fbpxΓεωργιάδης για αυξήσεις: Δεν υπάρχει λόγος πανικού | Economistas.gr
Skip to main content

Γεωργιάδης για αυξήσεις: Δεν υπάρχει λόγος πανικού

Γεωργιάδης για αυξήσεις: Δεν υπάρχει λόγος πανικού
SOOC/ Menelaos Myrillas

Δεν υπάρχει λόγος πανικού για τις αυξήσεις στην αγορά, υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του σήμερα, στο Κανάλι Ένα 90.4, σημειώνοντας πως η Ελλάδα έχει τον τρίτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη και ότι οι αυξήσεις στα σούπερ μάρκετ είναι πάρα πολύ μικρές έως και μηδενικές καθώς οι εταιρείες έχουν πάρει πάνω τους τις αυξήσεις. Επιπλέον η κίνηση τον Σεπτέμβριο και γενικά τους μήνες που άνοιξε φέτος το εμπόριο μετά την πανδημία, κινήθηκε σε εξαιρετικά ικανοποιητικά επίπεδα

Πιο συγκεκριμένα σε ερώτηση για τον παγκόσμιο πληθωριστικό κύκλο και πώς επηρεάζει την Ελλάδα ο υπουργός είπε: «Η παγκόσμια οικονομία έχει μπει αναμφίβολα σε έναν μεγάλο πληθωριστικό κύκλο. Αυτός ο πληθωριστικός κύκλος επηρεάζει και την Ελλάδα. Η μεγαλύτερη ένταση αυτού του πληθωριστικού κύκλου εντοπίζεται στην ενέργεια, για αυτό και στην ενέργεια έχει δοθεί το στοχευμένο πακέτο των 500 εκατομμυρίων, το οποίο προς το παρόν καλύπτει την επιβάρυνση στο μέσο νοικοκυριό που δικαιούται το επίδομα».

«Ως προς τις αυξήσεις, η Ελλάδα έχει τον τρίτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη. Είχαμε 2% πληθωρισμό τον Σεπτέμβριο όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης ήταν 3%. Η δε χώρα της Ευρώπης για την οποία συνεχώς επαίρεται η κυρία Αχτσιόγλου ότι πήρε πολύ έγκαιρα μέτρα, η Ισπανία, έχει 4%, δηλαδή το διπλάσιο από εμάς».

«Δεν υπάρχει λόγος πανικού. Οι αυξήσεις στα σούπερ μάρκετ είναι πάρα πολύ μικρές έως και μηδενικές καθώς οι εταιρείες έχουν πάρει πάνω τους τις αυξήσεις. Επιπλέον η κίνηση τον Σεπτέμβριο και γενικά τους μήνες που άνοιξε φέτος το εμπόριο μετά την πανδημία, κινήθηκε σε εξαιρετικά ικανοποιητικά επίπεδα. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Starlink, άλλη μια μεγάλη εταιρεία η οποία έρχεται στην Ελλάδα

Για την επένδυση της Pfizer στην Ελλάδα και την ανταπόκριση των Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε: «Τη στιγμή που άκουσα τους νέους στη Pfizer στη Θεσσαλονίκη να λένε ότι κατάφεραν να γυρίσουν στην Ελλάδα, να βρουν μια καλή δουλειά και να κάνουν αυτό που ονειρευόντουσαν πάντα αλλά από την Ελλάδα, αισθάνθηκα μεγάλη χαρά και περηφάνια. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε περίπου 75 νέοι και νέες, που έφυγαν την περίοδο της κρίσης από την Ελλάδα, επέστρεψαν από διάφορες χώρες της Ευρώπης, στη Θεσσαλονίκη, για να δουλέψουν στη Pfizer».

Ανέφερε ότι η συμφωνία με την Pfizer ήταν για 200 θέσεις εργασίας επισημαίνοντας πως «σήμερα έχουν ήδη ανακοινώσει 500 θέσεις εργασίας, έχουν προσλάβει τους πρώτους 400 και άλλοι 100 θα προσληφθούν μέχρι τα Χριστούγεννα». «Μας ανακοίνωσαν ότι τελικά οι θέσεις εργασίες θα ανέβουν στις 700. Άρα, έχουμε έναν πολύ σημαντικό αριθμό εργαζομένων» προσέθεσε.

