Αισιοδοξία για τουριστικές εισπράξεις 9 δισ. ευρώ

Φωτογραφία από EUROKINISSI/ ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑΪ

Παρά το μουδιασμένο ξεκίνημα και την ανησυχία που προκάλεσαν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα στους ταξιδιώτες-πολίτες από χώρες, οι οποίες είναι βασικοί τροφοδότες του ελληνικού Τουρισμού, τα χαμόγελα- αν και συγκρατημένα- επιστρέφουν στους επαγγελματίες του κλάδου.

Τα πρώτα στοιχεία κρίνονται ενθαρρυντικά, καθώς η αντιπαραβολή της πορείας των φετινών τουριστικών αφίξεων και εισπράξεων (ως ποσοστά του 2019) έναντι των αντίστοιχων περσινών δείχνει σημαντική ανάκτηση των κεκτημένων του 2019. Όπως σημειώνει η ειδική μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, εστιάζοντας στον κρίσιμο δείκτη των διεθνών αεροπορικών αφίξεων, ο Ιούνιος 2021 ανέκτησε το 1/3 του επιπέδου 2019 (έναντι ποσοστού ανάκτησης 3% για τον Ιούνιο 2020) και ο Ιούλιος 2021 φαίνεται να προσέγγισε ανάκτηση κοντά στα 2/3 του επιπέδου 2019 (έναντι ποσοστού ανάκτησης 29% για τον Ιούλιο 2020).

Αν τα υγειονομικά δεδομένα ακολουθήσουν μια ανάλογη με την περσινή πορεία, τότε το 2021 θα κλείσει με ποσοστό ανάκτησης της τάξης του 50% του επιπέδου 2019, δηλαδή γύρω στα 9 δισ. ευρώ. Δεδομένης της υψηλής συσχέτισης των αεροπορικών αφίξεων με τις τουριστικές εισπράξεις (με συντελεστή άνω του 90%), ένα αντίστοιχο ποσοστό ανάκτησης (δηλαδή, 50% του 2019) θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένας εφικτός στόχος για τις εισπράξεις της χρονιάς. Ενισχυτικά στην υλοποίηση του παραπάνω στόχου λειτουργούν στοιχεία που συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι η Ελλάδα έχει φέτος τα εχέγγυα να κερδίσει μερίδιο στην (ομολογουμένως ακόμα υπό πίεση και υψηλή αβεβαιότητα) διεθνή τουριστική αγορά. Καταρχάς, η διεθνής αεροπορική κίνηση έχει ανακάμψει εντονότερα στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες μεσογειακές χώρες, ενώ παράλληλα ο δείκτης εμπιστοσύνης των ελληνικών ξενοδοχείων είναι σε επίπεδα υψηλότερα έναντι άλλων μεσογειακών προορισμών (κάτι που αποτελεί αναστροφή της περσινής κατάστασης).

δείκτες για Ελλάδα
  • Υγειονομική εικόνα: Παρά τη βελτιωμένη εικόνα των ανταγωνιστών-χωρών της Ελλάδας στη Μεσόγειο (κυρίως λόγω της σημαντικής αύξησης του ποσοστού εμβολιασμένων στον πληθυσμό), η χώρα μας φαίνεται να ξεχωρίζει θετικά το φετινό καλοκαίρι. 
  • Αεροπορική κίνηση: Η θέση της Ελλάδας στην αεροπορική κίνηση είναι αρκετά υψηλή, ενώ ενδεχόμενη περαιτέρω μείωση των περιορισμών, θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τον προγραμματισμό πτήσεων προς Ελλάδα.  
  • Προτίμηση τουριστών: Η Ελλάδα φαίνεται να κατέχει πρωταρχική θέση στην προτίμηση των τουριστών ως χώρα προορισμού διακοπών, βάσει αναζητήσεων και κρατήσεων σε ξενοδοχεία ή πτήσεις. 

Σύμφωνα με έρευνα του European Travel Commission, οι Ευρωπαίοι φέτος επιλέγουν τον προορισμό των διακοπών τους με βάση τα εξής κριτήρια: i) την αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης ii) την διαθεσιμότητα ξενοδοχειακών αλυσίδων και iii) τα μέτρα προστασίας. Εστιάζοντας στις βασικές αγορές προέλευσης για τον ελληνικό τουρισμό, παραδοσιακές ευρωπαϊκές αγορές (όπως η Γερμανία) φαίνεται να αποτελούν σημαντικούς πυλώνες ζήτησης στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, παίρνοντας τη σκυτάλη από λιγότερο παραδοσιακές αγορές (όπως οι ΗΠΑ και το Ισραήλ) που λειτούργησαν ενισχυτικά στο δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου. Αντιστοίχως, η δυναμική της δεύτερης μεγαλύτερης αγοράς εισερχόμενου τουρισμού για τη χώρα μας, του Ηνωμένου Βασιλείου (3,5 εκατ. επισκέπτες το 2019, πάνω από 1 εκατ. το 2020), αναμένεται να φανεί από δω και στο εξής κυρίως λόγω της επιβαρυμένης υγειονομικής κατάστασης της χώρας και του πρόσφατου ανοίγματος της αγοράς. Ενδεικτικά 3 βδομάδες μετά την ανακοίνωση του ανοίγματος οι κρατήσεις αεροπορικών θέσεων αυξήθηκαν κατά 35%.

πρόβλεψη για 2030

Η ενδεχόμενη άνοδος του μεριδίου του ελληνικού τουρισμού το 2021 ουσιαστικά θα αποτελέσει τη φυσική συνέχεια της χρυσής περιόδου που διένυε κατά την επταετία πριν την πανδημία. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μια σημαντική αναπτυξιακή ευκαιρία για την ελληνική οικονομία στο σύνολο της αλλά και τον τουρισμό ειδικότερα. Η Ελλάδα την περίοδο 2021-2026 αναμένεται να έχει πρόσβαση σε συνολικούς ευρωπαϊκούς πόρους ύψους €65 δις, τα οποία θα διατεθούν σε δράσεις με σκοπό τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας, την ενεργειακή και ψηφιακή της μετάβαση, και την ανάπτυξη της καινοτομίας.

Όπως επισημαίνει η μελέτη, υιοθετώντας την εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για άνοδο της παγκόσμιας τουριστικής κίνησης κατά 20% το 2030 (έναντι του 2019), η σύγκλιση της Ελλάδας στο μεσογειακό μέσο όρο σε όρους εποχικότητας και ποιότητας, θα μπορούσε μέχρι το τέλος της δεκαετίας να οδηγήσει τις τουριστικές εισπράξεις στην Ελλάδα σε επίπεδο διπλάσιο έναντι του 2019 (επιπλέον 18 δισ. ευρώ ετησίως).

ΣΧΕΤΙΚΑ