fbpxΛιανεμπόριο: Tο στοίχημα των χειμερινών εκπτώσεων | Economistas.gr
Skip to main content

Λιανεμπόριο: Tο στοίχημα των χειμερινών εκπτώσεων

Λιανεμπόριο: Tο στοίχημα των χειμερινών εκπτώσεων
Αγοραστική κίνηση στο κέντρο της Αθήνας/ Φωτογραφία Eurokinissi

«Μετά την ψυχρολουσία της χριστουγεννιάτικης αγοράς, δεν έχουμε περιθώρια για άλλες απώλειες», λένε άνθρωποι του λιανεμπορίου, εναποθέτοντας τις ελπίδες τους για… γέμισμα των ταμείων τους, στις χειμερινές εκπτώσεις που κάνουν σήμερα πρεμιέρα.

Από τις προεκπτώσεις- προσφορές των προηγούμενων ημερών έχει γίνει σαφές ότι οι έμποροι θα προσπαθήσουν να δελεάσουν ακόμα και τους αναποφάσιστους, με «κούρεμα» 50% ή και παραπάνω, κυρίως σε είδη ένδυσης- υπόδησης, πολλά εκ των οποίων κινδυνεύουν να μείνουν αδιάθετα, καθώς βρίσκονται «στοκαρισμένα» από την περσινή χειμερινή περίοδο της καραντίνας.

«Ο πήχης τίθεται εκ των πραγμάτων ψηλά, όχι γιατί είμαστε υπεραισιόδοξοι, αλλά γιατί είναι όρος επιβίωσης για πολλούς από εμάς», λένε άνθρωποι της αγοράς. Ποιο είναι το ζητούμενο; Ο στόχος; Το στοίχημα; Ως τις 28 Φεβρουαρίου, που πέφτει η αυλαία των εκπτώσεων, να έχουν μπει στα ταμεία των καταστημάτων περίπου όσα έμπαιναν προ πανδημίας, δηλαδή γύρω στα 5,5 δις ευρώ.

Αναμφίβολα, τα μηνύματα που έρχονται από τον ιατρικό κόσμο, ότι μετά τις επόμενες δύο εβδομάδες η «Ο» θα αρχίσει να φθίνει, είναι ευπρόσδεκτα. Άπαντες γνωρίζουν, όμως, ότι αυτές οι δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες, καθώς ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων δεν αποτρέπει απλώς τους καταναλωτές από το να συνωστίζονται στα μέσα μεταφοράς για να πάνε για ψώνια, αλλά απειλεί και την εύρυθμη λειτουργία των ίδιων των καταστημάτων. Ήδη η ΕΣΕΕ έχει ζητήσει την πρόβλεψη ανάλογης ειδικής αποζημίωσης για τους αυταπασχολούμενους, που θα υποχρεωθούν να αναστείλουν προσωρινά τη λειτουργία της επιχείρησης τους λόγω ασθένειας, ενώ ακόμα και η σύντομη 5νθήμερη καραντίνα για τους εργαζόμενους που θα νοσήσουν, είναι προφανές ότι θα προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία των πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Το οικονομικό επιτελείο, ανάλογα με την πορεία των υγειονομικών δεικτών τις επόμενες ημέρες, θα αποφασίσει για τη διεύρυνση του κύκλου δραστηριοτήτων, που θα στηριχθούν είτε με κονδύλια του Προϋπολογισμού είτε με κοινοτικούς πόρους, ενώ ήδη ανακοινώθηκε η ειδική επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος- φυσικού αερίου, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Ο εμπορικός κόσμος είναι, άλλωστε, σε ανοικτή επικοινωνία εδώ και καιρό με το υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να εξασφαλιστούν κεφάλαια κίνησης, μέσω προγράμματος ανάλογου με αυτά που κάλυψαν την εστίαση και τον τουρισμό. Στόχος είναι να ενισχυθούν ένδυση, υπόδηση και εποχικά είδη, με κονδύλια 200 εκατ. Ευρώ, ωστόσο με δεδομένο ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ, η πιθανότητα να εκκινήσει άμεσα- ακόμα κι αν εγκριθεί από τις Βρυξέλλες- είναι περιορισμένη.

eu_gva_2020.jpg

Εν τω μεταξύ, μια ακόμα έρευνα από τη Eurostat ανέδειξε το μέγεθος των απωλειών που υπέστη το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, το 2020 με τις δύο «σκληρές» καραντίνες σε όλη την Ευρώπη. Επί της ουσίας χάθηκαν 1,4 ποσοστιαίες μονάδες σε όρους Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας, την ώρα που η Δημόσια Διοίκηση, η Άμυνα, η Υγεία, η Παιδεία και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες έπαιρναν το πάνω χέρι, έχοντας το 19,8% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το λιανεμπόριο στην κόψη του ξυραφιού
Το λιανεμπόριο στην κόψη του ξυραφιού
Οι εμπορικοί σύλλογοι θεωρούν μονόδρομο το «κούρεμα» οφειλών- Κρατικές εγγυήσεις στις επιταγές για να μην «πνιγούν» οι προμηθευτές.
Το λιανεμπόριο στην κόψη του ξυραφιού
Σε μέγγενη το λιανικό εμπόριο
Σε μέγγενη το λιανικό εμπόριο
Θετικός ο Δεκέμβριος στην Ευρωζώνη την ώρα που στην Ελλάδα παρατεινόταν το lockdown- «Παράθυρα» για ελαστικούς όρους στο πλαίσιο επιδότησης ζημιογόνων επιχειρήσεων.
Σε μέγγενη το λιανικό εμπόριο
Σήμα κινδύνου από το λιανεμπόριο
Σήμα κινδύνου από το λιανεμπόριο
Απώλειες 800 εκ ευρώ από το χριστουγεννιάτικο τζίρο. Κρίσιμες οι επόμενες δύο εβδομάδες.
Σήμα κινδύνου από το λιανεμπόριο