fbpxΣτο στόχαστρο η Golden Visa | Economistas.gr
Skip to main content

Στο στόχαστρο η Golden Visa

Στο στόχαστρο η Golden Visa
Shutterstock

Τα «χρυσά διαβατήρια», δηλαδή επί της ουσίας η πώληση ιθαγένειας με ειδικά προγράμματα που εφαρμόζουν Κύπρος, Μάλτα, Βουλγαρία, έχουν μπει εδώ και καιρό στο «μάτι» των Βρυξελλών. Το πλέγμα των οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία και η ανησυχία ότι οι ολιγάρχες θα προσπαθήσουν να βρουν «τρύπες» για να φυγαδεύσουν ή να «ξεπλύνουν» το χρήμα τους, βάζει, όμως, στο στόχαστρο και τα προγράμματα «Golden Visa», όπως αυτό που έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία.

Μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπό τη βαριά σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, το Κοινοβούλιο αν και αναγνώρισε ότι οι «χρυσές βίζες» λειτουργούν με ασφαλιστικές δικλείδες, ζητά μεταξύ άλλων:

  • να υποβάλλονται οι αιτούντες σε αυστηρούς ελέγχους ιστορικού (οι οποίοι θα αφορούν και τους συγγενείς τους, αλλά και την προέλευση των κεφαλαίων τους), να γίνεται υποχρεωτική διασταύρωση των στοιχείων τους στις βάσεις δεδομένων που τηρεί η ΕΕ και να λαμβάνονται υπόψη τυχόν διαδικασίες ελέγχου που έχουν διεξαχθεί σε τρίτες χώρες
  • να υποχρεούται κάθε κράτος μέλος να κοινοποιεί τυχόν αιτήσεις που επεξεργάζεται, μέσω και ενός συστήματος «κοινοποίησης και διαβούλευσης» που θα επιτρέπει στα άλλα κράτη μέλη να διατυπώνουν αντιρρήσεις

  • να θεσπιστούν απαιτήσεις όσον αφορά την ελάχιστη διάρκεια πραγματικής διαμονής στη χώρα (για τους αιτούντες) και την ενεργό συμμετοχή, την ποιότητα, την προστιθέμενη αξία και τη συμβολή στην οικονομία (για τις επενδύσεις τους).

Το Κοινοβούλιο ζητά επίσης να θεσπιστεί ειδική εισφορά υπέρ του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, η οποία θα αντιστοιχεί σε σημαντικό ποσοστό επί των επενδύσεων που πραγματοποιούνται στα κράτη μέλη. Η εισφορά αυτή θα επιβάλλεται στα μεν «χρυσά διαβατήρια» έως ότου αυτά καταργηθούν οριστικά, στις δε «χρυσές βίζες» επ’ αόριστον. Σημειωτέον ότι τουλάχιστον 130.000 άτομα επωφελήθηκαν από προγράμματα «ιθαγένειας/διαμονής μέσω επενδύσεων» στην ΕΕ από το 2011 έως το 2019, αποφέροντας στα κράτη- μέλη που τα εφάρμοσαν έσοδα άνω των 21,8 δισ. ευρώ.

Στα καθ’ ημάς, μόλις 599 Ρώσοι έχουν κάνει χρήση του σχετικού πλαισίου  της «Golden Visa» και συμπεριλαμβανομένων των συγγενικών τους προσώπων ο αριθμός ανεβαίνει στους 1.689. Πέρα από τη δυνατότητα 5ετούς άδειας διαμονής κατόπιν αγοράς ακινήτου αξίας 250.000 ευρώ, το πρόγραμμα «Golden Visa» επεκτάθηκε  σε όσους θέλουν να πραγματοποιήσουν άυλη επένδυση στην Ελλάδα σε συγκεκριμένες μορφές  τίτλων (εισφορά σε εταιρία, κρατικά ομόλογα, μετοχές) ή τραπεζική κατάθεση που υπερβαίνει σε αξία τα 400.000 ευρώ είτε ως φυσικά πρόσωπα είτε μέσω νομικών οντοτήτων.   

Το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε, πάντως, από τις κυβερνήσεις των κρατών- μελών να επανεξετάσουν όλες τις αιτήσεις που έχουν εγκρίνει τα τελευταία έτη και να διασφαλίσουν ότι «κανένας Ρώσος ιδιώτης με οικονομικούς, επιχειρηματικούς ή άλλους δεσμούς με το καθεστώς του Πούτιν» δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει διαβατήριο ή βίζα της ΕΕ. Ακόμη, καλούν την Επιτροπή να αποκλείσει όλους του Ρώσους υπηκόους που υπόκεινται σε κυρώσεις της ΕΕ από όλα τα προγράμματα «χρυσής βίζα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η «καρδιά» των νέων κυρώσεων στη Ρωσία
Η «καρδιά» των νέων κυρώσεων στη Ρωσία
Πλήγμα στους ολιγάρχες, στήριγμα του προέδρου Πούτιν, μακριά η λίστα των απαγορευμένων ειδών πολυτελείας.
Η «καρδιά» των νέων κυρώσεων στη Ρωσία
Στο τραπέζι η επιβολή δασμών στο ρωσικό φυσικό αέριο
Στο τραπέζι η επιβολή δασμών στο ρωσικό φυσικό αέριο
Τα πράγματα είναι απλά και οι αριθμοί μιλάνε μόνοι τους. Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εξοπλίζουν την Ουκρανία με βαρύ οπλισμό, προκειμένου να αντέξει στις επιθέσεις της Ρωσίας.
Στο τραπέζι η επιβολή δασμών στο ρωσικό φυσικό αέριο
Τo Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε την όγδοη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας
Τo Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε την όγδοη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας
To Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε την όγδοη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ως μια ισχυρή απάντηση στην παράνομη προσάρτηση των περιφερειών Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα της Ουκρανίας από τον Πούτιν.
Τo Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε την όγδοη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας