ελληνικών προϊόντων και της αναμφίβολης διατροφικής τους αξίας στο πλαίσιο και της ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής».

Σύσταση συμβουλευτικής ομάδας

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός προχώρησε στη σύσταση μιας συμβουλευτικής ομάδας για την παροχή τεχνικής και επιστημονικής υποστήριξης, σχετικά με τη στρατηγική στον τομέα της των τροφίμων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελληνική Διατροφή». Κύριο αντικείμενό της είναι η παρακολούθηση και γνωμοδότηση επί της εν εξελίξει νομοθετικής πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εμπρόσθια διατροφική επισήμανση των τροφίμων. Την συμβουλευτική ομάδα θα στελεχώνουν καταξιωμένοι επιστήμονες και ακαδημαϊκοί.

Βασικές επιδιώξεις είναι αρχικά η εναρμόνιση των συστημάτων διατροφικής επισήμανσης των τροφίμων στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας σε επίπεδο Ε. Ε. και το σχετικό σύστημα να βοηθά τον καταναλωτή να κατανοήσει τις πληροφορίες αναφορικά με τη θρεπτική σύσταση των τροφίμων, δηλαδή να είναι περιγραφικό.

Τέλος, επιδίωξη του ΥΠΑΑΤ θα είναι το σύστημα να μην χρησιμοποιεί χρωματική κατηγοριοποίηση των τροφίμων, ούτε να αξιολογεί το τρόφιμο στο σύνολό του, καθώς και τα ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ προϊόντα και τα προϊόντα ενός συστατικού, όπως το ελαιόλαδο και το μέλι να εξαιρούνται από την εφαρμογή του συστήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα πρώτα βραβεία στην Ελλάδα αγροτικής καινοτομίας
Τα πρώτα βραβεία στην Ελλάδα αγροτικής καινοτομίας
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα διοργανώνονται τα «1st Agritech Challenge Awards» από την εταιρεία αγροτεχνολογίας Corteva Agriscience, σε συνεργασία με την Boussias Communications.
Τα πρώτα βραβεία στην Ελλάδα αγροτικής καινοτομίας
Προτάσεις ΓΣΕΒΕΕ για στήριξη της αγροδιατροφής
Προτάσεις ΓΣΕΒΕΕ για στήριξη της αγροδιατροφής
Προτάσεις για τη στήριξη της αγροδιατροφής και ειδικότερα των μικρών παραγωγών και των μοναστικών κοινοτήτων κατέθεσε η ΓΣΕΒΕΕ σε συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Προτάσεις ΓΣΕΒΕΕ για στήριξη της αγροδιατροφής
ΥπΑΑΤ: Παράταση - «ανάσα» για την ειδική εισφορά του ΕΛΓΑ
ΥπΑΑΤ: Παράταση - «ανάσα» για την ειδική εισφορά του ΕΛΓΑ
Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η απόφαση για την παράταση αφορά όλους όσοι δεν πρόλαβαν την αρχική προθεσμία η οποία εκπνέει σήμερα, 31 Μαρτίου.
ΥπΑΑΤ: Παράταση - «ανάσα» για την ειδική εισφορά του ΕΛΓΑ
Λιβανός: Επτά μέτρα στήριξης για τους αγρότες
Λιβανός: Επτά μέτρα στήριξης για τους αγρότες
Επτά νέα μέτρα στήριξη των αγροτών, συνολικού ύψους 170 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, με σκοπό τη μείωση του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα.
Λιβανός: Επτά μέτρα στήριξης για τους αγρότες
ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρώνει πάνω από 251 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 285.000 δικαιούχους
ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρώνει πάνω από 251 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 285.000 δικαιούχους
Περισσότερα από 251 εκατ. ευρώ πιστώνει στους λογαριασμούς 285.000 δικαιούχων παραγωγών ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχουν Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων.
ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρώνει πάνω από 251 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 285.000 δικαιούχους