Παζάρια για το Σύμφωνο Σταθερότητας στη σκιά της «Ο»

Φωτογραφία: Shutterstock

«Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα», λένε μεταξύ σοβαρού κι αστείου στο υπουργείο Οικονομικών λίγο πριν από το Eurogroup της Δευτέρας, το οποίο δεν είναι μόνο το πρώτο Συμβούλιο της χρονιάς και το πρώτο της γαλλικής προεδρίας, αλλά πιθανότατα και το πρώτο όπου οι «σκληροί» του Βορρά θα ανοίξουν τα χαρτιά τους ή έστω θα φανερώσουν τις προθέσεις τους για τη μεγάλη μάχη του Συμφώνου Σταθερότητας.

«Θα δούμε πώς θα πάει» ανέφερε εμφανώς συγκρατημένη αρμόδια πηγή στο economistas, καθώς στην ούτως ή άλλως δύσκολη εξίσωση της αναθεώρησης/ επικαιροποίησης των δημοσιονομικών κανόνων, προστέθηκαν δύο αστάθμητες παράμετροι: 1) οι αιφνίδιες και βίαιες αναταράξεις που προκάλεσε η επέλαση της «Ο» 2) η πρωτοφανής ενεργειακή κρίση. Κοινή συνισταμένη των δύο αυτών παραμέτρων είναι οι επιπτώσεις σε κλάδους, που δεν είχαν προλάβει να σταθούν στα πόδια τους, μετά τα πρώτα κύματα της πανδημίας και μάλιστα σε μια περίοδο όπου τα περισσότερα μέτρα στήριξης σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, είχαν ξεκινήσει να εκπνέουν.

Αυτές ακριβώς οι επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και οι προκλήσεις στη μετά Covid εποχή, συμπεριλαμβάνονται στην ατζέντα του Eurogroup, όπου υποτίθεται πως θα συζητηθούν ακόμα, η οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρωζώνη, καθώς και η οικονομική προσαρμογή και οι αντοχές της Ευρωζώνης σε σχέση με τους διεθνείς εταίρους και ανταγωνιστές. Η ατζέντα είναι εμφανώς γενικόλογη κι αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να συζητηθούν τα πάντα ή τίποτα, καθώς το πολιτικό σκηνικό στην Ευρώπη παραμένει ρευστό.

Δεν θα ήταν υπερβολή αν υποστήριζε κανείς ότι η γαλλική προεδρία είναι «ξεδοντιασμένη» καθώς ως τον Απρίλιο που στήνονται κάλπες στη Γαλλία, η παρεμβατικότητα του Ελιζέ είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένη. Από την άλλη, η νέα γερμανική κυβέρνηση αλλά και ο ολλανδικός συνασπισμός που ορκίζεται τη Δευτέρα, δεν είναι βέβαιο ότι επιθυμούν ή είναι έτοιμοι να φανερώσουν τις προθέσεις τους για τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν στη μάχη του Συμφώνου Σταθερότητας. «Είναι ακόμα πολύ νωρίς» εκτιμά κοινοτική πηγή, ωστόσο στην Αθήνα είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν τίποτα στην τύχη, γνωρίζοντας πως η μάχη της Ελλάδας δεν θα δοθεί μόνο στο μέτωπο των κοινών ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων.

Στο οικονομικό επιτελείο κρατάνε τις κεραίες τους τεντωμένες, έτσι ώστε να καταγράψουν όλα τα μηνύματα που θα εκπέμψουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, είτε στο Eurogroup είτε στους διαδρόμους των Βρυξελλών, αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα εξόδου της Ελλάδας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας. Διακαής πόθος του υπουργείου Οικονομικών είναι να έχει κλείσει αυτή η εκκρεμότητα ως το καλοκαίρι, αν και η εμπειρία των προηγούμενων ετών δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν την εποπτεία ως μοχλό πίεσης σε άλλα μέτωπα, όπως τώρα αυτό της αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας.

Επιπλέον, στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν ότι παρά την ειδική μεταχείριση από την ΕΚΤ, από το Μάρτιο και μετά που εκπνέει το έκτακτο QE, η Ελλάδα θα βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αγορών κάθε φορά που θα εκδίδει χρέος. Αν και το επενδυτικό ενδιαφέρον για τους ελληνικούς τίτλους είναι αυξανόμενο, αν και τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα λειτουργούν ως «ασπίδα» σε κερδοσκοπικά παιχνίδια, αν και το προφίλ του ελληνικού Χρέους είναι πολύ καλύτερο από του υπόλοιπου Νότου, το υπουργείο Οικονομικών δεν θέλει να αφήσει τίποτα στην τύχη.

«Προτεραιότητα φέτος θα είναι η δημοσιονομική σταθερότητα» τονίζει η ίδια πηγή, σε μια συγκυρία όπου έχει φουντώσει η σεναριολογία για νέα μέτρα στήριξης λόγω της «Ο». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι όποιες παρεμβάσεις θα είναι απολύτως στοχευμένες, σε συγκεκριμένους Κωδικούς Δραστηριοτήτων, που θα πληγούν λόγω της παράτασης των περιοριστικών μέτρων ως το τέλος του Ιανουαρίου. Κάθε σενάριο περί αναστολών φόρων ή επαναφοράς μέτρων όπως το «κούρεμα» ενοικίων, απλώς διαγράφεται, καθώς πεποίθηση είναι ότι από τον επόμενο κιόλας μήνα η οικονομία θα επιστρέψει σε έντονη δραστηριότητα, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε στις αρχές Νοεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