Πάει για θετική έκπληξη και το 2022 η οικονομία

Η Βουλή των Ελλήνων/ Φωτογραφία Eurokinissi

Με ρυθμό… πολυβόλου δημοσιοποιούνται εκθέσεις, μελέτες κι αναλύσεις, που βάζουν τον πήχη του περσινού ΑΕΠ ακόμα και πάνω από το 9%, με το υπουργείο Οικονομικών να κρατά, μεν, χαμηλά τους τόνους, αλλά από την άλλη χωρίς να μπορεί να αγνοήσει τα στοιχεία που έρχονται απ’ όλα τα πεδία της οικονομικής δραστηριότητας.

Παρά το «μούδιασμα» που προκάλεσαν στην αγορά οι περιορισμοί λόγω της «Ο», παρά το «φρενάρισμα» του τζίρου το Δεκέμβριο, παρά τη διστακτικότητα που προκαλούν οι ανατιμήσεις σε ένα ευρύ πεδίο αγαθών και υπηρεσιών, οι πρόδρομοι δείκτες καθώς και οι δείκτες οικονομικού κλίματος, «φωτογραφίζουν» ρυθμούς ανάπτυξης τουλάχιστον 5,5% για το 2022, δηλαδή 1 μονάδα πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις!

«Αν και το ΑΕΠ αποδειχθεί καλύτερο από αυτό που υπολογίζαμε, τότε θα έχουμε δύο «εργαλεία» για την επίτευξη των φετινών δημοσιονομικών στόχων», σημειώνει η ίδια πηγή, με φόντο τα επικαιροποιημένα στοιχεία του Προϋπολογισμού για το Δεκέμβριο, τα οποία αποκάλυψαν «φλέβα» φορολογικών εσόδων 600 εκατ. Ευρώ, που είχαν περάσει κάτω από το ραντάρ των αρμόδιων υπηρεσιών. Κι αν η… διευκόλυνση, ως προς την επίτευξη πρωτογενούς ελλείμματος 1,4% είναι προφανής, αυτό που φέρνει περισσότερα χαμόγελα αισιοδοξίας στο οικονομικό επιτελείο είναι ότι οι υπεραποδόσεις των φορολογικών εσόδων δεν είναι συγκυριακού χαρακτήρα, αλλά «πατάνε» πάνω στις καλλίτερες επιδόσεις της οικονομίας, που δίνουν και μεγαλύτερο «αέρα» στη φετινή χρονιά.

Τα πρώτα στοιχεία από την Ευρωζώνη φέρνουν ευφορία και στην Αθήνα, καθώς αποτυπώνουν τις αντοχές των οικονομιών απέναντι στην επέλαση της «Ο» και διαψεύδουν τις Κασσάνδρες που «έβλεπαν» εσωστρέφεια και ματαίωση της ανάκαμψης στην Ευρώπη.

Αν και η αντίδραση της Γηραιάς Ηπείρου είναι σαφώς βραδύτερη και ηπιότερη από την αντίστοιχη των ΗΠΑ, που δείχνουν να ξεπέρασαν πιο γρήγορα το σοκ της πανδημίας και πλέον ετοιμάζονται για μέτρα απέναντι στην υπερθέρμανση της οικονομίας και τον πληθωρισμό, τα στοιχεία της Eurostat μαρτυρούν δυναμική ανάκαμψης. Έτσι, κατά μέσο όρο η Ευρωζώνη «έτρεξε» με ρυθμούς 4,6% σε ετήσια βάση, με την Ισπανία, την Ιταλία, την Αυστρία, την Πορτογαλία να δίνουν τον τόνο, χωρίς να είναι ακόμα διαθέσιμα τα στοιχεία από τις υπόλοιπες χώρες, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης.

ΣΧΕΤΙΚΑ