Η Ιταλία Νο 1 εμπορικός εταίρος της Ελλάδας

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που επεξεργάστηκε το Γραφείο Οικονομικών κι Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη, η Ιταλία αποτελεί διαχρονικά μακράν τον πρώτο εξαγωγικό προορισμό της Ελλάδος, με αξία ελληνικών εξαγωγών προς Ιταλία το 2020 ύψους 3,3 δισ. ευρώ και την δεύτερη χώρα-προορισμό των ελληνικών εξαγωγών, τη Γερμανία με 2,4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία 8μήνου 2021, ο όγκος εμπορίου Γραφείο ΟΕΥ Πρεσβείας Ρώμης 45 ανήλθε σε 5,9 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 4,45% σε σχέση με το 2020, εξέλιξη που προδιαγράφει και αυξητική τροχιά και το 2021 σε ετήσια βάση.

Η “ανάγνωση” της αυξητικής πορείας αμφίπλευρα των εμπορικών ροών (+24.18% για τις ελληνικές και +21.48% για ιταλικές εξαγωγές) κατά την πενταετία 2015-2019 οδηγεί, μάλιστα, αβίαστα στην παραδοχή ότι υφίστανται ευρείες προοπτικές περαιτέρω μεγέθυνσης διμερούς εμπορίου, με ρεαλιστικό και εφικτό - στόχο την προσέγγιση σύντομα του στόχου των 10 δισ. Ευρώ!

Η Ιταλία δεν είναι, όμως, ο βασικός εμπορικός εταίρος της Ελλάδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας, κατά την πενταετία 2015-2019, καταγράφεται αυξημένο ιταλικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας. Το 2019 το συνολικό επενδεδυμένο κεφάλαιο ύψους 3.676 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση +40,87%, από το 2015 και 63,89% από το 2013!

Ιταλικές εταιρείες έχουν επενδύσει στην Ελλάδα σε πλείστους τομείς: τσιμεντοβιομηχανία (Italcimenti), χημική βιομηχανία (Kerakoll), χρώματα & υλικά βαφής (Milesi), υποδομές διαδικτύου και διαχείριση υποθαλλάσιου δικτύου μεταφοράς δεδομένων (Telecom Italia, μέσω της Sparkle Greece, πρώην MedNautilus που ανήκει στον όμιλο Sparkle της Telecom ITALIA/TIM), αεροδιαστημική (Sitael, Planetek), ναυτιλιακές υπηρεσίες/μεταφορές (όμιλος Grimaldi/Μινωικές Γραμμές ΑΕ), εκδόσεις (Mondatori, μέτοχος ομίλου «Αττικών Εκδόσεων», Enzo Terzi), υπηρεσίες ασφαλειών (Assicurazioni Generali), φυγοκεντρικά μηχανήματα παραγωγής ελαιολάδου (PIERALISI), τρόφιμα (Barilla SpA και Euricom SpA μονάδες παραγωγής ζυμαρικών), γαλακτοκομικά προϊόντα (Cooperlat SpA), οινοπνευματώδη (Campari SpA, που εξαγόρασε την εταιρεία Ούζο 12), ζαχαρώδη (Ferrero με γραφείο αντιπροσωπείας), υπηρεσίες εστίασης (Autogrill, εστιατόρια κατά μήκος εθνικών οδών), ένδυση/αξεσουάρ (Luxotica, Safilo, Diesel, Benetton, Prada, Armani, Calzedonia Holding SpA), τρόφιμα /διανομή (Granarolo 50,01% της Quality Brands International, μετονομάστηκε το 2018 σε Granarolo Hellas), δομικά υλικά (MAPEI), κ.ά.. Υποκαταστήματα στην Ελλάδα διατηρούν οι ιταλικές εταιρείες: Fiat, Piaggio, Alitalia, Pirelli, Italfarmaco,Chiesi, Menarini-Angellini.

Η Ιταλία αναγνωρίζεται κατ’ εξοχήν ως σημαντικός εταίρος της Ελλάδας ΚΑΙ στον τομέα της Ενέργειας, με συμμετοχή στην πλειονότητα των μειζόνων σχεδίων ενεργειακών υποδομών αμέσου ελληνικού ενδιαφέροντος (TAP, IGI Poseidon, EastMed).

Η επενδυτική παρουσία της Ιταλίας στην Ελλάδα ισχυροποιείται ιδιαίτερα από την γεωστρατηγική διάσταση στο πεδίο των ενεργειακών οδεύσεων προς την Ευρώπη, όπως ο αγωγός φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (TAP), που πρόσφατα ξεκίνησε την εμπορική λειτουργία του. Οι πρώτες ποσότητες αζερικού φυσικού αερίου έφθασαν μέσω του TAP σε Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία, για πρώτη φορά, την 31.12.2020. Τη μετοχική βάση του ΤΑΡ συνθέτουν οι BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%). Το συνολικό μήκος του αγωγού είναι 867 χιλ., από τα οποία 547 επί ελληνικού εδάφους, 211 χιλ. επί αλβανικού εδάφους, 104 χιλ. υποθαλάσσια, και 5 χιλ. επί ιταλικού εδάφους.

Παράλληλα, καταγράφεται η κοινή συμμετοχή μας στο EastMed Gas Forum, καθώς και η εν εξελίξει διαδικασία της ωρίμανσης του ενεργειακού στρατηγικού εγχειρήματος μέσω του αγωγού East Med. Μέσω της κατασκευής του διασυνδετήριου αγωγού Eastern Mediterranean Pipeline (EastMed) επιδιώκεται η απευθείας μεταφορά φυσικού αερίου από την Αν. Μεσόγειο (κοιτάσματα της λεκάνης της Λεβαντίνης) στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Φυσικού Αερίου μέσω Ελλάδας. Ο EastMed έχει ενταχθεί στον Κατάλογο των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest- PCI) της ΕΕ.

Σημειωτέον ότι υφίσταται συνεργασία των δύο χωρών με τη μορφή κοινοπραξίας ΔΕΠΑ (25%) και Edison (25%) στην υλοποίηση του διασυνδετηρίου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδος-Βουλγαρίας (IGB). Το υπόλοιπο 50% ανήκει στη βουλγαρική Bulgarian Energy Holding. Το έργο έχει χαρακτηρισθεί ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI).

Η ιταλική Terna SpA, διαχειριστής μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσης στην Ευρώπη, έχει εκφράσει κατά το παρελθόν ενδιαφέρον για ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας). Η συμμετοχή της TERNA μαζί με τους αντίστοιχους φορείς Ελλάδος (ΑΔΜΗΕ), Βουλγαρίας (ESO-EAD) και Ρουμανίας (Transelectrica) στο Southeast Electricity Network Coordination Center (SELeNe CC), με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που εγκαινιάστηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου 2021, αναδεικνύει έτι περαιτέρω το βάθος της ενεργειακής συνδεσιμότητας στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης καθώς η διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα διανοίγει νέες προοπτικές ανάπτυξης.

ΣΧΕΤΙΚΑ