fbpxΗ «καρδιά» των νέων κυρώσεων στη Ρωσία | Economistas.gr
Skip to main content

Η «καρδιά» των νέων κυρώσεων στη Ρωσία

Η «καρδιά» των νέων κυρώσεων στη Ρωσία
Εικόνα: Shutterstock

Η εικόνα με τους Μοσχοβίτες στημένους μπροστά στα ΑΤΜ ή στα μισοάδεια ράφια των super markets, δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαιτέρως το Κρεμλίνο, ούτε καν το γεγονός ότι ο πληθωρισμός κάνει... πάρτι, με την ύφεση να παραμονεύει στη γωνία. 

Αντιθέτως, μια από τις πρώτες συναντήσεις που έκανε ο πρόεδρος Πούτιν, όταν ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία κι άρχισαν να... ίπτανται οι οικονομικές κυρώσεις, ήταν αυτή με το στενό κύκλο των αποκαλούμενων ολιγαρχών, δηλαδή επιχειρηματιών που στηρίχθηκαν και στηρίζουν το καθεστώς. Αυτό ακριβώς φέρεται ότι τους ζήτησε και ο Τσάρος: στήριξη. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί λίαν συντόμως είναι για πόσο, από τη στιγμή που και οι ίδιοι μπήκαν στο στόχαστρο της Δύσης ή μάλλον απογυμνώθηκαν από τα περιουσιακά τους στοιχεία.  

Η εικόνα του αμήχανου και κυνηγημένου Αμπράμοβιτς, η ανησυχία του Φρίντμαν για το πώς θα προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα με ένα... “ξερό” μισθό από τα δεσμευμένα, δείχνει αν μη τι άλλο ότι η άσκηση πίεσης εκ των έσω στον πρόεδρο Πούτιν, αποτελεί βασική επιδίωξη των κυρώσεων ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμα και για τους ολιγάρχες που επιμένουν... ρωσικά, η διαβίωση τους στην πατρίδα δεν θα είναι, πλέον, η ίδια, καθώς ο κατάλογος των νέων κυρώσεων συμπεριλαμβάνει είδη πολυτελείας, που λειτουργούσαν ως σύμβολο της εξουσίας τους. Από μαργαριτάρια, διαμάντια και ακριβά πούρα, ως και ρούχα επώνυμων Οίκων, μπαίνουν στη “μαύρη λίστα” ενώ και οι κυρίες των Ρώσων κροίσων θα αρχίσουν να νιώθουν σαν κοινές θνητές, μη έχοντας πρόσβαση ούτε καν στα καλλυντικά της Δύσης.  

Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα, τα περιοριστικά μέτρα περιλαμβάνουν απαγόρευση εξαγωγών από την ΕΕ για είδη πολυτελείας. Αυτά τα προϊόντα απαγορεύεται να πωλούνται τόσο σε φυσικά όσο και σε νομικά πρόσωπα στη Ρωσία ή "για χρήση στη Ρωσία". Ο περιορισμός ισχύει για είδη πολυτελείας που κοστίζουν περισσότερο από 300 ευρώ ανά είδος, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στο έγγραφο.  

 

Ο κατάλογος των προϊόντων που απαγορεύονται για εισαγωγή περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:  

• Οχήματα , με εξαίρεση τα ασθενοφόρα, για μεταφορά ανθρώπων από ξηρά, αέρια ή υδάτινη αξία άνω των 50.000 ευρώ., καθώς και ανταλλακτικά για αυτά. Το μέτρο ισχύει για επιβατικά αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των αγωνιστικών αυτοκινήτων, και μοτοσικλετών.  

• Μαργαριτάρια, διαμάντια, πολύτιμοι λίθοι, χρυσός, ασήμι 

• Κρασιά, συμπεριλαμβανομένων των αφρωδών, της μπύρας και των οινοπνευματωδών ποτών.  

• Μαχαιροπήρουνα από πολύτιμα μέταλλα  

• Οικιακές συσκευές , όπως πιστολάκια μαλλιών, φούρνοι μικροκυμάτων, καφετιέρες και βραστήρες, καθώς και smartphones και κονσόλες παιχνιδιών.  

• Ηλεκτρονικές συσκευές εγγραφής βίντεο ή ήχου αξίας άνω των 1.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των καμερών.  

• Χαβιάρι και τα υποκατάστατά του.  

• Τρούφες και τα προϊόντα τους  

• Πούρα και πουράκια. 

• Αρώματα και καλλυντικά.  

• Ρολόγια , συμπεριλαμβανομένων των ρολογιών χειρός, και ανταλλακτικά για αυτά.  

• Μουσικά όργανα αξίας άνω των 1.500 ευρώ.  

• Έργα τέχνης, συλλεκτικά αντικείμενα και αντίκες.  

• Ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ (ανεξάρτητα από το υλικό που είναι κατασκευασμένα) γούνες και δερμάτινες τσάντες 

Στον κατάλογο των οικονομικών κυρώσεων προστέθηκαν επιπλέον 15 άτομα και 9 οντότητες. Τα άτομα που αναφέρονται περιλαμβάνουν βασικούς ολιγάρχες Roman Abramovich και German Khan καθώς και Alexander Shokhin , Πρόεδρο της RSPP και άλλους εξέχοντες επιχειρηματίες που εμπλέκονται σε βασικούς οικονομικούς τομείς, όπως ο σίδηρος και ο χάλυβας, η ενέργεια, οι τράπεζες, τα μέσα ενημέρωσης, τα στρατιωτικά και τα προϊόντα και οι υπηρεσίες διπλής χρήσης. Η λίστα περιλαμβάνει επίσης άτομα από τη σφαίρα των μέσων ενημέρωσης, όπως ο Konstantin Ernst (Διευθύνων Σύμβουλος του Channel One Ρωσία).  

Οι οντότητες που υπόκεινται σε κυρώσεις περιλαμβάνουν εταιρείες στον τομέα της αεροπορίας , της στρατιωτικής και διπλής χρήσης, της ναυπηγικής και της κατασκευής μηχανών, όπως η Rosneft Aero και η JSC Rosoboronexport.  

Τα περιοριστικά μέτρα "σε σχέση με ενέργειες που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας", τα οποία ισχύουν πλέον για συνολικά 877 άτομα και 62 οντότητες , περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση διάθεσης κεφαλαίων στα καταγεγραμμένα άτομα και οντότητες. Επιπλέον, η ταξιδιωτική απαγόρευση που ισχύει για τα πρόσωπα που αναφέρονται στον κατάλογο εμποδίζει την είσοδο ή τη διέλευση από το έδαφος της ΕΕ. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία -Εκτόξευση των εισαγωγών τροφίμων
Η εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία -Εκτόξευση των εισαγωγών τροφίμων
Γεωστρατηγικά, η Ευρώπη αντιλαμβάνεται με τον πλέον επώδυνο τρόπο, ότι η κανονικότητα των πολιτών της, των επιχειρήσεων της και της οικονομίας της ε γένει, εξαρτάται από τρίτους και συγκεκριμένα από τη Ρωσία.
Η εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία -Εκτόξευση των εισαγωγών τροφίμων
Το εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου στη «ζυγαριά»
Το εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου στη «ζυγαριά»
Μπορεί η αξιοπιστία και η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δοκιμάστηκε και να “τσαλακώθηκε”, αλλά το φιάσκο αποφεύχθηκε στο παρά 1’, με τη συμφωνία- γέφυρα για απαγορευτικό στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.  
Το εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου στη «ζυγαριά»