Μειωμένος ΦΠΑ κατά 30% σε αυτά τα 5 νησιά -Από πότε ισχύει

NEWSROOM
Λέρος ελληνικό νησί Παντέλι
Λέρος/ Φωτογραφία από EUROKINISSI

Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίσθηκε η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για τη μόνιμη μείωση κατά 30% του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου και συγκεκριμένα στη Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο. Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, με το «παρών» τάχθηκαν ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, ενώ το ΜέΡΑ25 την καταψήφισε.

«Η κυβέρνηση επεδίωξε και πέτυχε με μόνιμο και συνεκτικό τρόπο τη χρονική επέκταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά Λέρος, Λέσβος, Κως, Σάμος και Χίος μετά από διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς και την τελική απόφαση που υπήρξε και την προηγούμενη Πέμπτη στο Eurogroup», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υποστηρίζοντας στην Ολομέλεια την σχετική τροπολογία που έχει κατατεθεί για ψήφιση στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι με τη νέα συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση με τους εταίρους μας, η μείωση του ΦΠΑ σε αυτά τα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν θα δίνεται ανά εξάμηνο όπως σήμερα, κυρίως όμως, αποσυνδέεται από το μέσο ετήσιο αριθμό των φιλοξενουμένων αλλοδαπών από τρίτες χώρες που βρίσκονται στα νησιά αυτά.

Ο κ. Σταϊκούρας, εξήγησε ότι από 1/7/2021 στα πέντε αυτά νησιά θα υπάρχει μείωση κατά 30% των συντελεστών του ΦΠΑ εφόσον σε αυτά λειτουργούν εντός της περιφέρειάς τους, δομές υποδοχής και φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών και για όσο διάστημα αυτές παραμένουν σε λειτουργία, χωρίς τη εξαμηνιαία αξιολόγηση και ανεξάρτητα των πληθυσμιακών κριτηρίων.

Σε περίπτωση που σε ένα νησί από τα πέντε οι δομές αυτές κλείσουν, η διάταξη και η συμφωνία με τους εταίρους προβλέπει ότι η μείωση ανακαλείται αυτοδίκαια εντός τριών μηνών από την παύση λειτουργίας των δομών τους.

Ο υπουργός Οικονομικών, επεσήμανε ότι απαλείφεται «η εξάρτηση της συνέχισης του μειωμένου ΦΠΑ από τον αριθμό των φιλοξενούμενων στα πέντε αυτά νησιά. Καταργείται μια ευμετάβλητη προϋπόθεση και τίθενται οι βάσεις για την οικονομική ανάπτυξη και την άμβλυνση των συνεπειών στην ζωή των τοπικών κοινωνιών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που επλήγησαν δυσανάλογα λόγω της μεταναστευτικής κρίσης και των αυξημένων ροών που είχαν τα προηγούμενα χρόνια».

ΣΧΕΤΙΚΑ