13+25 ορόσημα για επιχορηγήσεις 3,9 δισ. ευρώ

AP Photo/ Thanassis Stavrakis

Από τη μια, το κύμα ακρίβειας που απαιτεί παρεμβάσεις για να μην τσακίσει νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Από την άλλη, ο σχεδιασμός για το 2022 που φιλοδοξεί να συμπεριλάβει νέες ελαφρύνσεις. Και κάπου εκεί στη μέση, ο… Γολγοθάς για την κάλυψη των ορόσημων, που έχουν τεθεί από την Αθήνα και αφορούν στην εκταμίευση των πρώτων δόσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πριν καλά- καλά φτάσουν στην Αθήνα τα 4 δισ. ευρώ της προκαταβολής, είχαν ξεκινήσει οι πυρετώδεις προετοιμασίες για τα πρώτα ορόσημα, τα οποία πρέπει να καλυφθούν πριν από το τέλος της χρονιάς, έτσι ώστε να μπορέσουν να εκταμιευθούν τα 1,974 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης των επιχορηγήσεων, που με τα αντίστοιχα δάνεια θα ανεβάσουν το “πακέτο” σε περίπου 3,7 δισ ευρώ.

«Ξεκινάμε από τα εύκολα», παραδέχονται αρμόδιες πηγές, συμπληρώνοντας ότι η συνέχεια θα είναι πολύ πιο απαιτητική και λόγω αριθμού ορόσημων και λόγω ενεργειών που απαιτούνται. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν, μάλιστα, ότι ο μηχανισμός εκταμιεύσεων δεν είναι ίδιος με αυτός του ΕΣΠΑ, αλλά μοιάζει περισσότερο με τον αντίστοιχο των Μνημονίων, με την ουσιαστική διαφορά ότι τώρα καλούμαστε να καλύπτουμε τους στόχους που οι ίδιοι έχουν θέσει.

Τα πρώτα ορόσημα ξεκινούν από τη Φορολογική Διοίκηση και φτάνουν μέχρι την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και άλλων κτιρίων, αναδεικνύοντας τη δυσκολία. Ειδικότερα:

  1. Ανακαίνιση κατοικιών- έναρξη του 1ου γύρου.
  2. Σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.
  3. Σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων - Πλαίσιο εγκατάστασης και λειτουργίας υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
  4. Νομοθεσία διαχείρισης αποβλήτων για την εφαρμογή βιώσιμης υγειονομικής ταφής και ανακύκλωσης.
  5. Υλοποίηση περιφερειακών κέντρων επιχειρήσεων πολιτικής προστασίας (ΠΕΚΕΠΠ) μέσω προγραμμάτων σύμπραξης δημόσιου–ιδιωτικού τομέα. Διαγωνισμός για 13 περιφερειακά κέντρα.
  6. Προώθηση της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της συμμετοχής στην αγορά εργασίας- Εκσυγχρονισμός και απλούστευση εργατικού δικαίου με την έναρξη ισχύος του νέου εργασιακού νόμου.
  7. Αναδιάρθρωση και επαναπροσδιορισμός του ρόλου των τοπικών Κέντρων Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ.
  8. Μεταρρυθμίσεις και επιτάχυνση των επενδύσεων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης - Μείωση του clawback και εξορθολογισμός των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης 
  9. Πρόγραμμα κωδικοποίησης της φορολογικής νομοθεσίας.
  10. Καθεστώς παροχής κινήτρων για την παραγωγικότητα και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων (αύξηση του μεγέθους των επιχειρήσεων).
  11. Βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος δικαιοσύνης - Νέα δικαστικά κτίρια.
  12. Χάρτης πορείας για τη μεταρρύθμιση των σιδηροδρόμων.
  13. Νομική εντολή της ΕΔΕΛ και θέσπιση συστημάτων διαχείρισης, ελέγχου και λογιστικών ελέγχων.

