Το Bitcoin γίνεται όλο και πιο ρυπογόνο για το περιβάλλον

NEWSROOM
Bitcoin
Bitcoin

Το Bitcoin εξελίσσεται σε ένα χάος που προκαλεί ρύπανση στο περιβάλλον. Παρά τις προσπάθειες να γίνει η ενεργοβόρα διαδικασία εξόρυξης πιο φιλική προς το περιβάλλον, έχει αυξηθεί σημαντικά η εξάρτησή του από τα ορυκτά καύσιμα κατά το τελευταίο έτος.

Η απαγόρευση εξόρυξης κρυπτονομισμάτων από την Κίνα την άνοιξη του 2021 επιδείνωσε σημαντικά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του Bitcoin, σύμφωνα με μια νέα έρευνα για την εξόρυξη που δημοσιεύθηκε στο Joule. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εξορύκτες του Bitcoin αξιοποιούσαν σημαντική ποσότητα κινεζικής υδροηλεκτρικής ενέργειας, η οποία ξαφνικά εξατμίστηκε όταν η Κίνα κατέστησε παράνομη την εξόρυξη, δήλωσε ο Alex de Vries, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και ερευνητής στη Σχολή Επιχειρήσεων και Οικονομικών στο Vrije Universiteit Amsterdam.

Έτσι οι εξορυκτές πήγαν τις επιχειρήσεις τους αλλού, συμπεριλαμβανομένων χωρών που χρησιμοποιούν σημαντικά πιο βρώμικη ενέργεια από την Κίνα. Οι πηγές ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτούν το δίκτυο Bitcoin ήταν μόλις 25,1% ανανεώσιμες τον Αύγουστο του 2021, σχεδόν 17 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερες από τον μέσο όρο του 2020.

Η εξόρυξη Bitcoin κάθε χρόνο παράγει τόση ρύπανση όση δημιούργησε η Ελλάδα το 2019 σύμφωνα με τη μελέτη. Μια και μόνο συναλλαγή Bitcoin έχει ως αποτέλεσμα το ίδιο αποτύπωμα άνθρακα με έναν ταξιδιώτη που πετάει από τη Νέα Υόρκη στο Άμστερνταμ.

«Αφού η Κίνα απαγόρευσε την εξόρυξη Bitcoin, όλοι περίμεναν να γίνει πιο πράσινο, αλλά βλέπουμε να συμβαίνει το αντίθετο», δήλωσε ο de Vries. «Μεγάλο μέρος της υδροηλεκτρικής ενέργειας που έπαιρναν προηγουμένως αυτοί οι miners στην Κίνα έχει πλέον αντικατασταθεί με φυσικό αέριο στις ΗΠΑ».

Σε πρώτο πλάνο οι ΗΠΑ

Η εξόρυξη Bitcoin εξακολουθεί να ανθεί στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τη μελέτη πολλά από τα αμερικανικά ορυχεία Bitcoin τροφοδοτούνται από φυσικό αέριο και άνθρακα. Το Κεντάκι προσφέρει τώρα επιδοτήσεις στους miners κρυπτογράφησης, επιδιώκοντας να προσελκύσει επιχειρήσεις για τη βιομηχανία άνθρακα της πολιτείας.

Το Καζακστάν έχει επίσης γίνει προορισμός για τους Miners του Bitcoin. Σύμφωνα με την μελέτη, το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας εξαρτάται από τον σκληρό άνθρακα, ο οποίος είναι ακόμη πιο ρυπογόνος από τον άνθρακα που χρησιμοποιείται στην Κίνα.

Η υδροηλεκτρική ενέργεια πίσω από τα ορυχεία Bitcoin της Κίνας συχνά προβαλλόταν από τους υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων για να αντικρούσουν τις επικρίσεις σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της τεχνολογίας.

Τον Μάιο η Coinbase, ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπονομισμάτων στον κόσμο, δημοσίευσε έναν «έλεγχο γεγονότων» που αναφερόταν στα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της Κίνας προσπαθώντας να υπονομεύσει το επιχείρημα ότι το Bitcoin συνέβαλε στην κλιματική αλλαγή.

Η Coinbase δεν απάντησε σε ερώτηση του CNN αν ισχυρίστηκε τα παραπάνω υπό το πρίσμα της καταστολής των κυρπονομισμάτων από την Κίνα, αλλά ανέφερε σε δήλωσή της ότι πιστεύει πως «ο κλάδος καινοτομεί με ενθαρρυντικό ρυθμό για την επίλυση αυτών των προκλήσεων. Η αλλαγή υπό της καθοδήγηση της κοινότητας είναι δυνατή και η κρυπτογράφηση μπορεί να αποτελέσει μέρος της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής, αν ενωθούμε για να λύσουμε αυτές τις προκλήσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