«Αυτή είναι η Ελλάδα που θέλουμε. Η Ελλάδα της προόδου, της ανάπτυξης, της τεχνολογίας, της καινοτομίας, των μεγάλων άμεσων ξένων επενδύσεων. Αυτά είναι που θέλουμε να κάνουμε και νομίζω ότι έχουμε μπει πια σε έναν πολύ καλό δρόμο. Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. Οι μεγάλες εταιρείες έρχονται η μία μετά την άλλη. Έχουν έρθει η Amazon, η Microsoft, η Digital Realty, η Pfizer, η Cisco και πολλές άλλες. Δεν είναι μόνο μια περίπτωση πια, είναι πολλές οι περιπτώσεις. Σήμερα ξεκινάει επίσημα την έναρξη της λειτουργίας της αυτή η περίφημη εταιρεία του Έλον Μασκ, η "Starlink", με τις δορυφορικές συνδέσεις. Άλλη μια μεγάλη εταιρεία η οποία επί των ημερών μας έρχεται στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Στη συνέχεια, ο υπουργός αναφέρθηκε στις αλλαγές στην παγκόσμια αγορά εργασίας υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να προετοιμάζουμε το εργατικό μας δυναμικό για αυτές τις αλλαγές. «Η αγορά εργασίας στον κόσμο αλλάζει με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Το παράδειγμα που πρέπει να δώσουμε στα παιδιά μας είναι ότι πρέπει να κοπιάσουν, να βελτιώσουν τις ικανότητές τους, να καταλάβουν πώς λειτουργεί ο σύγχρονος κόσμος. Οι έννοιες του "reskilling" και του "upskilling" μπαίνουν για τα καλά στη ζωή μας. Παραδείγματος χάρη, στη Θεσσαλονίκη, η Cisco θα εκπαιδεύει τους εργαζόμενους ώστε να αποκτούν ψηφιακές δεξιότητες. Η συμφωνία μας με τη Microsoft προβλέπει να εκπαιδεύσει 100.000 εργαζόμενους για να αποκτήσουν και αυτοί ψηφιακές δεξιότητες. Πρέπει να προετοιμάζουμε το εργατικό μας δυναμικό για το νέο κόσμο που όχι γεννιέται, αλλά που έχει ήδη γεννηθεί».

Η Γ.Γ. Έρευνας και Καινοτομίας συνδέει ερευνητικά κέντρα και εταιρείες

Για τη σύνδεση της Ανώτατης Εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας ο υπουργός σημείωσε ότι η όσμωση επιστημονικής έρευνας και κατάρτισης με την αγορά είναι που θα φέρει την υγιή ανάπτυξη. «Στην Ελλάδα επικρατούσε για πάρα πολλά χρόνια μια μεγάλη ιδεοληψία στα ανώτατα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα. Ήθελαν να παράγουν γνώση, αλλά μόνο θεωρητική. Μακριά από την αγορά, καθόσον ο καπιταλισμός, το κέρδος και η αγορά εθεωρείτο περίπου μόλυνση για το πανεπιστήμιο. Ευτυχώς αυτές οι αριστερίστικες νοοτροπίες έχουν μείνει πια πίσω», είπε και προσέθεσε:

«Τα πανεπιστήμια πλέον αρχίζουν και συνδέονται με την αγορά εργασίας ολοένα και περισσότερο. Η μεταφορά της τότε Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Ανάπτυξης ήταν μια απόφαση του πρωθυπουργού για να δηλώσει ακριβώς αυτό το πράγμα. Τώρα έχει εξελιχθεί στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας και έχει πια συνδέσει τα ερευνητικά μας κέντρα με τις εταιρείες».

«Αυτό κάνουμε κάθε μέρα και αυτό έχουμε κάνει και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, διότι ασφαλώς οι εταιρείες πρέπει να είναι μέσα στα πανεπιστήμια και τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι μέσα στις εταιρείες. Η όσμωση επιστημονικής έρευνας και κατάρτισης με την αγορά είναι που θα φέρει την υγιή ανάπτυξη», σημείωσε.

Εμβολιασμός

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση έχει ευθύνη για το ποσοστό των ανεμβολίαστων ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: «Η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να πληροφορήσει τους ανθρώπους και να τους πείσει να εμβολιαστούν. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να υποχρεώσει τον κόσμο, ούτε να τον δέσει σε ένα κρεβάτι και να του κάνει το εμβόλιο. Εγώ δεν πιστεύω ούτε στο "κράτος μπαμπούλα", ούτε στο "κράτος σχολικών επιθεωρητών".

