«Ευρωμαϊμούδες» αξίας άνω των 18 εκατ. ευρώ στην «τσιμπίδα»

Χαρτονομίσματα του Ευρώ/ Φωτογραφία shutterstock

Η θετική ανάγνωση είναι ότι στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς εντοπίστηκαν και αποσύρθηκαν τα λιγότερα πλαστά χαρτονομίσματα ευρώ από καταβολής του κοινού νομίσματος. Από την άλλη, όμως, δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς ότι χαρτονομίσματα αξίας άνω των 18 εκατομμυρίων ευρώ άλλαξαν χέρια πριν εντοπιστούν, χωρίς να γνωρίζει κανείς πόσα άλλα έχουν παραχαραχθεί με αρτιότερες μεθόδους και περνούν κάτω από τα ραντάρ.

Σύμφωνα με τον απολογισμό της ΕΚΤ, το 2021 αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία περίπου 347.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ, δηλαδή σημειώθηκε μείωση κατά 24,6% συγκριτικά με το 2020. Τα τραπεζογραμμάτια των 20 και των 50 ευρώ εξακολούθησαν να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης, καθώς οι δύο αυτές ονομαστικές αξίες αντιστοιχούσαν μαζί στα δύο τρίτα περίπου του συνόλου των πλαστών τραπεζογραμματίων. Το 95,4% των πλαστών τραπεζογραμματίων εντοπίστηκε σε χώρες της ζώνης του ευρώ, ενώ το 4,2% εντοπίστηκε σε κράτη μέλη της ΕΕ εκτός ζώνης ευρώ και το 0,4% σε άλλα μέρη του κόσμου.

Κάνοντας τις αναγωγές ανά αξία πλαστών χαρτονομισμάτων, διαπιστώνει κανείς ότι οι πλαστογράφοι «σημάδεψαν» τις συναλλαγές της καθημερινότητας, δηλαδή εκεί που πλέον σπάνια χρησιμοποιούνται οι συσκευές εντοπισμού των πλαστών χαρτονομισμάτων.

Ειδικότερα κυκλοφόρησαν:

  • 5ευρα συνολικής αξίας 41.640 ευρώ
  • 10ευρα συνολικής αξίας 544.790 ευρώ
  • 20ευρα συνολικής αξίας 2.227.740 ευρώ
  • 50ευρα συνολικής αξίας 5.864.300 ευρώ
  • 100ευρα συνολικής αξίας 3.996.500 ευρώ
  • 200ευρα συνολικής αξίας 3.817.000 ευρώ
  • 500ευρα συνολικής αξίας 1.735.000 ευρώ

«Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τα πλαστά τραπεζογραμμάτια, ωστόσο θα πρέπει να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση», είναι το… καμπανάκι που κρούει η ΕΚΤ σημειώνοντας, πάντως, ότι η πιθανότητα να λάβει κάποιος πλαστό τραπεζογραμμάτιο είναι πολύ μικρή, καθώς ο αριθμός τους παραμένει πολύ χαμηλός σε σχέση με τον αριθμό των γνήσιων τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία. Προϊόντα αναπαραγωγής χαμηλής ποιότητας αποσύρονται συνεχώς από την κυκλοφορία κι αυτά εντοπίζονται εύκολα καθώς δεν διαθέτουν χαρακτηριστικά ασφαλείας ή οι απομιμήσεις τους είναι πολύ κακής ποιότητας.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα για τις συνήθειες των καταναλωτών σε ό,τι αφορά τις πληρωμές στη ζώνη του ευρώ (SPACE), τα μετρητά εξακολούθησαν να αποτελούν το δημοφιλέστερο μέσο διενέργειας πληρωμών λιανικής με φυσική παρουσία το 2019. Παρά την αύξηση των πληρωμών χωρίς τη χρήση μετρητών στη διάρκεια της πανδημίας, η ζήτηση μετρητών αυξήθηκε λόγω του καίριου ρόλου τους ως μέσου αποθήκευσης αξίας. Στο πλαίσιο της στρατηγικής του για τα μετρητά έως το 2030, το Ευρωσύστημα λαμβάνει, μάλιστα, συγκεκριμένα μέτρα για να διασφαλίσει ότι τα μετρητά θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμα και αποδεκτά ως μέσο πληρωμής και στο μέλλον – ακόμη και έπειτα από πιθανή εισαγωγή ψηφιακού ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