Ο δεύτερος γύρος είναι ακόμα πιο απαιτητικός, καθώς περιλαμβάνει 25 ορόσημα, είτε με την κατάθεση νομοσχεδίων είτε με προκηρύξεις διαγωνισμών είτε με την έκδοση δευτερογενούς νομοθεσίας (Αποφάσεις, εγκύκλιοι), που πολλές αποδεικνύεται δυσκολότερη από την εκπόνηση πρωτογενών νομοθετικών διατάξεων:

  1. Ηλεκτροκίνηση- Έναρξη ισχύος της ρύθμισης της αγοράς για την υποχρέωση παροχής δημόσιας υπηρεσίας (λεωφορεία).
  2. Υπεραπόσβεση δαπανών για την πράσινη οικονομία, την ενέργεια και την ψηφιακή μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
  3. Νομοθεσία για την ενθάρρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών (έκπτωση 30% από φορολογητέο εισόδημα, ειδικό bonus για ηλεκτρονικές πληρωμές σε γιατρούς κ.λ.π.).
  4. Ενισχυμένη εποπτεία και αξιοπιστία των κεφαλαιαγορών.
  5. Τροποποίηση του νομικού πλαισίου για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων.
  6. Δράσεις αναζωογόνησης των περιοχών που πλήττονται περισσότερο (περιοχές δίκαιης μετάβασης) από την στροφή σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (πρόκειται για τη Μεγαλόπολη και τη Δ. Μακεδονία).
  7. Ψηφιακός μετασχηματισμός των ΜΜΕ - προσκλήσεις υποβολής προτάσεων.
  8. Νομοθεσία για την παροχή προσωπικής βοήθειας σε άτομα με αναπηρία και ανάπτυξη της πρώτης φάσης του πιλοτικού προγράμματος.
  9. Ηλεκτρονικές ταμειακές μηχανές και σημεία πώλησης 261 (POS) - Έναρξη ισχύος του νομικού πλαισίου.
  10. Νέο πλαίσιο καταπολέμησης του λαθρεμπορίου, κυρίως για τα προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης (καπνικά, αλκοόλ και ενέργεια).
  11. Νομοθεσία για την ενθάρρυνση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων.
  12. Βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος δικαιοσύνης - Δεξιότητες και ψηφιακές δεξιότητες των δικαστών και των δικαστικών υπαλλήλων (δικαστικού προσωπικού).
  13. Νομοθεσία σχετικά με τη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα.
  14. Δημιουργία, επέκταση, αναβάθμιση των υποδομών των ερευνητικών κέντρων υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας.
  15. Τουριστική ανάπτυξη: μεταρρυθμίσεις για τουριστικούς λιμένες.
  16. Δημοσίευση προσκλήσεων υποβολής προτάσεων για τον τομέα της μεταποίησης.
  17. Δημοσίευση προσκλήσεων υποβολής προτάσεων για βιομηχανικά πάρκα.
  18. Οικονομικός μετασχηματισμός στον γεωργικό τομέα: Έναρξη του προγράμματος.
  19. Λογαριασμός ΑΠΕ, νομοθεσία για την τροποποίηση του νόμου 4001/2011- έναρξη ισχύος όλων των συναφών αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένων των κωδίκων, από τα υπουργεία, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης.
  20. Λογαριασμός ΑΠΕ - μεταρρυθμίσεις της αγοράς και απλούστευση της αδειοδότησης.
  21. Έναρξη ισχύος νομοθεσίας σχετικά με τη στρατηγική για τη διά βίου μάθηση.
  22. Αύξηση της ικανότητας κωδικοποίησης της φορολογικής νομοθεσίας.
  23. Δημόσια διοίκηση - δρομολόγηση συστήματος αμοιβής βάσει επιδόσεων.
  24. Έναρξη κατασκευαστικών εργασιών στον Ε-65.
  25. Μεταρρυθμιστικός νόμος για τον σιδηροδρομικού τομέα.
ΣΧΕΤΙΚΑ