fbpxΣτις 20 Νοεμβρίου «κληρώνει» για τις συντάξεις | Economistas.gr Skip to main content

Στις 20 Νοεμβρίου «κληρώνει» για τις συντάξεις

Στις 20 Νοεμβρίου «κληρώνει» για τις συντάξεις

Το EuroWorking Group δεν θα μπορέσει να τοποθετηθεί επί του προσχεδίου του ελληνικού προϋπολογισμού, περιλαμβανομένης της κατάργησης της μείωσης των συντάξεων, πριν από την επίσημη γνωμάτευση της Κομισιόν, η οποία δεν αναμένεται πριν από τα μέσα Νοεμβρίου, όπως δήλωσε πηγή του Συμβουλίου.

Η αρμόδια ομάδα εργασίας που αποτελείται από εκπροσώπους υπουργείων Οικονομικών, δεν συζήτησε το προσχέδιο, ούτε και έχει σχηματίσει εικόνα για το τι μπορεί ή τι δεν μπορεί να γίνει σε σχέση με τα ελληνικά αιτήματα - καθώς εκτός από τις συντάξεις η κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει στο προσχέδιο και μια σειρά άλλων παρεμβάσεων.

Οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών, αναμένουν κατά συνέπεια τις σχετικές συζητήσεις των στελεχών της Κομισιόν και του ESM που μεταβαίνουν στην Αθήνα για να διεξάγουν τις τεχνοκρατικές συζητήσεις.

Από τις συζητήσεις αυτές, όπως αναφέρει σήμερα το Real.gr, θα προκύψει μια και μόνη έκθεση, η οποία αναμένεται στις 20 Νοεμβρίου και θα αποτελεί ταυτόχρονα έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας και γνωμάτευση επί του ελληνικού προϋπολογισμού στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού οικονομικού εξαμήνου. Η έκθεση αυτή θα συζητηθεί στο επόμενο EWG αυτό δηλαδή που θα προετοιμάσει το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, όπως ακριβώς είχε προβλέψει κοινοτικός αξιωματούχος πριν από ένα μήνα.

Η Ελλάδα είναι μια “κανονική χώρα” και υπό την έννοια αυτή «υπάγεται στην τακτική διαδικασία ελέγχου των προσχεδίων των προϋπολογισμών, όπως και όλα τα Κράτη Μέλη», δηλώνει πηγή της Κομισιόν, παραπέμποντας στην πάγια γραμμή του Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί για τον τρόπο με τον οποίον ελέγχεται η συμμόρφωση της χώρας με τα συμφωνηθέντα.

Αυτό σημαίνει σύμφωνα με την ίδια πηγή πως η ευρωζώνη δεν συζητά για την Ελλάδα σε καθεστώς «προτεραιότητας» ούτε σε συνθήκες κρίσης, όπως συνέβαινε μέχρι πριν από το καλοκαίρι. Αντιθέτως οι «διπλωματικές προσπάθειες» στρέφονται προς την Ιταλία, για τον προϋπολογισμό της οποία η Κομισιόν έχει ήδη μια εικόνα και την έχει καλέσει σε έκτακτες συζητήσεις 15 ημερών μέχρι να εκδώσει την αντίστοιχη γνωμάτευση. Η Κομισιόν έχει αναπέμψει τον Ιταλικό προϋπολογισμό, όχι όμως και τον ελληνικό.

Επί της ουσίας, η Κομισιόν έχοντας στα χέρια της τα τελικά στοιχεία για το 2017 και αρκετά από τα στοιχεία του 2018, μπορεί να κάνει μια στο μέτρο του δυνατού ασφαλή εκτίμηση για το που θα κινηθεί το 2019. Προς το παρόν η εκτίμηση αυτή παραμένει ότι «χωρίς αλλαγή πολιτικής», ο στόχος του 3,5% είναι επιτεύξιμος με ένα μικρό περιθώριο. Το μικρό περιθώριο προφανώς δεν επιτρέπει παροχολογία, όμως, δεν απαιτεί και την ενεργοποίηση του όρου της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς στους παλιούς συνταξιούχους.

Την Τρίτη ο Κλάους Ρέγκλιγκ έκανε λόγο για υπέρβαση που δεν δικαιολογεί “αυτομάτως” την απαλοιφή του μέτρου των μειώσεων, παραπέμποντας στις σχετικές συζητήσεις. Οι συζητήσεις αυτές μόλις ξεκινάνε στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Real.gr, οι θεσμοί δεν έχουν καταπιαστεί με το 2020 και το 2021 ή το 2022, και το ενδεχόμενο να μην επιτευχθούν οι στόχοι εκεί. Εξάλλου για το 2020, το μέτρο - μαξιλάρι, ήταν έτσι κι αλλιώς η μείωση του αφορολόγητου (με απόδοση 1% του ΑΕΠ).

Σχολιάζοντας τέλος φήμες για πιθανά αιτήματα ενεργοποίησης του κόφτη, ή επαναφοράς μειώσεων στις συντάξεις αν χαθούν οι στόχοι επόμενων ετών, οι πηγές, επέμειναν ότι «δεν υπάρχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις» και δηλώνουν ότι «η όποια κυβέρνηση μπορεί να κάνει κάτι άλλο για να πιάσει τους στόχους», παραπέμποντας στη δήλωση Σεντένο: «οι στόχοι είναι φιξ, τα μέτρα τα συζητάμε». Συνεπώς δεν υφίσταται συγκεκριμένο αίτημα από πλευράς Βρυξελλών ή Λουξεμβούργου για εμμονή στο μέτρο των συντάξεων.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ούτε η Γερμανία, ούτε κάποιο άλλο Κράτος Μέλος έχει εισφέρει ξεχωριστή άποψη για αυτό ή για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα που άπτεται του ελληνικού προϋπολογισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρέγκλινγκ: «Το βλέπουμε» για περικοπή συντάξεων
Ρέγκλινγκ: «Το βλέπουμε» για περικοπή συντάξεων
Στο μέτρο της περικοπής των συντάξεων και τις επιπτώσεις των ιταλικών ομολόγων στην ελληνική οικονομία αναφέρθηκε ο επικεφαλής του ESM.
Ρέγκλινγκ: «Το βλέπουμε» για περικοπή συντάξεων
Τσακαλώτος: Η μη μείωση των συντάξεων δεν είναι ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων
Τσακαλώτος: Η μη μείωση των συντάξεων δεν είναι ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων
Η μη εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις δεν αποτελεί ανάκληση των μεταρρυθμίσεων, υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Τσακαλώτος: Η μη μείωση των συντάξεων δεν είναι ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων
Καμπανάκι από τον ΟΟΣΑ για τις συντάξεις - Κίνδυνος για την Ελλάδα
Καμπανάκι από τον ΟΟΣΑ για τις συντάξεις - Κίνδυνος για την Ελλάδα
Τα συνταξιοδοτικά συστήματα στις ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να μεταρρυθμισθούν μπροστά στην επιταχυνόμενη γήρανση του πληθυσμού και τον πολλαπλασιασμό των άτυπων θέσεων εργασίας.
Καμπανάκι από τον ΟΟΣΑ για τις συντάξεις - Κίνδυνος για την Ελλάδα