fbpx«Τρύπα» στα έσοδα παρά την «απογείωση» του Τουρισμού | Economistas.gr
Skip to main content

«Τρύπα» στα έσοδα παρά την «απογείωση» του Τουρισμού

«Τρύπα» στα έσοδα παρά την «απογείωση» του Τουρισμού
Φωτογραφία: Eurokinissi

Όλα τα αρχικά στοιχεία που είχε στη διάθεση του το υπουργείο Οικονομικών έδειχναν ότι τα φορολογικά έσοδα του Ιουλίου θα πήγαιναν πολύ καλύτερα από τον Ιούνιο, ωστόσο η εκκαθάριση του μήνα προκαλεί “μούδιασμα”, καθώς καταγράφεται υστέρηση 125 εκατ. Ευρώ και μάλιστα έναντι του χαμηλότερου στόχου του Μεσοπρόθεσμου.  

Τα στοιχεία από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές έδειχναν τζίρο 15-20% υψηλότερο, μια πρώτη αποτίμηση από τις λιανικές πωλήσεις του Ιουλίου έδειχνε αυξημένη κατανάλωση, ενώ και η άφιξη ξένων επισκεπτών- περίπου 70% πληρότητα κατά μέσο όρο σε όλη την Ελλάδα- καλλιέργησαν την προσδοκία ότι αυτή η θετική εικόνα θα αποτυπωθεί και στα φορολογικά έσοδα. Η πραγματικότητα ήταν διαφορετική και μένει η ανάλυση των εσόδων ανά κωδικό, για να εντοπιστούν τα αίτια της υστέρησης.  

Μια λογική πρώτη εξήγηση είναι ότι η μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη υποβολής των φετινών φορολογικών  δηλώσεων και η παράταση της αρχικής προθεσμίας, συνέτειναν στο να μην μπουν στα κρατικά ταμεία τα έσοδα από την 1η δόση του φετινού φόρου εισοδήματος, που υπολόγιζε το υπουργείο Οικονομικών. Δεν μπορεί παρά να παρατηρήσει, πάντως, κανείς πως όταν σχεδιαζόταν το αναθεωρημένο πλάνο των εσόδων για το Μεσοπρόθεσμο, αυτή η παράμετρος ήταν γνωστή. 

Ενδιαφέρον έχουν και οι δείκτες απασχόλησης, καθώς φαίνεται ότι δεν βοήθησαν στα έσοδα από το Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την “ΕΡΓΑΝΗ”, οι προσλήψεις πλήρους απασχόλησης τον Ιούλιο ήταν περίπου 23.000 λιγότερες από αυτές του Ιουνίου, ενώ περίπου 4.500 λιγότερες ήταν και οι προσλήψεις μερικής απασχόλησης. Αν συνυπολογίσει κανείς και τις περίπου 25.000 περισσότερες απολύσεις- οικειοθελείς αποχωρήσεις, διαμορφώνεται μια “τρύπα” 43.500 νέων θέσεων εργασίας σε σύγκριση με τον περσινό Ιούλιο. Σημειωτέον, υστέρηση 11 εκατ. Ευρώ καταγραφόταν ήδη στα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων στο πρώτο εξάμηνο του έτους.  

Ως βαρόμετρο χαρακτηρίζεται σε κάθε περίπτωση η ροή εσόδων από ΦΠΑ. Αναμφίβολα μέχρι τώρα οι εισπράξεις έχουν εκπλήξει ευχάριστα το οικονομικό επιτελείο, καθώς παρά τα περιοριστικά μέτρα λόγω Covid και το παρατεταμένο lockdown, τα έσοδα από ΦΠΑ πήγαν “τρένο” τηρουμένων των αναλογιών. Είναι ενδεικτικό ότι από το Μάιο κιόλας καταγράφηκε πλεόνασμα εισπράξεων κατά 99 εκατ. Ευρώ σε σχέση με τον αρχικό στόχο εσόδων ΦΠΑ (πλην καυσίμων), ενώ και τον Ιούνιο διατηρήθηκε αυτή η εικόνα.  

Τα αναλυτικά στοιχεία ανά κωδικό φορολογικών εσόδων θα φωτίσουν τα αίτια της υστέρησης κατά 125 εκατ. Ευρώ και ειδικά από το ΦΠΑ τον περασμένο μήνα, σε μια περίοδο όπου στο υπουργείο Οικονομικών περίμεναν τονωτικές “ενέσεις” από την αύξηση της τουριστικής κίνησης. Τα στοιχεία από τους επαγγελματίες του κλάδου έδειξαν αυξημένες πληρότητες στην Επικράτεια, με ό,τι σημαίνει αυτό και για το τζίρο στην εστίαση ή στα εμπορικά καταστήματα στις τουριστικές περιοχές της χώρας. Το ζητούμενο είναι αυτά τα έσοδα για τον κλάδο θα φτάσουν ως τα κρατικά ταμεία ή θα χαθούν στη “γκρίζα” ζώνη της φοροδιαφυγής, όπως προκύπτει από τους ελέγχους που επιβεβαιώνουν τη μη έκδοση αποδείξεων σε πολλές οικονομικές δραστηριότητες...  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Μαύρος» ο Ιούλιος για τα έσοδα
«Μαύρος» ο Ιούλιος για τα έσοδα
Οι χαμηλές «πτήσεις» στον Τουρισμό δυσκολεύουν και το υπουργείο Οικονομικών- Στο οικονομικό επιτελείο, ωστόσο, δεν ανησυχούν για τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους.
«Μαύρος» ο Ιούλιος για τα έσοδα
«Χρυσές» business με το Ισραήλ
«Χρυσές» business με το Ισραήλ
Επενδυτικό φλερτ και σύσφιξη εμπορικών σχέσεων στο real estate, στον Τουρισμό, στην άμυνα, στην κυβερνοασφάλεια.
«Χρυσές» business με το Ισραήλ
Πλατιά χαμόγελα για τα έσοδα του Αυγούστου
Πλατιά χαμόγελα για τα έσοδα του Αυγούστου
«Σφαίρα» πάει η αγορά. Εκρηκτική η αύξηση των ηλεκτρονικών αγορών- «Αγκάθι» η φοροδιαφυγή και οι παρατάσεις των φορολογικών δηλώσεων.
Πλατιά χαμόγελα για τα έσοδα του Αυγούστου
«Φάρος» ο Τουρισμός για την ανάπτυξη και το 2022
«Φάρος» ο Τουρισμός για την ανάπτυξη και το 2022
«Όλοι οι πρόδρομοι δείκτες από το μέτωπο του Τουρισμού μας γεμίζουν αισιοδοξία» λένε κυβερνητικές πηγές, χωρίς να καταφέρουν να συγκρατήσουν ένα χαμόγελο, καθώς βλέπουν ότι παράλληλα με τις αβεβαιότητες- κυρίως της ενεργειακής κρίσης- υπάρχουν βασικοί παράγοντες της οικονομίας που ενισχύουν τη δυναμική ανάκαμψης.  
«Φάρος» ο Τουρισμός για την ανάπτυξη και το 2022