fbpxΣτα σκαριά νέα γερμανική ψηφιακή επένδυση στη Θεσσαλονίκη! | Economistas.gr
Skip to main content

Στα σκαριά νέα γερμανική ψηφιακή επένδυση στη Θεσσαλονίκη!

Στα σκαριά νέα γερμανική ψηφιακή επένδυση στη Θεσσαλονίκη!
Φωτογραφία: Shutterstock

Αν κάποιος υποστήριζε πριν από 2-3 χρόνια, ότι η Ελλάδα θα γινόταν πόλος έλξης για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας, το πιθανότερο είναι ότι θα αντιμετωπιζόταν ως τρελός.

Κι όμως. Νησιά μετατρέπονται σε «πράσινους» ηλεκτροκίνητους παραδείσους, πολυεθνικοί κολοσσοί της υψηλής τεχνολογίας στήνουν hubs και data centers, υπογράφονται διακρατικές συμφωνίες με φόντο την ψηφιακή μετάβαση της χώρας, ενώ η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται με βάση τις μετρήσεις της Eurostat στις χώρες με την μεγαλύτερη αύξηση των δαπανών για Έρευνα και Καινοτομία.

Κι επειδή, όπως λένε στην αγορά, το παν είναι να γίνει η αρχή, ο επενδυτικός πυρετός φαίνεται να ανεβαίνει όσο πιστοποιείται η επιστροφή στην κανονικότητα και αρχίζει η ροή των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ, το νέο Αναπτυξιακό νόμο.

Αυτήν τη φορά τα μαντάτα έρχονται από τη Γερμανία, καθώς η εταιρία MVI-Solve IT GmbH εκδήλωσε επενδυτικό ενδιαφέρον για δραστηριοποίηση στη Θεσσαλονίκη. H εν λόγω εταιρεία ανήκει στον όμιλο MVI Group και απευθύνεται πρωτίστως στην αυτοκινητοβιομηχανία, με καινοτόμες, ολοκληρωμένες λύσεις πληροφορικής στους τομείς της διασυνδεσιμότητας, ηλεκτροκίνησης, ψηφιοποίησης και ηλεκτρονικής ασφάλειας.

Σε τηλεδιάσκεψη που είχε ο CEO της εταιρίας, Christian Hirsch και το επιτελείο του, με το Γραφείο Οικονομικών κι Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Μόναχο, επεσήμαναν ότι η εταιρεία ασχολείται, κατά κύριο λόγο, με επεξεργασία λογισμικού για προγραμματισμό παραγωγής, έλεγχο και πιστοποίηση προτύπων τεστ οδήγησης, ανάλυση δεδομένων, ασφάλεια συστημάτων πληροφορικής, επιχειρησιακό σχεδιασμό και ταχεία ανάπτυξη πρωτοτύπων οχημάτων.

Ο εν λόγω όμιλος εταιρειών διαθέτει παρουσία σε 18 χώρες, απασχολεί 1.000 εργαζόμενους και έχει θυγατρικές σε Η.Π.Α., Σλοβακία και Πολωνία. Οι κυριότεροι πελάτες είναι οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες VW, AUDI, BMW, Porsche και Daimler.

Κατά την τηλεδιάσκεψη, ο κ. Hirsch επανέλαβε ότι η εταιρεία MVI-Solve IT GmbH προγραμματίζει την πρόσληψη, σε πρώτη φάση, με εξ΄ αποστάσεως εργασία (home office) 3-5 μηχανικών πληροφορικής από τη Θεσσαλονίκη και ακολούθως, σε δεύτερη φάση, την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας στον τομέα της πληροφορικής που προβλέπεται να απασχολήσει 50-100 μηχανικούς πληροφορικής.

Ο κ. Hirsch ενημέρωση, μάλιστα, ότι έχει προεπιλέξει, με τη βοήθεια των Ελλήνων συνεργατών του, περί τους 20 υποψήφιους μηχανικούς πληροφορικής, και ζήτησε τη συνδρομή του Γραφείου Ο.Ε.Υ. για την εξεύρεση εξειδικευμένου δικηγορικού γραφείου, το οποίο θα του υποδείξει την κατάλληλη σύμβαση εργασίας για τους υπό πρόσληψη, εξ αποστάσεως, νέους συνεργάτες του, καθώς και την προβλεπόμενη διαδικασία για την μεταγενέστερη ίδρυση θυγατρικής εταιρείας.

Το πλέον ενδιαφέρον είναι ότι η γερμανική εταιρία ζήτησε, επίσης, αναλυτικότερη ενημέρωση για τη διαδικασία υπαγωγής στον Αναπτυξιακό νόμο και ιδιαίτερα τα παρεχόμενα φορολογικά κίνητρα σε ανάλογες επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας. Όπως σημειώνει, στο ειδικό ενημερωτικό σημείωμα το Γραφείο Ο.Ε.Υ., το εν λόγω επενδυτικό σχέδιο, δεδομένων των αυξημένων αναγκών λογισμικού και υπηρεσιών πληροφορικής ευρύτερα ενόψει του μετασχηματισμού της αυτοκινητοβιομηχανίας και της στροφής στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων, παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον και μπορεί να συμβάλει στην εδραίωση της χώρας μας ως πόλο έλξης επενδύσεων στον τομέα της πληροφορικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η μάχη των επιτοκίων στην Ευρώπη και το ελληνικό ενδιαφέρον
Η μάχη των επιτοκίων στην Ευρώπη και το ελληνικό ενδιαφέρον
Μηδενική η απόδοση των καταθέσεων για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις- Θ’ ανάψει πράσινο φως η Γερμανία για δημοσιονομική χαλάρωση και αλλαγή πλεύσης από ΕΚΤ;
Η μάχη των επιτοκίων στην Ευρώπη και το ελληνικό ενδιαφέρον
«Φωνές» για την ευρωπαϊκή αντίδραση
«Φωνές» για την ευρωπαϊκή αντίδραση
Παραλληλισμοί με τις επιπτώσεις της ισπανικής γρίπης και την κρίση του 2009- Αιχμηρά σχόλια για αθέμιτες πρακτικές ενισχύσεων γερμανικών επιχειρήσεων.
«Φωνές» για την ευρωπαϊκή αντίδραση
Η Γερμανία κάνει… «νερά» για το Ταμείο Ανάκαμψης
Η Γερμανία κάνει… «νερά» για το Ταμείο Ανάκαμψης
«Ρουκέτα» από το Βερολίνο που ζητάει να γίνει ως το 2027 η εξόφληση των δανείων- Κόντρα της Κομισιόν με τους Βόρειους για τις μεταρρυθμίσεις- κλειδιά
Η Γερμανία κάνει… «νερά» για το Ταμείο Ανάκαμψης