Η υποχρεωτικότητα δεν μπορεί να επεκταθεί εύκολα γιατί προσκρούει σε ζητήματα του Συντάγματος. Δεν είναι τόσο απλό. Υπάρχει ελεύθερη βούληση και υπάρχει και ατομική ευθύνη. Το καταλαβαίνω ότι κάποιοι άνθρωποι λένε ότι: "εγώ προτιμώ να πάρω το ρίσκο και να πεθάνω". Είναι πολύ λυπηρό που το κάνουν, κλαίω για τους ανθρώπους που πεθαίνουν, αλλά ποτέ δεν θα υπερασπιστώ ένα κράτος αυταρχικό».

Τέλος για τους ανεμβολίαστους σημείωσε: «Είναι πραγματικά φοβερό τόσοι άνθρωποι χάνουν την ζωή τους "τσάμπα". Τονίζω το "τσάμπα", γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν σωθεί. Και δεν έχουν σωθεί διότι πολύ απλά αποφάσισαν να πιστέψουν στις ανοησίες του διαδικτύου και τις ανοησίες της αντι-επιστημονικής προπαγάνδας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργιάδης: Αλυσίδα σούπερ μάρκετ προχώρησε σε αυξήσεις στο lockdown
Γεωργιάδης: Αλυσίδα σούπερ μάρκετ προχώρησε σε αυξήσεις στο lockdown
Tροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης που κατατέθηκε και ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή με στόχο να μπει τέλος στις ανατιμήσεις των σούπερ μάρκετ.
Γεωργιάδης: Αλυσίδα σούπερ μάρκετ προχώρησε σε αυξήσεις στο lockdown
Παροδικό το κύμα ανατιμήσεων, εκτιμά η κυβέρνηση -Τι μέτρα σχεδιάζει
Παροδικό το κύμα ανατιμήσεων, εκτιμά η κυβέρνηση -Τι μέτρα σχεδιάζει
H κυβέρνηση παρακολουθεί το φαινόμενο και παρέπεμψε σε ανακοινώσεις που θα γίνουν το Σάββατο στη ΔΕΘ, και ειδικότερα κάποια μέτρα για τις ευάλωτες ομάδες και σε ορισμένα πεδία.
Παροδικό το κύμα ανατιμήσεων, εκτιμά η κυβέρνηση -Τι μέτρα σχεδιάζει
Φάκελος «σουβλάκι»: Γιατί ανεβαίνει η τιμή του -Πού θα φτάσει
Φάκελος «σουβλάκι»: Γιατί ανεβαίνει η τιμή του -Πού θα φτάσει
«Παρατηρείται μια αύξηση της τάξεως του 20% σε βασικά προϊόντα. Από πλαστικά και χαρτικά, μέχρι τη μαναβική και τα κρέατα» δηλώνει ο πρόεδρος του σωματείου ψητοπωλών Ανδρέας Ανδριανάκης.
Φάκελος «σουβλάκι»: Γιατί ανεβαίνει η τιμή του -Πού θα φτάσει
Σήμερα τα μέτρα για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια
Σήμερα τα μέτρα για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια
Σε διπλασιασμό του κονδυλίου για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις, στα 300 εκατ. ευρώ και σε διεύρυνση των κριτηρίων για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης - που καλύπτει και τους καταναλωτές φυσικού αερίου με κόστος κοντά στα 200 εκατ. ευρώ προσανατολίζεται η κυβέρνηση προκειμένου να αντισταθμιστεί το επιπλέον κόστος που προκύπτει από τις συνεχιζόμενες ανατιμήσεις στην ενέργεια.
Σήμερα τα μέτρα για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια
 Γεωργιάδης για τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της ΕΕ: Το 2022 θα πάμε ακόμη καλύτερα
Γεωργιάδης για τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της ΕΕ: Το 2022 θα πάμε ακόμη καλύτερα
«Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας κέρδισε δυναμική το 2021, γεγονός που οφείλεται ιδίως στις επενδύσεις» σημειώνει σε δήλωσή του ο Άδωνις Γεωργιάδης μετά τη δημοσιοποίηση των φθινοπωρινών οικονομικών προβλέψεων 2021 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Γεωργιάδης για τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της ΕΕ: Το 2022 θα πάμε ακόμη καλύτερα